5 septembrie 2013

“Plugarul şi moartea”, un musical atipic, deschide stagiunea la Teatrul Maghiar

By In Esenţial

Aşteptarea pentru amatorii de teatru a luat sfârşit. Duminică, de la ora 20.00, începe stagiunea la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Debutul e unul în forţă. Musicalul “Plugarul şi moartea” de Mihai Măniuţiu, adaptare după piesa lui Johannes von Tepl (volumul a apărut la editura Humanitas)

“E un musical atipic. Textul e adaptat, dar el vorbeşte despre moarte, e un text de o mare gravitate. A fost tradus în limba maghiară de Visky Andras. Musicalul este de nivel Broadway dar să nu îşi închipuie cineva că e un spectacol clasic. Din contră, e unul atipic complet” a explicat Măniuţiu, astăzi, într-o conferinţă de presă.

Costumele şi decorul aparţin lui Adrian Damian, coregrafie lui Vava Ştefănescu iar muzica lui Şerban Ursachi. Spectacolul este subtitrat în limba română.

El se va juca şi pe 10 şi 13 septembrie.

Drama “marelui K”

Regizorul Mihai Măniuţiu a adaptat textul medieval la realităţile zilelor noastre.

Renumitul şi misteriosul showman şi producer, care îşi ţine secretă nu numai viaţa personală dar şi numele real, şi pe care toată lumea îl cunoaşte ca “Marele K”, face un anunţ neaşteptat: se va sinucide după ultimul său show TV! Moartea neaşteptată a soţiei sale l-a determinat să ia această decizie. Îi surprinde pe toţi cei din jur şi prin faptul că şi-a ales, ca material al acestei ultime emisiuni, opera autorului medieval Johannes von Tepl “Plugarul şi moartea”, fiindcă decesul soţiei sale l-a adus în imposibilitatea de a-şi lua rămas bun cu propriile cuvinte de la viaţă (pe care o vede cu totul imposibil de trăit), dar şi de la fanii săi, care îl imploră să-şi schimbe decizia. Aceasta e tema “atacată” de Măniuţiu într-un spectacol care răstoarnă lumea binecunoscută a show-urilor de televiziune, ca să creeze clipele adânci şi de o sinceritate izbitoare a înfruntării morţii.

Mihai Măniuţiu despre spectacolul care l-a pregătit: