Muzeul Etnografic al Transilvaniei este gazda unui  Planetariu pentru nevăzători lansat în cadrul proiectului „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”,”. S-a lansat si un Anuar de Astronomie Populară, editat de Complexul Astronomic Baia-Mare.

Ambele sunt rezultate ale unor proiecte inițiate de Complexul Astronomic Baia Mare și finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Administrația Fondului Cultural Național în anul 2017.

Planetariul pentru nevăzători este dotat cu două cupole, reprezentând cerul de vară, respectiv cerul de iarnă, materializat într-o construcție specială, alcătuită dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conține cupola pe care sunt fixate în interior cele 39 de constelații, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. Un fotoliu reglabil pe înălțime și pe orizontală, cu posibilitate de rotire la 360 de grade, permite persoanelor cu dizabilități de vedere să își imagineze cerul printr-un mod complex de percepție și reprezentare, prin îmbinarea contactului tactil cu un ghid audio însoțitor care explică poziționarea constelațiilor. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor pornește de la punctul cardinal Nord, indicat pe cupolă, pornind de la care este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelații. Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com. De acest proiect beneficiază, pe lângă Muzeul Etnografic al Transilvaniei, și planetariile din Baia Mare, Galați, Bârlad, Craiova, Constanța și București.


Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare își propune să popularizeze etno-cosmologia românească, punând-o în dialog cu alte viziuni culturale populare asupra cerului și, de asemenea, cu astronomia modernă. Anuarul cuprinde o serie de instrumente practice, utile celor ce iubesc astronomia, cum ar fi ghidul practic al cerului pe anotimpuri, calendarul evenimentelor astronomice ale anului 2018, precum și o planisferă (hartă stelară) atașată unui volum ce cuprinde 124 de pagini menite să faciliteze apropierea publicului de astronomia populară, dar și de cea modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.