12 iulie 2015

Planeta Jazz s-a mutat la Gărâna

By In Cooltura, Esenţial

Recitaluri care ţi-au tăiat răsuflarea, virtuozitate, muzicieni de talie mondială, cum este bassistul american  Stanley Clarke. Concerte care s-au încheiat târziu în noapte, la ora 03.00! Public fidel, entuziast, cunoscutător, venit din toata ţara şi străinătate. Peste toate ambianţa absolut spectaculoasă a muntelui, a Poienii Lupului. Cer senin, o noapte cu mii de stele, cu o Cale Lactee ireal de frumoasă.
Cu alte cuvinte, o seară magică de jazz, fără nici o exagerare, sâmbătă, la ediţia a 19-a a Gărâna Jazz Festival, cel mai important eveniment open-air de jazz din centrul și estul Europei.
I-am observat prin public pe muzicieni ca Mircea Baniciu, Berti Barbera, oameni de media ca Adrian Sârbu, bossul Mediafax Group, venit cu iubita, sau Mircea Toma, regizorul Tudor Giurgiu cu soţia, Oana Giurgiu, scriitorul Marius Chivu, sau oameni politici ca Monica Macovei.

Festivalul are loc în Poiana Lupului, în localitatea Gărâna din Munții Semenic, judeţul Caraș-Severin, fiind organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat.

Garana

Arhiplin la Gărâna-(c) clujulcultural.ro

La Gărâna, canicula înseamnă vreme bună

21 de formații, 90 de muzicieni pe 3 scene au fost pregătite pentru Gărâna 2015. Canicula de peste tot nu înseamnă altceva decât vreme bună la Gărâna. Corturile au împânzit localitatea montană şi împrejurimile, o zonă de munte asezonată cu lacuri care îţi taie răsuflarea

A fi la Gărâna Jazz Festival rămâne o experiență de concert unică în Europa. Este una obligatorie pentru orice amator de jazz care se respectă.

De joi până duminică, muzica este prezentă pe scenele din Biserica Veche, Hanul La Răscruce și pe scena principală din Poiana Lupului.

Sâmbătă, când a ajuns la concerte echipa clujulcultural.ro, de la ora 20.00 s-a dat startul cu Renaud Garcia-Fons, un contrabasist spectaculos aplaudat la scenă deschisă.

Bass

Vă oferim şi o filmare video cu concertul acestui inegalabil artist:

Sebastian Spanache Trio, trupa din Timişoara care face furori în jazzul românesc, a susţinut un spectacol de calibru, fiind ovaţionată la final.

Spanache

Vă oferim o filmare:

Biréli Lagrène Gypsy Project, format din doi celebri chitarişti francezi, adepţi ai stilului manouche-jazz au încântat publicul prin virtuozitate în special.

manouche

Biréli Lagrène Gypsy Project – (c) clujulcultural.ro

Vă oferim o filmare:

Târziu în noapte, la ora 01.00, a intrat pe scenă energicul Stanley Clarke Quartet  care a demonstrat ce înseamnă jazz la cel mai înalt nivel mondial, fără exagerare. Stanley Clarke are patru premii Grammy, 20 de albume şi a revoluţionat cântatul la bass. Beka Gochiashvili, 19 ani doar, un pianist georgian, un geniu, un copil minune al jazzului, a uimit prin talent. Bateristul Michael Mitchell, 21 de ani, din Texas, SUA,  a fost autorul unor momente explozive. Iar pianistul cvartetului, Cameron Graves, a demonstrat feeling şi tehnică de virtuoz, împachetând totul într-o atmosferă muzicală specială.

Stanley Clarke

Stanley Clarke sau chintesenţa jazzului

Închipuiţi-vă ora 02.00 în noapte, un public în delir, efectiv în picioare, ovaţionând un recital care l-a lăsat fără replică şi pe prezentator, eternul Florian Lungu, un monument, românesc, al promovării jazzului. Concertul americanilor s-a încheiat la ora 03.00! Megarecital de jazz, de povestit nepoţilor.

Ce va fi la anul,la Gărâna, la ediţia numărul 20, aniversară, nu ştim, dar ediţia în curs este nemaipomenită. Revenim luni cu cronica zilei de duminică! Plus o mare surpriză!

Program duminică, 12 iulie

Stefano Battaglia Trio

Snarky Puppy

Stucky / Doran / Studer / Tacuma – Hendrix Project

Scena Biserica Veche – Văliug – ora 11.00

 

Duminica, 12 iulie – Sebastian Spanache & Teodor Pop

Scena La Răscruce – Gărâna – ora 14.00

 

Duminica, 12 iulie – Romanian Jam Session

Susținătorii Gărâna Jazz Fest 2015

Partenerii festivalului:

Ministerul Culturii,  Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Timiș, Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Pro Helvetia, Primăria Reșita, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian De Cultură Vitto Grasso.

Sponsorii festivalului: 

Silva, Kathrein, Rubyn Meyer-Doru & Trandafir, Bioclinica, Societatea de administrare a Castelului Bran, Jagermeister, Nissan, Autoeuropa, CM Metal Trading, BRD Group Societe Generale, Egeria, Simbol Print, Gasthof-Tirol, Lupo Touring, Eta2U, Pro Air Clean.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.