19 martie 2017

“Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, cartea bornă a sinistrului fenomen Pitești, lansare la Cărturești

By In Carte

Editura Manuscris organizează marți, 21 martie 2017, ora 19:00, la librăria Cărturești, din Iulius Mall,  o seară despre sinistrul Fenomen Pitești și despre ce a fost rezistența anticomunistă, în cadrul lansării volumului Pitești. Cronica unei sinucideri asistate, de Alin Mureșan (director general IICCMER).

Tot atunci va fi prezentat și albumul Rezistența armată. O istorie în imagini, o apariție inedită la Editura Manuscris. Invitați, alături de autor, vor fi Ruxandra Cesereanu (scriitoare, profesor universitar) și Ieromonah Grigorie Benea (Centrul Memorial-Educațional Gherla).

Volumul Pitești. Cronica unei sinucideri asistate face o analiză a Fenomenului Pitești informată și susținută cu documente, aducând în prim-plan personajele – atât foștii deținuți politici, cât și responsabilii din structurile Securității.

„S-a vorbit mult, aluvionar, inflamant, pa0tetic ori sobru și speculativ despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea comunistă de la Pitești între 1949 și 1951. Fenomenul sau experimentul de aici a fost analizat, din 1990 încoace, ca un soi de traumă națională majoră. Însă cartea propusă acum de Alin Mureșan ambiționează să fie textul fundamental, sub aspect factual, despre Pitești.”, spune scriitorul Ruxandra Cesereanu.

Rezistența armată. O istorie în imagini de Constantin Vasilescu, este un volum grafic despre o istorie mai puțin cunoscută a universului rezistenței românești din perioada comunistă. Conținând fotografii, reinterpretări grafice, portretele unor figuri cunoscute și mai puțin cunoscute publicului larg, albumul este un reper necesar în cunoașterea rezistenței anticomuniste din România.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.