25 martie 2020

PIERDERE MARE ÎN CULTURĂ. Paul Goma și Clujul

By In Carte

Scriitorul şi disidentul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit marţi noapte, la Paris, din cauza Covid-19.

„În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret si mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş”, a transmis într-un comunicat Mariana Sipoş, biografa lui Paul Goma, citează G4media.ro.

Ea a mai spus că fiul scriitorului, Filip Goma, este „foarte tulburat şi îndurerat” şi că roagă să nu fie contactat.

Conform indicaţiilor lui Filip Goma, respectând dorinţa tatălui său şi ţinând cont de restricţiile actuale în vigoare în Franţa, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Paul Goma și Clujul

Paul Goma a fost unul din puținii disidenți autentici anticomuniști și un scriitor prolific, foarte bun.

Opinia publică românească a aflat de la el ce a însemnat pușcăria comunistă, universul concentraționar comunist, din volumele sale fundamentale, ”Gherla” și ”77 Culorile  Curcubeului”, dar și altele.

El a colaborat și cu editurile clujene Dacia și cu Apostrof, unde a tipărit cărți importante.

La Dacia a tipărit trei jurnale de mare impact, care au provocat polemici:

 

Jurnal de aprocrif

Tot la Dacia a apărut un alt volum important, ”Patimile după Pitești”

 

De asemenea, a scos si volumul Astra si Arta Refugii:

 

La editura Apostrof Cluj a apărut romanul ”Sabina”

 

Volumele se pot cumpăra din anticariatele online si cele fizice din Cluj.

Cine a fost Paul Goma

Născut în 2 octombrie 1935, în Mana (Orhei), Paul Goma a fost unul dintre cei mai verticali scriitori români sub comunism. Exmatriculat încă din liceu, în 1952, datorită atitudinii anticomuniste, este arestat și condamnat în 1956 pentru încercarea de solidarizare cu revolta din Ungaria. În 1971, romanul “Ostinato”, interzis în România, este publicat în Germania de editura Suhrkamp – iar apoi în Franța, de editura Gallimard. Îi vor apărea în anii următori mai multe volume, la prestigioase edituri europene.

În februarie 1977, Paul Goma s-a declarat solidar cu Charta 77 – și, în aceeași lună, i-a trimis o scrisoare lui Nicolae Ceaușescu, în care protesta față de nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului. Arestat, maltratat, exclus din Uniunea Scriitorilor, este în cele din urmă eliberat, în urma unei presiuni internaționale semnificative – mai ales a PEN Clubului Internațional, condus de Mario Vargas Llosa. În noiembrie 1977 cere azil politic în Franța și pleacă cu familia din România. Nu a mai revenit în țară după 1989.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.