15 iunie 2015

UPDATE Piaţa Unirii, o agoră modernă în cadrul celui mai mare dialog public din România

By In Clio

UPDATE: Dialogul public în format WORLD CAFE care ar fi urmat sa aibă loc azi, ora 19:30, în Piaţa Unirii, se va muta la Grand Hotel Italia, la aceeaşi oră.

Vremea instabilă nu permite asigurarea celor mai bune condiţii de desfăşurare în piaţă. În schimb, organizatorii IMPACT Festival vor pune gratuit la dispoziţia participanţilor autocare pentru drumul Piaţa Unirii – Grand Hotel Italia şi retur.

—————————————————————————————

Cluj-Napoca va găzdui în premieră cel mai mare dialog public organizat vreodată în România, deschis tuturor celor interesați să genereze schimbare pozitivă, lăsându-și amprenta asupra viitorului orașului, într-un mod activ.  Alături de cei peste 1.000 de clujeni așteptați la eveniment, vor fi peste 300 de invitați internaționali.

Clujenii sunt invitați să participe la cel mai mare dialog public din istoria orașului, care are ca subiect chiar viitorul comunității locale. În 16 iunie, de la ora 19:30, sute de mese vor fi amplasate în Piața Unirii și peste 1.000 de clujeni vor fi invitați să discute despre temele care contează pentru ei atunci când vine vorba despre viitorul comunității din care fac parte.

Evenimentul  este organizat de Impact Hub, împreună cu BCR și Fundația ERSTE și este deschis tuturor celor care vor să se implice în a decide viitorul orașului, fie că sunt voluntari în cadrul unor asociații, antreprenori sau reprezentanți ai mediului de afaceri, artiști, sportivi, angajați, elevi sau studenți.

„Este un demers deschis, la care este important să avem puncte de vedere cât mai diverse, chiar divergente, pentru a cristaliza o viziune asupra acestui oraș, care să aparțină cu adevărat celor care trăiesc și lucrează zi de zi în Cluj”, spune Diana Carbarău, Project Manager al Impact Festival Cluj-Napoca.

PIATA uniri

Cum vedem viitorul orașului? Ce fel de capitală europeană a culturii ne dorim să fie Clujul? Cum putem contribui la transformarea Clujului într-un loc în care să fie mai plăcut să trăim? Acestea vor fi întrebările la care vor fi căutate răspunsuri. Se va încerca descoperirea tiparelor în modul în care gândim și ne formulăm perspectivele, vom descoperi poveștile și aspirațiile tuturor participanților, indiferent de vârstă, etnie, religie, limbă, categorie socială sau nivel de educație.

Evenimentul se va desfășura după formatul World Cafe. Un moderator introduce subiectele de discuție și explică regulile. Participanții sunt invitați să ia loc la mese, să cunoască oameni noi, să înceapă conversațiile și vor avea ocazia să schimbe apoi masa și să descopere noi parteneri de dialog, În acest fel, dialogul participativ produce efecte din prima clipă, fiecare persoană implicată având ocazia să cunoască alți oameni interesați de subiectul în discuție și să descopere idei și abordări diverse.

La finalul evenimentului, ideile vor fi centralizate și incluse într-un raport care va fi oferit atât autorităților locale, cât și tuturor organizațiilor sau persoanelor interesate și activ implicate în dezvoltarea comunității.

Formatul World Cafe a fost folosit cu succes pentru generarea de idei și priorități de dezvoltare în zeci de țări de pe cinci continente, astfel de evenimente fiind organizate în orașe dintre cele mai diferite, precum Tokyo, Tel Aviv, Rio de Janeiro sau Boston.

Piața Unirii a fost aleasă pentru acest demers atât datorită statului ei de „kilometru zero” al orașului, cât și în mod simbolic: marcată în trecut de semne ale dezbinării comunităților care conviețuiesc în Cluj, ea va deveni, în 16 iunie, o „piață a unirii ideilor bune”, în care toate punctele de vedere sunt ascultate și luate în considerare.

Cluj-Napoca e plin de paradoxuri

Cluj-Napoca e plin de paradoxuri

World Cafe” face parte din Impact Festival, o zi în care experți ai unor organizații internaționale, parteneri locali și oameni din toate domeniile de activitate vor participa la un dialog deschis, acționând ca un catalizator pentru dorința și capacitatea de dezvoltare a comunității.

Impact Festival are trei componente. Prima este o serie de prezentări susținute de experți internaționali de prestigiu, sub numele Inspiration Arena, care vor avea loc la Grand Hotel Italia. Au confirmat deja participarea reprezentanți ai Burning Man, festivalul-fenomen care durează o lună în fiecare an și care unește zeci de mii de oameni din întreaga lume și ai Școlii de Business a Universității Oxford.

A doua componentă constă în masterclasses, în care reprezentanți ai unor organizații și companii precum RSA, Presencing Institute, Danone, UNDP, Tilt, The League of Intrapreneurs, RedBull, World Vision vor împărtăși modele de bune practici pe teme precum intraprenoriat, dezvoltarea piețelor emergente ori colaborarea în spațiile creative.

Cea de-a treia componentă, care va încheia ziua, este dezbaterea în format World Cafe, programată seara, de la ora 19:30, în Piața Unirii.

Participarea este gratuită la toate evenimentele, iar înscrierile pentru acest eveniment se pot face online pe www.impactfestival.ro

Impact Festival este organizat de Impact Hub, BCR și Fundația ERSTE cu sprijinul Ursus, Primăria Cluj-Napoca, Federația Share Cluj-Napoca, Ministerul Afacerilor Externe, RoAid, UNDP și al agenției PR&More.

Cine e Impact Hub?

Impact Hub este organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunități globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding. Prezentă în București din 2012, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 60 de orașe de pe 5 continente. ceurmeaza.impacthub.ro

B

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!