28 iulie 2019

Piața de pictură. Cu ce prețuri se mai vând tablouri de Brudașcu și Maniu după ”fenomenul” Ghenie

By In Vizual

Este ultima licitaţie înainte de vacanţă, aşa că merită o atenţie detaliată, o discuţie mai de vară, relaxată dar intensă. Mă refer la licitaţia de posbelice şi contemporane de la Artmark, de acum vreo 10 zile…., scrie într-o analiză ziarul economic Bursa.

Dintr-un set de trei lucrări de Corneliu Brudaşcu s-a vândut doar prima, cu 1,6 mii de euro. Ulterior, undeva, pe cuprinsul licitaţiei, s-a dat, cu 1,4 mii de euro, şi un buchet de flori clarobscure numit doar “Maci”. Acest bilanţ este departe de valoarea reală a marelui pictor şi profesor de la Cluj. Octogenar acum, artistul a participat cu patru lucrări – “Chitarist”, “Compoziţie”, “Portret de grup” dar şi “Tineri pe şantier” – la expoziţia “The World Goes Pop”, de la prestigioasa Tate Modern, de la sfârşitul lui 2015 şi începutul lui 2016. Când ştii ce înseamnă expoziţiile de la fosta centrală electrică de pe malul Tamisei, înţelegi clar şi răspicat ce înseamnă acest eveniment. Este un talent uriaş şi un sceptic cu opinii argumentate. Este considerat spiritul rector al aşa-zisei “şcoli de la Cluj” dar res­pinge această calitate. Rezonez cu celelalte opinii ale sale, că Ghenie este un talent, dar nu un geniu, că Victor Man este mai bun, că piaţa internaţională de artă nu are nicio treabă cu valoarea reală a creaţiei.

Nicolae Maniu

Despre cum se mai vând picturile lui Nicolae Maniu (de către galerii specializate, la fel ca în cazul lui Ghenie) odată cel mai bine vândul pictor român în Occident, înainte cu 15 ani de fenomenul Ghenie aflați mai multe din analiza Bursa.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.