22 iulie 2015

Petiţie anti concerte în Piaţa Unirii! Vor fi acestea interzise în centru?

By In Clio, Special
O parte din tencuiala veche a tavanului Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail, din Piaţa Unirii Cluj-Napoca a cedat în weekend după ce, în piaţă au avut loc o serie de concerte în weekendul trecut sub egida unei mărci de bere. Curatorul bisericii a invocat sunetul dat la maxim de organizatori care au produs vibraţii în aşa măsură încât acestea au dus la deteriorarea tavanului clădirii simbol a Clujului.
Informaţia cu deteriorarea tavanului a fost publicată în exclusivitate de siteul transilvaniareporter.ro. 
Cum se ştie, în Piaţa Unirii, după refacerea sa  au  început să aibă loc diverse concerte şi evenimente autorizate de primărie, unele de mare amploare, cu zeci de mii de participanţi cum au fost concertele cu rockerul Billy Idol sau Zilele Culturale Maghiare dar nu numai.
Petiţie online anti concerte
Replica clujenilor iubitori de linişte dar mai ales ataşaţi clădirilor din centru a fost una dură. Astfel a fost lansată o petiţie prin care se solicită primăriei interzicerea concertelor în Piaţa Unirii pentru a prezerva clădirile monument istoric din centru.

“Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier”. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive: 

1. Biserica „Sfântul Mihail” face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2. Biserica „Sfântul Mihail” este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.

3. În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește la catedrala greco-catolică din zonă.

4. Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă”, se arată în aceasta.

SCENA bun

Scena din Piata Unirii, in weekendul trecut, la doi pasi de Biserica

Se cere în mod cât mai rapid stoparea  organizării concertelor în Piața Unirii prin mijloace legale, administrative, aflate la mâna Primăriei. De asemenea, cei care au lansat petiţia vor refacerea grabnică a tavanului bisericii „Sfântul Mihail”,

Petiţia a strâns rapid peste 1200 de semnături în online, unde a fost lansată.

Primarul Clujului a declarat pentru siteul Actualde Cluj.ro că nu este de acord ca : „Nu putem da curs unei cereri de interzicere a derulării de evenimente publice în Piața Unirii. Urmează Zilele Culturale Maghiare. Astfel de evenimente emblematice ale orașului cum sunt Zilele Maghiare sau Zilele Clujului sau TIFF nu pot fi anulate sau mutate din centrul orașului. Ceea ce putem face în schimb este să cerem să nu se depășească un anumit nivel de decibeli. Până acum nu am avut astfel de plângeri privind nivelul de zgomot din Piața Unirii. Pentru zonele de locuințe există reglementări clare. Putem să le aplicăm și în momentul în care se autorizează concerte sau alte evenimente în piața centrală. Dacă nu le respectă putem și să îi sancționăm. Cine este ilegal trebuie să plătească. N-am utilizat până acum aceste prevederi legale pentru că n-am avut sesizări pe această temă, că de la vibrații se avariară clădirile. Ca formă de respect pentru biserca romano-catolică, noi oricum nu autorizăm evenimente în Piata Unirii între 6 și 18.00 pentru ca slujbele să se deruleze în condiții optime. Ar fi culmea ca de acum să nu mai autorizăm niciun eveniment în centrul orașului. Asta ar înseamna ca Zilele Maghiare să nu mai aibă loc”.

Unul din organizatorii importanţi de spectacole din Cluj, a declarat, sub protecţia anonimatului, contactat de clujulcultural.ro că “proştii ăia de la firma aia de bere de doi lei au dat muzica aşa tare că nu se auzea nimic. Am fost şi eu duminică în piaţă şi nu am auzit nimic. Sunetiştii au fost nişte amatori. Primăria trebuie să intervină şi să îi amendeze. Vin toţi şmecherii din Bucureşti şi fac concerte fără să aibă habar de cum se face un eveniment de amploare. Nu îmi daţi numele la ziar că mai  lucrez şi eu cu primăria şi nu am chef de scandal cu ea. Dar trebuie nişte norme clare, altfel va ieşi război clujeano-clujean”.

2 Comments
  1. Ioana micltia 21 august 2015

    Piata Unirii arata de la raderea peluzelor ca un desert sinistru. Concertele, tirgurile eclipseaza frumusetea arhitectonica a bisericii Sf Mihail si statui lui Matei Corvin. Orice piata din orase istorice are un loc de promenada, banci, fintini, felinare in concordanta cu stilul vremii si mai ales spatii verzi,care dau simetrie si variatie, amploare pietei. Este trist faptul ca primar straini de acest oras au avut tuse personale regretabile(banci cu tricolor, felinare ultramoderne, piata goala cu piatra cubica). Ca locuitor la a treia generatie a Clujului ma doare distrugerea peluzelor, a gardutului, a promenadei de pe centrul strazii Eroilor. Rog edilii sa nu mai mutileze Clujul si sa-l redea ca oras comoara consultnd planurile vechi. Poate ca vor veni argumente de genl piramidei de la Louvru sau alte inovatii. Desigur ca ele au revoltat locuitorii dar au revolutionat stilul de imbinare a traditiei cu noul si au produs functionalitate. A te deplasa in centrul Clujului vara este un adevarat supliciu, nefiind copaci. De unde atita ura fata de natura?

    Reply
  2. Bitay Zsófia 24 iulie 2015

    Nu este adevarată afirmația din articolul de mai sus, conform căreia: ” Ca formă de respect pentru biserca romano-catolică, noi oricum nu autorizăm evenimente în Piata Unirii între 6 și 18.00 pentru ca slujbele să se deruleze în condiții optime.” De obicei, in timpul festivalului berii muzica urlă tot timpul.Iarna, muzica patinoarului deranjeaza slujbele religioase din timpul zilei. In biserica se țin zilnic slujbe cu incepere de la ora 18, iar conform spuselor primarului evenimente sunt aprobate cu incepere de la ora 18. Deci zgomotul din piață poate începe deodată cu slujba din biserică. Și chiar așa se întâmplă. De nenumărate ori am constatat personal în biseric Sf. Mihail zgomot asurzitor venit din piață in timpul slujbelor, sau al concertelor săptămânale de orgă (Sâmbătă de la ora 17), in timp ce în Pața Avram Iancu se oprește funcționarea fântânii arteziene in timpul slujbelor religioase din catedrală, ca nici măcar susurul apei să nu deranjeze desfățurarea slujbei. Odată cu transformarea centrului istoric al Clujului în spațiul de desfășurare al evenimentelor zgomotoase s-a produs și ignorarea totală a locuitorilor din Piața Unirii și a celor din străzile limitrofe. Acești locuitori nu se bucură de nici o formă de respect, despre care a pomenit primarul. De ce? A cerut cineva în numele primăriei părerea locuitorilor din centrul Clujului cu privire la transformarea Pieței Unirii dintr-o piață cu frumusețea renumită de altă dată intr-un spațiu pustiu, urât și zgomotos? Primarul face referire și la Zilele Maghiare, ca fiind eveniment cu desfășurera in Centrul Istoric. Eu una apreciez programele acestui eveniment, dar nu particip la nici un program care se desfășoară în Piața Unirii. Sunt convinsă, că Zilele Maghiare împreună cu toate celălalte evenimente s-ar putea organiza inafara centrului, astfel încât liniștea locuitorilor și integritatea monumentelor din zonă să fie asigurată.

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.