Perjovschi la Zilele Mănăşturului: Nu vă mai trebuie titlul de capitală culturală europeană la Cluj, vă puteţi deja autoproclama

Esenţial Vizual

Nu vă mai trebuie titlul de capitală culturală europeană la Cluj, vă puteţi autoproclama deja!

Mesaj tranşant, în stilul său caracteristic, al excepţionalului artist care este graficianul sibian Dan Perjovschi, renumit pentru desenele sale din revista societăţii civile, a intelectualilor publici, Revista 22. Şi pentru expoziţiile sale de grafitti inteligent.

Perjo, cum îl alintă apropiaţii, e un artist universal. Expoziţii în toată lumea, din Australia în Beijing, din Italia în India. Perjo deseneaza pe unde apuca:  pereți, trotuare, ziare si le pune pe facebook cu impact maxim.

Prezentarea de ieri a fost captivantă, la cinema Dacia, in fata unei săli aproape pline.

Si cum se ştie, graffiti -ul său inteligent are un puternic mesaj social, politic, eco. A făcut şi mai face istorie. Iar Persjovschi e neschimbat, deşi  anii trec: blugi, bocanci de munte, hanorac, rucsac.

Un artist special ,extrem de implicat în tot ceea ce face a fost invitatul Asociaţiei ColectivA, conduse de doua managere culturale entuziaste, Lala Panait si Miki Braniste, care dezvolta proiectul Zilele Manasturului in cadrul Zilelor Clujului si, mai ales initiativa LaTerenuri, la liziera padurii, mai sus de strada Parâng. Acum se doreste ca acest spatiu, intitulat deja de trei ani LaTerenuri,  să devină un parc public oficial. Si se face petitie pentru asta, ca Primaria sa declare locul parc public.

DSC_0022
Perjovschi si desenele sale – (c) clujulcultural.ro

Referitor la implicarea artistului în societate, sau non implicarea, „Perjo” a răspuns întrebării clujulcultural.ro răspicat.

„Clar trebuie să se implice, să iasă din turnul de fildeş altfel face ce? Si artistul face parte din societate, nu traieste separat. Nu poti lasa totul pe seama artei. S-a facut destula arta, putem sa inchidem tot ca e deja destula si sa ne ocupam de social, de politic, mai ales la noi. Ati vazut prezentarea, ati vazut ca unii au dat jos un Zid (al Berlinului n.n) iar altii acum le ridica (aluzie la Viktor Orban n.n.).  Trebuie sa avem grija sa fim atenti la ce  ziduri ridicam ca eu m-am nascut de partea nelibera a Zidului si nu a fost bine. De aceea nu uit  ca cineva a murit ca eu sa ma pot exprima, oriunde ma duc si sunt pus sa desenez pe zid, la asta ma gandesc. Unii și-au sacrificat viața ca eu sa pot sa fac prezentări deastea”, a spus artistul.
Referitor la competiţia intitulată Capitale Culturale Europene, iniţiată de UE, el a criticat-o:
„Nu avem nevoie neapărat de aşa ceva, ci să asumăm cultura României ca un proiect major pentru societate şi să o finanţăm cu program, nu să discutăm de scandalul de la Opera din Bucureşti iar cînd artiştii plastici îşi pierd spaţiile nimeni nu spune nimic. Iar voi aici, la Cluj, puteţi să vă autoproclamaţi deja Capitală Culturală, că sunteţi, ce vă mai trebuie nu ştiu ce titlu, uite ce e aici LaTerenuri, la Dacia, la Miki Branişte şi Lala Panait, nu vă mai trebuie titlul ăla, sunteţi deja”.
DSC_0018
„Perjo”,în pauză de hidratare, şi managerul cultural Miki Branişte
Clujulcultural.ro vă oferă o filmare de ieri cu tema libertatea de expresie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *