Pedepse între doi ani şi şase ani şi opt luni de închisoare CU EXECUTARE în dosarul furtului de tablouri.

Vizual

Judecătoria Sectorului 3, Bucureşti, i-a condamnat, în dosarul furtului de tablouri din Rotterdam, pe Adrian Procop la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare, iar Petre Condrat a primit amendă penală de 45.000 de lei pentru tăinuire, informează Mediafax.ro.

Adrian Procop a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi la patru ani şi opt luni închisoare pentru furt calificat, ambele în stare de recidivă. Dacă decizia rămâne definitivă, Procop va executa şase ani şi opt luni, pentru că a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar.

Alexandru Bitu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru că a aderat la grupul infracţional, i-a ajutat pe Procop, Radu Dogaru şi Eugen Darie, în încercarea de a valorifica tablourile furate şi a intermediat discuţiile privind o eventuală vânzare a operelor de artă.

Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind găsită vinovată de favorizare a făptuitorului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

+Än gr-âdin-â la Beaucaire, Samuel Mutzner
În cazul lui Petre Condrat, Judecătoria Sectorului 3 a decis aplicarea unei amenzi penale pentru tăinuire, în cuantum de 45.000 de lei, echivalentul a 300 de zile de amendă.

Procop, Darie, Radu şi Olga Dogaru, obligaţi să plătească 18,1 mil.euro

Judecătoria Sectorului 3 i-a obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie, Radu şi Olga Dogaru să plătească 18,1 milioane de euro, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Instanţa a admis astfel acţiunea civilă intentată de reprezentanţii muzeului şi i-a obligat pe cei patru că plătească echivalentul în lei, la data tranzacţiei, a sumei de 18.100.000 de euro.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar – Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost deja condamnaţi definitiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 27 februarie, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare.

În 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Mihai Bitu că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, potrivit procurorilor.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a fost acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.

Potrivit expertizei realizate de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie 2013, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *