16 ianuarie 2020

„Pe ei”, spectacolul senzație despre fenomenul Pitești, luni la Casa Tranzit

By In Teatru

“Pe ei!” este un spectacol experiment despre fenomenul Piteşti. Un spectacol despre tortură, tradare, eroi, sfinţi, liturghii negre, viitor şi cum e posibil răul.

Aceasta va avea loc luni 20 ianuarie, de la ora 19.00, la Casa Tranzit, la fosta Sinagogă, pe str. Barițiu.

E un proiect al inițiativei ” Texte bune în locuri nebune” dezvoltat de actorul și profesorul Ionuț Caras, în parteneriat cu Memorialul Închisoarea Pitești și Centrul de Studii în Istorie Contemporană

Scenariul și regia: Ionuț Caras

Distribuția: Andrei Mărcuța, Bogdan Neciu, Viktor Hegedus, Tibor Szekely, Dragoș Ioniță, Alina Mișoc, Diana Buluga, Alexandra Cheroiu, Ionuț Caras

Despre ororile de la Piteși

“PE EI! Acestea au fost cele 2 cuvinte scurte care au declanșat ororile de la Pitești. O comandă pe care o adresăm de obicei câinilor atunci când atacă. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care ne urmăresc și azi, după aproape 70 de ani de la încheierea atrocităților.
Demascare externă, demascare internă, reeducare, denunț, autocritică, tortura continuă – toți acești termeni care definesc o stranie știință a răului au, cred, ramificații și repercusiuni și azi, în 2019.
Rudele celor uciși dar și rudele ucigașilor sunt printre noi. Torționarii așteaptă autobuzul alături de cei care și-au pierdut tații, frații, copiii. Poate că nici nu se cunosc, poate că se salută respectuos. Cine ești tu cu adevărat, tată? – iată o întrebare care apare în piesa Clasa noastră a lui Tadeusz Slobodzianek (autor care acum e interzis în Polonia). Această întrebare poate răscoli un om. Cine au fost părinții noștri? Dar bunicii? Dar străbunicii? În ce fel au fost implicați în marile prefaceri ale istoriei secolului trecut? De care parte a baricadei or fi fost? Cine poate ști…

Am vrut initial să fac un spectacol care să aibă la bază falsul proces al lotului Țurcanu. Am renunțat la această idee. I s-ar da prea multă importanță unui criminal. Nu cred că merită atâta atenție (vom vorbi totuși despre Eugen Țurcanu, ca principal artizan al evenimentelor petrecute la Pitești). Am ales în schimb să insist asupra mărturiilor celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului. Amintirile lor, destăinuirile incredibile și puterea de a îndura a acestor oameni, sunt lucrurile care m-au inspirat în crearea acestui scenariu„,descrie Ionuț Caras ce și-a propus în spectacol.

Ce spun cei implicați

La baza alcătuirii textului au stat o parte din mărturiile celor implicați: Tache Rodas, Aurel Vișovan, Nicolae Purcărea, Ioan Ianolide, Dumitru Bordeianu, Aurel Obreja, Octavian Voinea, Demostene Andronescu, Viorel Gheorghiță și Eugen Țurcanu. Cartea lui Alin Mureșan, Pitești. Cronica unei sinucideri asistate, a reprezentat un reper concludent în alcătuirea acestui scenariu.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

Premiera a avut loc pe 17 septembrie 2019 în curtea fostei închisori din Pitești.

„Nimeni n-ar putea să vă reziste, domnule Țurcanu!”

Se repetă, se mai adaugă detalii. Veselia parcă li se ascunde, ceva se schimbă, parcă toți devin unul, iar acel unu, devine la rândul său una cu scena.

 „Sunt variațiuni. M-am culcat cu soră-mea. Nu e totul o sodomie națională”, dă indicații Caras. „Du-te în lumea animalelor”, îi spune lui Victor Hegedüs. „Adică în momentul în care făcea mărturiile, să se autoacuze de zoofiile. Asta însemna disperarea. Să ajungi să inventezi cele mai oribile lucruri despre tine și despre cei dragi!”.

„Mi-e greu să zic așa ceva!”, mărturisește Szekely Tibor.

„Toarnă-i pe alții: pe vecini, pe rude, spune că voiau să fugă din țară, că aveau arme în casă”, îi spune apoi Ionuț Caras Alinei Mișoc.

Mai multe citiți AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.