Pe cine și cum e întabulată Casa Matei. Precizările UAD referitoare la stadiul restaurărilor

Actualitate Istoria Clujului

Casa Matei Corvin, cu istoria sa binecunoscută, a primit la începutul sec. al XX-lea destinaţie cultural-științifică, conform unui comunicat transmis redacției Clujul Cultural Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD).

Începând cu anul 1950, clădirea a găzduit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, instituţie cu predare bilingvă (română, maghiară), sistem care funcţionează şi în prezent.

În anul 2000, denumirea Institutului s-a schimbat în Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD). La acel moment, accesul în incinta Casei Matei Corvin era limitat, dar biblioteca era deschisă pentru orice persoană care dorea să aibă acces la fondul de carte, remarcabil de alfel.

UAD a inițiat deschiderea către public a Casei Matei Corvin în anul 2002, în timpul mandatului rectorului Ioan Sbârciu, când a fost înfiinţată Galeria Casa Matei care acum se bucură de renume internaţional. Cu această ocazie au fost efectuate importante lucrări de asanare, reabilitare finisaje şi amenajări exterioare.

Casa Matei Corvin, cu istoria sa binecunoscută, a primit la începutul sec. al XX-lea destinaţie cultural-științifică. Începând cu anii 1950, clădirea a găzduit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, instituţie cu predare bilingvă (română, maghiară), sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2000, denumirea Institutului s-a schimbat în Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD). La acel moment, accesul în incinta Casei Matei Corvin era limitat, dar biblioteca era deschisă pentru orice persoană care dorea să aibă acces la fondul de carte, remarcabil de alfel.

UAD a inițiat deschiderea către public a Casei Matei Corvin în anul 2002, când a fost înfiinţată Galeria Casa Matei care, în momentul de faţă, se bucură de un renume internaţional. Cu această ocazie au fost efectuate importante lucrări de asanare, reabilitare finisaje şi amenajări exterioare.

Pe parcursul anilor 2000 a fost clarificat statutul juridic al clădirii, regimul de proprietate al Casei Matei Corvin devenind în 2009 următorul: UAD (4691/5000) și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (309/5000).

Pe cine și cum e întăbulată Casa Matei

Pe parcursul anilor 2000 a fost clarificat statutul juridic al clădirii, regimul de proprietate al Casei Matei Corvin devenind în 2009 următorul: UAD (4691/5000) și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (309/5000).

Începând cu anul 2017, clădirea a fost deschisă spre vizitare în lunile iulie, august şi septembrie, când nu este activitate didactică, dar vizitarea punctuală a expoziţiilor din Galeria Casa Matei a fost posibilă încă din anul 2002.

În data de 22 aprilie a avut loc o întâlnire informală între membri ai conducerii UAD Cluj-Napoca şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (rectorul Radu Marcel Moraru si ministrul Cseke Attila) referitor la solicitarea universităţii cu privire la includerea obiectivului de investiţii REABILITARE, MODERNIZARE SI DOTARI “CASA MATEI CORVIN” în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, pentru finanţare de către ministerul sus-menţionat.

În acest moment sunt discuţii de principiu între UAD, MDLPA şi CL în privinţa paşilor şi etapelor de restaurare şi a condiţiilor în care urmează să fie făcută restaurarea din punctul de vedere al asigurării spaţiilor de desfăşurare a procesului didactic.

Discuțiile purtate până în acest moment vor fi prezentate senatului universităţii şi în urma deliberării se va lua o decizie în legatură cu paşii de urmat în acest demers. UAD are în continuare ca obiectiv deschiderea Casei Matei Corvin către comunitate pentru difuzarea valorilor europene în tot ce înseamnă acestea: promovarea multiculturalităţii, promovarea artei şi a culturii, asumarea istoriei comune şi construcţia Europei ca un întreg organic.

 

Citiți și:

Casa natală a lui Matei Corvin ar putea fi restaurată de Ministerul Dezvoltării

1 thought on “Pe cine și cum e întabulată Casa Matei. Precizările UAD referitoare la stadiul restaurărilor

  1. Pardon, dar de ce îl tot redenumiți pe Regele Matia? Matia nu este Matei! Este total altă mâncare de peşte!
    Ce om de cultură poate fi cineva să facă asemenea greşeli?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *