3 iunie 2019

Patapievici, despre volumul ”Anii urii”: Un manifest în favoarea bunătăţii; arma cu care lupt e luciditatea

By In Carte

Scriitorul Horia-Roman Patapievici a declarat, sâmbătă, că volumul său “Anii urii”, lansat la standul Editurii Humanitas de la Bookfest, este un manifest în favoarea bunătăţii şi a mărturisit că arma cu care luptă este luciditatea.

“E un manifest împotriva urii şi un manifest, deopotrivă, în favoarea bunătăţii. Iar arma cu care lupt împotriva urii şi în favoarea bunătăţii e luciditatea”, a declarat Patapievici pentru AGERPRES.

El a dezvăluit faptul că a adunat în carte articolele publicate în Evenimentul zilei între 2006 şi 2010, împreună cu “o amplă prefaţă” şi cu un interviu acordat Ramonei Ursu, la lansarea Newsweek Romania.

“Am adunat aici articolele pe care le-am publicat în Evenimentul zilei între 2006, 18 decembrie 2006, când în Parlamentul României şeful statului – nu spun Traian Băsescu, spun şeful statului – a condamnat, din partea statului român, regimul comunist din România, ca ilegitim şi criminal. Articolele au fost scrise începând cu acea dată şi până în 2010, iulie, când am încetat să mai public în presă şi de atunci n-am mai publicat în presa română nici un articol”, a spus scriitorul

Patapievici spune că se întoarce “asupra acestei epoci” pe care încearcă să o înţeleagă.

“Mă întorc asupra acestei epoci şi încerc să o înţeleg. Pentru că ce s-a întâmplat până mai deunăzi cu societatea noastră şi cu îndrăzneala, cu neruşinarea fără margini a unui grup de politicieni de a face împotriva Europei, împotriva societăţii româneşti, împotriva legilor exact ce au vrut ei atunci s-a născut, în ceea ce eu numesc ‘anii urii’. Şi pretextul a fost ura împotriva lui Traian Băsescu, care a devenit principalul mecanism de legitimare a statutului de bun cetăţean, de bun român. Urai, erai bun. Urai, erai îndreptăţit. Pe această fraudă enormă s-a construit tot succesul lui Dragnea, al PSD şi al ALDE, care, să nu uităm, au făcut, fiind la guvernare, ceea ce USL a vrut să facă împotriva guvernării şi după aceea şi împotriva aranjamentelor instituţionale în 2012”, a explicat Patapievici.

Scriitorul consideră că “numai Justiţia ne-a apărat”.

“Cum s-a văzut, numai Justiţia ne-a apărat. Pentru că în ciuda Europei, în ciuda opoziţiei parlamentare, în ciuda opoziţiei străzii, civice, Dragnea nu a putut fi oprit. Numai justiţia l-a oprit, pentru că a fost condamnat în cele din urmă. Dacă acei judecători erau ei înşişi corupţi, sau ar fi suferit de laşitate, atunci eram cu el în continuare pe cap. Vai de ţara care urăşte! Vai de ţara care ia ura drept bunătate, ori îndreptăţire morală! Vai de ea!”, a spus el.

Întrebat de ecourile vizitei Papei Francisc în România, Patapievici a apreciat că Sfântul Părinte a îndemnat la iubire şi la facerea de bine.

“Două îndemnuri sunt şi ambele sunt din Evanghelii: ‘Iubiţi, faceţi binele în mod activ!’. Şi al doilea este: ‘Nu vă fie frică, răul pică!'”, a mai spus Horia-Roman Patapievici. 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.