Căci timpul vostru s-a scurs / În umbra marelui URSS /Dar ghearele v-au rămas / În orice-mbrăţişare /Astăzi doare sărutul pe obraz!

E refrenul piesei “În umbra marelui urs”, cîntată la unison de 800 de iubitori de rock, majoritatea fani Phoenix,  veniți la concertul de ieri seară a legendei muzicii rock românești.

Transylvania Phoenix sau mai simplu zis Phoenix, este dusă mai departă de liderul ei, chitaristul Nicolae Covaci și colegii si de trupă, Costin Adam – voce/ Flavius Hosu – baterie /Cristi Gram – ghitara, voce / Vlady Săteanu – ghitara bass, voce /Lavinia Săteanu – vioară/ Dzidek Marcinkiewicz (Polonia) – clape, voce.

O componență inedită a Phoenix-ului, dar care a făcut sală plină la Casa de Cultură a Studenților. În această componență Covaci nu a mai cântat la Cluj niciodată.

Rapsodia

Phoenix a venit cu un proiect nou la Cluj, și și-a împărțit recitalul în două. Prima parte a fost dedicată reinterpretării în stilul trupei, a Rapsodiei lui George Enescu. Partea a doua a fost dedicată hiturilor trupei, care au ridicat sala în picioare.

“Bună seara, Cluj, aceasta este formația Phoenix”, a tunat Covaci, 70 de ani,  apoi i-a introdus pe colegi pe scenă.

Chiar dacă e un…alt Phoenix, cu componență total schimbată, muzicienii care compun trupa actuală sunt buni. Modul în care este intepretată Rapsodia lui Enescu pe acorduri rock, cu soundul tipic al acestei mari formații a încântat fanii. 

Foarte inspirată a fost și utilizarea Laviniei Săteanu la vioară,  dar și ca apariție, nu doar un muzician bun ci și un om de show. Lavinia a cucerit sala prin actul artistic dar și prin… frumusețe.

A impresionat și bateristul de doar 17 ani, Flavius Hosu, descoperit de Nicu Covaci la 14…ani, de atunci cântă cu Phoenix! Mai ales că misiunea sa e foarte grea, e dificil să îl înlocuiești pe legendarul Țăndărică dar Hosu e un baterist promițător.

Shoe Phoenix la Cluj c…u violonista Lavinia Săteanu în prim plan

Showul Phoenix a fost complex, bine structurat. Din păcate, trupa s-a confruntat cu probleme tehnice, atât Nicu Covaci cât și solistul vocal, ploieșteanul Costin Adam, mai ales probleme de sonorizare dar și de lumini.

“Lăsați vă rog luminile pe public, vreau să-l văd, cânt mai bine așa”, a spus la microfon Adam. 

“Hai să cîntâm toți aceeași melodie, ce dracu, haide”, a spus și Covaci.

Și s-a trecut apoi la cântat, dansat în sală. Hiturile Fată verde, Mugur de fluier, Strunga, În umbra marelui Urs, Negru Vodă, toate au ridicat sala în picioare.

Momentele solo au fost foarte gustate si bine primite: la chitară, cu Cristi Gram virtuoz, de baterie, cu dialog cu sala, de bass, excelent Vali Săteanu, de orgă, acorduri de Bach interpretate bine de polonezul Dzidek Marcinkiewicz.

Bisul a fost o chestiune de la sine înțeleasă, sala era demult în picioare când a venit celebra “Fie să renască”!

Un concert de neuitat pentru fanii Phoenix.

Apoi, trupa a ieșit la autografe unde Nicu Covaci a stat de la 21.15 la 22.00 să semneze și să facă poze. O coadă mare s-a format la masa pregătită de organizatori.

Coadă la… autografe

La concert au venit cei mai  mari fani Phoenix din Cluj, cu tricouri cu numele trupei. Covaci a acordat semnături pe albume Phoenix, unele oferite  gratis de trupă pentru cei care au cumpărat bilete (au început ca preț de la 70 lei) și pe ultimele două cărți lansate de Covaci despre Phoenix, la editura Integral.

 

Apoi 15 minute, Nicu Covaci a făcut poze cu fanii:

După ce au acordat autografe, Nicu Covaci și solistul Costin Adam au vorbit cu reporterul Clujulcultural.ro:

Reporter: Cum a fost astăzi la Cluj, sunteți mulțumiți de concert?

Nicu Covaci: a fost foarte  bine, să vină atâta lume, este extraordinar, sala plină. Înseamnă că mai avem ce spune, că mai există oameni de calitate. Am avut și niște probleme tehnice, jumătate de concert nu am auzit sunetul în monitor. Sunt bucuros că lumea e atrasă de ceea ce facem noi, de 55 de ani. Noi nu facem distracție, noi avem un mesaj de comunicat.

Costin Adam: am avut emoții ca înainte de orice concert, nu am crezut că românul mai poate umple o casă de cultură. Nemaipomenit. Asta spune că mai avem resurse.

Reporter: Erați înainte fan Phoenix?

Costin Adam: De copil am fost atras de piesa Pavel Chinezu, sincer vă spun, deci da, sunt și am fost fan Phoenix. Prima mea piesă asta a fost, a fost prima sclipire.

Reporter: Aveți o misiune ingrată. Vă apasă moștenirea  lăsată de Mircea Baniciu? 

Costin Adam: deloc, eu dau tot ce pot, transmit, respect pentru el,  dar eu cânt și dau tot.

Reporter: Cât ați repetat pentru acest concert și concept

Costin Adam: Conceptul era, s-a mai făcut înainte, dar nu în componența aceasta. În total am repetat 4 zile pentru Cluj, în turneu.

Phoenix pot fi ascultată unplugged (acustic) astăzi de la ora 19.00 la Sala Radio Cluj. Un bilet costă 70 de lei.

Tot acolo, dar de la ora 18.00 se va vernisa o expoziție cu fotografii inedite din colecția lui Nicu Covaci despre istoria Phoenix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.