Partener clujulcultural.ro a inaugurat Turnul EBS Tower. CEO-ul Metz: IT-ul mondial e prăfuit şi miroase a vazelină. Statul să dea voie şi experţilor fără doctorat să predea, avem deficit de profesori calificaţi

Actualitate Clio

Inaugurarea oficială a noului sediu al companiei  japoneze NTT DATA, EBS Tower a avut loc ieri la Cluj-Napoca, în prezenţa Excelenţei sale Kisaburo Ishii, dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, dl. Patrizio Mapelli, CEO NTT DATA EMEA, dl. Swen Rehders, CEO NTT DATA Deutschland şi dl. Daniel Metz CEO EBS Romania.

Turnul este impresionant iar în el lucrează 500 de angajaţi. Compania va închiria un al doilea turn, cpnstruit de senatorul Alin Tişe. Chiria pe mp costa 13 euro, a declarat CEO-ul Daniel Metz.

În cadrul EBS Tower se regăsesc săli de curs, de conferințe și videoconferințe, de interviuri, bibliotecă, un etaj strict dedicat zonei de relaxare cu un ecran uriaș și diverse jocuri (șah, biliard, ping-pong, fusball, poker, xbox), iar parcarea din subsol este echipată cu lift pentru angajaţi.

În cadrul EBS Tower se regăsesc spații de birouri, săli de curs, săli dedicate pentru conferințe și videoconferințe, spații special destinate interviurilor, bibliotecă, un etaj întreg dedicat zonei de relaxare, iar parcarea din subsol este echipată cu lift pentru automobilele angajaţilor.

În spatele amenajării se regăseşte ideea de “conectivitate”, întrucât fiecare nivel comunică într-un mod distinct cu angajații. Tematicile variază de la etaj la etaj și îndeamnă la acțiuni, fie că vorbim despre munca în echipă, despre o comunicare deschisă și eficientă, orientarea înspre nevoile clientului, dar și la creativitate, implicare, dezvoltare continuă, relaxare, toate acestea pentru a susține constant inovația.

Parterul EBS Tower este dedicat unui program special de dezvoltare profesională, care va fi organizat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) şi dispune de un amfiteatru de 100 de locuri complet dotat cu sistem de sonorizare – o premieră în Cluj pentru o firmă particulară – o sală de curs de 28 de persoane şi o sală profesorală. Programul va fi demarat în toamna acestui an, alături de Facultatea de Matematică și Informatică și va avea o durată de doi ani. Acesta va oferi participanților o specializare echivalentă cu absolvirea unei facultăți în domeniul IT.

Etajul 1 al EBS Tower este etajul dedicat în primul rând zonei de relaxare și jocuri, un spațiu de peste 700mp pentru multiplele evenimente ale companiei, iar tot aici sunt amenajate 2 laboratoare dotate cu calculatoare care vor fi folosite în academiile pe care EBS le desfăşoară. La acest nivel este amenajată și o zonă expozițională destinată tinerilor artiști, atât studenților de la Universitatea de Arte și Design (UAD), cât și angajaților EBS.

În numai câteva săptămâni clădirea va dispune de un bistro cu sală de mese și o terasă frumoasă, situat la etajul 4 al EBS Tower, pe o suprafață de peste 100mp şi un restaurant panoramic cu meniu à la carte, care este în curs de amenajare la etajul 12 al clădirii din centrul orașului Cluj-Napoca.

Proiectul EBS Tower a fost demarat în luna aprilie a anului 2014. Investiția se ridică la 1,8 mil. EUR, durata proiectului fiind de 1 an și 9 luni. În prezent, EBS Tower găzduiește în cei peste 7000mp destinați companiei 520 de angajați EBS.

TURN

CEO-ul Metz: IT-ul mondial e prăfuit şi miroase a vaselină. Statul să dea voie şi experţilor fără doctorat să predea, avem deficit de profesori calificaţi

Daniel Metz, CEO-ul companiei NTT Data România a fost ieri sincer şi tranşant:

„e timpul ca Guvernul să emită o Ordonanță de Urgență prin care specialiștii IT să poată preda timp de 3 ani în facultăți, fără doctorate, pentru a se rezolva deficitul de programatori de pe piață.  Universităţile, care sunt pertenere cu noi, bine intenţionate, nu au suficiente cadre specializate. Trebuie să le dăm şansa să predea la experţi care nu au avut timp sa facă doctorat, dar care au experienţă, care ştiu IT. Se rezolvă simplu, se dă OUG, ei rămân aici, nu pleacă în Silycon Valley.

adelina

IT-ul este o șansă formidabilă pentru România. Avem circa 110.000 IT-iști la nivel de țară, în momentul de față. Dacă reușim să dublăm acest număr – și lucru acesta este 100% realizabil – putem genera în fiecare an în România 15 miliarde de euro, produs social suplimentar. Avem contracte, vin bani, IT-iștii consumă, TVA-ul urcă pe fiecare lanț, se generează 15 miliarde de euro. Cu acești bani se poate rezolva problema pensiilor, astfel încât fiecare părinte care a ajuns la bătrânețe să aibă o pensie respectabilă de 300-400 de euro cel puțin și se pot rezolva salariile groaznic de mici din învățământ și sănătate. Cu 100.000 de IT-iști în plus. Întrebarea e de ce nu facem lucrul acesta În momentul în care am fost invitat pe un podium la o discuție cu un membru al Guvernului și le-am spus: Știți care e bariera principală? Faptul că în momentul de față la o universitate decât persoane care au doctorat. Dați o dispensă pentru 3 ani, de exemplu, să vină mari specialiști în IT, fiindcă avem o groază care au lucrat 10-15 ani în proiecte internaționale, cu certificări, cu referințe de la mari concerne. Lăsați-i pe ei să predea! Noi vi-i dăm gratuit, numai lăsați-i să generăm mai mulți absolvenți! Deoarece cu doctorate nu sunt atâția. Știți ce răspuns am primit? De față cu 100 de conducători ai marilor firme germane din România. Răspunsul a fost: Domnul Metz, nu ați abordat problema aceasta la fostul prim-ministru, că el era specialist în doctorate?! Acesta a fost răspunsul. Atunci am înțeles de ce nu putem să ne rezolvăm problema pensiilor, a salarilor mici, pentru că există o lipsă de patriotism. Asta este concluzia mea. Lipsă de identificare cu necazurile și nevoile oamenilor. Nu i-ar costa absolut nimic să dea o OUG prin care să zică: în următorii 3 ani, dacă un specialist IT are atâtea proiecte la nivel internațional, proiecte, poate să predea Java etc. E vorba de meseria pe care noi o practicăm aici.”, a explicat Daniel Metz.

Acesta a spus că IT-istii si firmele româneşti au ocupat piaţa Germaniei, Occidentul şi sunt competitive.

„IT-ul mondial e prăfuit şi miroase a vaselină. Noi am reuşit să facem la EBS bordul digital al Mercedes gama S CLASSE, noi monitorizăm servicii complexe în fabrici, asta e realitatea. Sunt sisteme complexe în marile multinaţionale, în firme de logistică pe care noi aveam capacitatea să le optimiză,. Puţine firme, foarte rar, au şansa să facă un produs, să îl marcheteze şi să îl vândă. Bitdefender a fost cam o excepţie”, a explicat Metz, tranşant, în faţa presei.METZ

 

1 thought on “Partener clujulcultural.ro a inaugurat Turnul EBS Tower. CEO-ul Metz: IT-ul mondial e prăfuit şi miroase a vazelină. Statul să dea voie şi experţilor fără doctorat să predea, avem deficit de profesori calificaţi

  1. O posibilitate de calificare este prin învățământul postliceal la care profesorii/ formatorii nu au nevoie de doctorat :))!
    Exista o curicula pe profil IT elaborat de Ministerul Învățământului v. http://www.edu.ro Durata școlarizării este de trei ani ,invatamant la zi/ seral ! Tot trei ani este si o licenta la o Facultate de profil la care urmează masterat ,dar depinde si de calitatea cadrelor didactice cu doctorat ! Profesorii ptr.postliceal trebuie sa posede un curs ptr.formatori ptr.adulti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *