21 septembrie 2020

Pandemia COVID 19 in 10 volume non-ficțiune

By In Carte

Editurile românești se înghesuie să profite de pandemia COVID 19 și să tipărească cărți pe subiect. Dacă în interviuri de pe siteuri centrale sau în reviste economice, patronii spuneau în luna aprilie că nu vor ataca tema, fiind prea nouă, iar virusul și efectele lui sunt în cercetare, iată că în septembrie constantăm că o avalanșă de cărți de non-ficțiune au apărut pe tarabe, în librăriile fizice și cele on-line.

Clujulcultural.ro  le trece în revistă: 

În august Editura Academiei Române a lansat volumul „Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice”, lucrare realizată sub coordonarea academicienilor Victor Voicu, Costin Cernescu, dar și a profesorului doctor Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române. Este o carte științifică în care se găsesc informații despre evoluția epidemiei de SARS -CoV -2 din țara noastră și despre modul de transmitere a virusului. Lucrarea prezintă o sinteză a cunoştinţelor la zi, acumulate pe plan internaţional şi coroborate cu experienţa unora dintre cei mai reputaţi specialişti din România. Volumul este rezultatul activității medicilor români și are nu mai puțin de 44 de autori. În volumul prezentat de academicieni, românii pot găsi informații despre evoluția epidemiei de SARS -CoV -2 din tara noastră și despre modul de transmitere a virusului. Cititorii pot afla despre afectarea complexă a organismului, despre metodele de tratament care au fost validate de studii ştiinţifice, dar și informații legate de mijloacele de prevenţie care şi-au dovedit eficienţa. ”Cartea este un rezultat al activității medicilor romani. Sunt 44 de autori, coordonați de 14-15 profesori, specializați pe anumite domenii”, spunea Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române.

 

Cartea „Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie, publicată la Editura Curtea Veche Publishing, anul acesta este o culegere de texte ale unor actori importanți pe scena politică, economică, diplomatică, națională și internațională care caută răspunsuri la întrebări: Ce ne așteaptă dincolo de pandemie?, Cum se va desfășura viața din spatele măștilor?, Vom reuși să conviețuim cu virusul și care vor fi repercusiunile COVID-19, nu doar la nivelul sănătății, ci și la nivel economic. Colecția de eseuri este coordonată de Olivia Toderean, diplomat cu activitate academică și fost cadru universitar, ambasadorul Sergiu Celac, președintele de onoare al think-tank-ului New Strategy Center, și George Scutaru, director general al New Strategy Center și fost consilier prezidențial. Ei semnează alături de numeroase alte nume importante, printre care: ambasadorii foști miniștri Lazăr Comănescu, Cristian Diaconescu, Mihnea Motoc, profesorii Daniel Dăianu și Vasile Dâncu, generalii în rezervă James Everard și Viktor Hvozd, precum și voci ale societății civile, cum ar fi specialista în comunicare Mihaela Nicola sau experta în combaterea știrilor false și a dezinformării Alina Bârgăoanu. 16 dintre autori sunt reprezentanți ai mediilor academice și de think tank din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Norvegia, Ucraina, Turcia și Republica Moldova. Toate contribuțiile au fost scrise integral în perioada stării de urgență din România și de lockdown. Volumul cuprinde 37 de contribuții ale unor autori cu profesii, preocupări și naționalități diferite și este rezultatul inițiativei think-tankului New Strategy Center.

„Covid. Colivia noastră” a universitarului ieșean Laurentiu Soitu a apărut la Editura Institutul European și are 394 de pagini. Autorul declară că: „Am dorit ca volumul să fie un document editat în perioada de maximă prezență a pandemiei, încărcat de forme ale raportării așezate între optimism și destula tristețe, între (auto)ironie și umor, între analiza rece a savantului și emoția dezlănțuită a scriitorului, între dorința de autocontrol și vulcanica izbucnire generată de blocarea unor drepturi fundamentale – precum cel de liberă mișcare și, ca niciodată cândva, interzicerea rugăciunii în biserică, lăcașuri de cult. „Acum, dușmanul nu se arată, nu vorbește, dar ne arată puterea lui de a ne chinui”, rostea Patriarhul Romaniei. Ce forme de răspuns au consemnat încercările similare din istoria lumii; vor fi existat suferințe și mai mari decât să izolezi „periculoșii bătrâni” – deplânși de Președintele Academiei Romane -, să-ti ocolești părinții, copiii, prietenii, să treci prin fața Bisericii, a școlii, a locului de muncă fără a intra, să stai în fata ușii fără a ieși, să rămâi în mașină pentru a te spovedi – de la șofer la șoferul preot! Dacă toate au un rost, care ar putea fi acela, se întreabă și răspund 50 de personalități ale științei, spiritualității, culturii, artelor!”

„Coronavirus 2020 – Inamicul nevăzut. Povestiri din Wuhan” a apărut la Editura Corint, are 152 de pagini și nu are vreun autor pe copertă. Prezentarea volulmului pe site-ul editurii este următoarea: „Unul din primele volume despre lupta împotriva epidemiei coronavirusului, care își propune să ofere cititorilor din ţară şi din străinătate o imagine cât se poate de realistă a eforturilor chinezilor de a învinge acest flagel. Declaraţii, articole, fotografii, relatări personale sunt mărturii de netăgăduit ale curajului şi determinării locuitorilor din Wuhan care au rămas aici după închiderea lui. Este povestea emoţionantă a celor care şi-au continuat munca pentru a menţine funcţionarea normală a oraşului: cadre medicale care au sfidat ameninţarea virusului pentru a salva vieţi, arhitecți şi constructori care au contribuit la ridicarea spitalului Huoshenshan în doar zece zile şi mulţi alţi oameni obişnuiţi din întreaga ţară care şi-au oferit sprijinul. Cartea dezvăluie, totodată, mesajele de încurajare şi ajutoarele umanitare venite din toate colţurile lumii, fiind astfel un tribut adus tuturor celor care s-au alăturat luptei.

 

„Economia în vremea coronavirusului. Ghid de bune practici pentru antreprenori și politicile publice” de Iancu Guda a apărut la Editura Publica și are 360 de pagini. Iancu Guda este economist român, blogger, speaker, jurnalist și autor de cărți cu caracter economic. Cartea este prezentată astfel pe Libris.ro: „Această carte propune un set de bune practici pentru antreprenori și politicile publice în vederea supraviețuirii în condiții de criză. Deși a fost scrisă la vârful impactului epidemiologic și economic provocat de pandemia de COVID-19, masurile propuse sunt aplicabile în orice recesiune, indiferent de natura acesteia. Utilitatea ei în orice criză financiară rezidă în similitudinile dintre acestea în ceea ce privește efectele negative cauzate companiilor: scăderea vânzărilor, încasarea tardivă a facturilor, vânzarea lentă a stocurilor, dificultățile în obținerea finanțării și foarte multe incertitudini. „Economia în vremea coronavirusului” este structurată pe trei momente ale evoluției mediului de afaceri din economia românească – trecut (2010-2019), prezent (2020) și viitor (2021-2030) – și propune 60 de tehnici practice pentru ca antreprenorii și guvernanții să ia împreună cele mai bune decizii. Tehnicile referitoare la trecut sunt necesare pentru creșterea imunității înainte de impact. Obiectivul măsurilor propuse pentru prezent se referă la supraviețuirea în timpul crizei. Cele mai bune practici propuse pentru viitor se referă la accelerarea relansării și la consolidarea unei dezvoltări durabile pe termen lung.

 

„Covid – 19 pandemia care nu trebuia să existe și cum să fie oprită de următoarea” de Debora MacKenzie a fost publicată de Editura Rao și are 320 de pagini.

Într-un stil captivant și accesibil, Debora MacKenzie, jurnalistă cu experiență în domeniul medical, ne dezvăluie șocanta poveste despre cum a putut apărea pandemia Covid-19, cu un accent puternic pe ceea ce trebuie să întreprindă omenirea pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple.

În ultimii 30 de ani de epidemii și pandemii variate, am învățat fiecare dintre lecțiile necesare pentru a opri atacul acestui coronavirus. Niciuna însă nu a fost luată în seamă. Consecințele s-au reflectat în prezenta pandemie, la o scală nemaiîntâlnită în timpurile noastre. În paginile acestei cărți pline de autoritate, semnale de alarmă și limpezimi de privire, aflăm istoria completă despre cum virusurile anterioare ar fi trebuit să ne pregătească, dar și despre eșecurile dure și continue care au pavat drumul acestei pandemii. În plus, autoarea prezintă în detaliu pașii care vor trebui urmați pentru a preveni apariția unui astfel de flagel în viitor.
Până în acest moment, nimeni nu a adunat laolaltă cunoștințele acumulate despre Covid-19, cu atât mai puțin în modul amplu, informativ și accesibil în care o face Debora MacKenzie. Era necesară și obligatorie apariția acestui volum, și pentru prezent, dar mai ales pentru vremurile care vor veni. Trebuie să înțelegem că, deși e prea devreme să spunem că pandemia Covid-19 a dispărut și imprudent, deocamdată, să afirmăm că aceasta va dispărea, nu este prea târziu pentru a analiza ce am greșit și cum ne putem îndrepta.

„101 libertăți în vremea pandemiei” de Alin Leș a apărut la începutul acestei toamne la Editura Universitară București. Alin Leș este profesor asociat și lector universitar la Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Activează ca psiholog expert criminolog la Societatea Română de Criminologie și Criminalistică.

„În pofida a ceea ce spun articolele de presă, că autorii care scriu despre pandemie ar face-o pentru «speculație financiară», considerăm că afirmația are un aer de superioritate. Cel mai probabil, există un număr infim de scriitori care doresc să fie mai vizibili în această perioadă și încearcă să profite de subiectul pandemiei. În cazul nostru, lucrurile nu stau așa. Grija pentru societate și destinul ei ne-a îndreptățit să lucrăm la un îndrumar; un rețetar gândit psiho-social, plecând de la comportamentele observate. „101 libertăți în vremea pandemiei. Realități psiho-socio-comportamentale ale românilor” se prezintă sub formă unor observații și analize de teren. 

 

Cartea lui Paolo Giordano, „În vremea contaminării”, a apărut în primăvară, fiind opera unui autor italian, scrisă când Italia era devastată de COVID-19. Cartea a apărut la editura Polirom. Are 104 pagini. Volumul era în curs de apariție în 26 de țări. Pe site-ul Polirom.ro, cartea este prezentată astfel: Pandemia de Covid-19 este cea mai severă criză sanitară din vremurile noastre. Ea ne dovedește cât de complexă e societatea în care trăim, cu raţiunile ei politice, economice, interpersonale și psihologice. Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspândește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem. El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică până la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare.

„Locuiesc la Roma, dar e ca și cum n-aș mai fi aici. Orașul în care trăim cu toții este acum mai întins și mult mai eteric, centrul nostru afectiv de greutate se îndreaptă spre nordul țării – o geografie nouă, formată din zone roșii care se tot extind pe harta epidemiei și din talk-show-uri la care ne uităm seară de seară… Frumusețea Romei, care așteaptă afară, pare acum incapabilă să ne consoleze…Nu mi-e teamă că mă voi îmbolnăvi. Atunci de ce mi-e teamă? De tot ceea ce contaminarea ar putea schimba. Mi-e teamă ca nu cumva să descopăr că eşafodajul civilizaţiei pe care o ştiu e asemenea unui castel din cărţi de joc. Mi-e teamă că totul se va nărui, dar mi-e teamă şi de situaţia contrară: că spaima va trece degeaba, fără să lase în urmă vreo schimbare.”, scrie Paolo Giordano.

Cartea lui Vincențiu Naumescu, „Ghid practic de prevenire a infectării cu COVID-19” a apărut la Editura Integral și conține Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase. Este o carte pentru publicul larg, de sfaturi practice, de rețete și conține tot felul de soluții imediate la îndemână și care pot fi preparate în casă. Cuprinsul publicat pe Agențiadecarte.ro este edificator: Gel dezinfectant ușor de făcut acasă din doar 3 ingrediente; Alte 13 rețete de gel dezinfectant și soluții practice pentru dezinfectare – unele erau folosite cu succes de bunicii noștri – gel hidroalcoolic recomandat de Organizația Mondială a Sănătății; gel simplu cu apă oxigenată; gel purifiant pentru mâini, fără clătire; Leşia, dezinfectant universal; Sarea îndepărtează murdăria din bucătărie; Oțetul curăță, șterge și dezinfectează; Cât de util poate fi banalul Borax; Cojile de lămâie curăţă mucegaiul; Uleiurile esenţiale distrug microbii; soluții pentru dezinfecția băii și a toaletei; Apa oxigenată omoară germenii; Dezinfectant la purtător, în numai 3 minute; Apa de argint, primul biocid; Aloe vera – planta care purifică aerul în casă,Este vitamina C eficace în prevenția și tratamentul coronavirusului?;Ce să consumi pentru un sistem imunitar puternic: 12 reguli de bază pe care să le urmezi; 10 alimente care nu expiră niciodată; ce provizii să-ți faci dacă vrei să mănânci sănătos; Cum dezinfectezi eficient telefonul mobil; Măști de protecție făcute în casă; Care sunt cele mai expuse categorii profesionale la infecţia cu noul coronavirus; Cum te păzești de coronavirus dacă ai peste 60 de ani / 13 recomandări; 8 sfaturi pentru părinți despre cum să le vorbim copiilor despre coronavirus / Ghid complet de comunicare de la UNICEF; Raed Arafat despre coronavirus și ce trebuie făcut în cazul unei asemenea situații

 

Editura Humanitas publică și ea în această toamnă, în contextul pandemiei COVID 19, în colecția de Știință volumul Povestiri despre epidemii și vaccinuri de Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de promovare a științei din România.

Pe site-ul Humanitas.ro, cartea se bucură de următoarea prezentare: „Vaccinurile sunt prima armă eficace în lupta cu bolile molipsitoare. Paradoxal, au devenit o victimă a propriului succes. Într-o epocă ferită de marile epidemii ale trecutului, vaccinurile au devenit ținta favorită a amatorilor de conspirații și a emițătorilor de fake news. Iar cei care nu pot să-și amintească trecutul sunt condamnați să îl repete.

Cartea aceasta este un ghid de imunizare împotriva dezinformării. Ca să înțelegem cum funcționează, cum sunt produse și cum sunt testate vaccinurile, Alexandru Toma Pătrașcu ne însoțește într-o călătorie de-a lungul secolelor, de la descoperirea microbilor la îmblânzirea lor, și ne povestește despre primele microscoape, despre teoria germenilor și despre descifrarea misterelor sistemului imunitar. O călătorie la finalul căreia înțelegem cum funcționează știința și de ce trebuie să avem încredere în ea.

„Aceasta este o carte despre epidemii și vaccinuri, despre Louis Pasteur și Robert Koch, despre bacterii și viruși. Este, de fapt, o carte de povești, dar sunt povești reale, destinate adulților. În loc de zâne și dragoni, de vrăji și poțiuni magice, veți întâlni medici în luptă cu epidemiile și vaccinuri bazate pe știință.“ epxlică Alexadru Toma Pătrașcu.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!