27 ianuarie 2015

OSCAR 2015 Luptă mare între “American Sniper” şi “Birdman”

By In A 7-a, Esenţial

Secvenţă din American Sniper

Dacă americanii de rând ar vota peliculele care să câştige premiile Academiei, “Lunetistul american/ American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, ar fi câştigătorul categoriei “cel mai bun film”, potrivit studiului anual despre premiile Oscar realizat de Reuters şi Ipsos.

Lungmetrajul “Lunetistul american/ American Sniper”, inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-şi colegii de arme, a fost votat de 22% dintre respondenţi drept câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film, dintre cele opt nominalizate anul acesta, potrivit unui sondaj realizat în SUA, în perioada 16 – 23 ianuarie.

Academia de film americană a decis ca în acest an să nominalizeze doar opt lungmetraje, nu zece, la categoria “cel mai bun film”: “American Sniper“, de Clint Eastwood, “Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, “Boyhood“, de Richard Linklater, “The Grand Budapest Hotel“, de Wes Anderson, “The Imitation Game”, de Morten Tyldum, “Selma“, de Ava DuVernay, “The Theory of Everything”, de James Marsh, şi “Whiplash“, de Damien Chazelle.

Pe locul al doilea în acest sondaj se află “Selma”, un film despre Martin Luther King, regizat de Ava DuVernay. Acesta a obţinut 8 procente din partea respondenţilor.

Poziţia a treia îi revine filmului “12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, care a obţinut 4 procente.

Aproximativ jumătate dintre respondenţi (48%) au spus că nu ştiu ce peliculă ar merita să câştige premiul Oscarul pentru cel mai bun film.

Cele două filme de pe primele poziţii, “American Sniper” şi “Selma”, au reprezentat subiectul unor controverse în ultimele săptămâni.

Astfel, filmul regizat de Eastwood, aflat în prezent pe primul loc în box office-ul nord-american, a devenit un punct de dezbatere între liberali şi conservatori în ceea ce priveşte moralitatea războiului şi rolul lunetiştilor.

Pe de altă parte, “Selma” a atras critici din partea unor istorici, care au spus că în film a fost prezentat greşit rolul pe care preşedintele Lyndon B. Johnson l-a avut în lupta pentru dreptul de vot al persoanelor de culoare.

De asemenea, acest studiu a arătat că mulţi americani nu au văzut filmele nominalizate anul acesta la diverse categorii ale premiilor Oscar.

Cel mai vizionat film de către respondenţi a fost “Fata dispărută/ Gone Girl”, în regia lui David Fincher. 12% dintre respondenţi au văzut thrillerul american adaptat de Gillian Flynn pe baza romanului său omonim lansat în 2012.

“American Sniper” şi musicalul “În inima pădurii/ Into the Woods”, regizat de Rob Marshall, s-au clasat pe locul al doilea în topul celor mai vizionate filme, însumând 9 procente fiecare.

Cele două filme cu cele mai multe nominalizări la Oscar – 9 -, ” Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, regizat de Wes Anderson, şi “Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, au fost văzute de 8%, respectiv 4% dintre participanţii la sondaj.

De asemenea, 65% dintre respondenţi au declarat că nu au văzut niciunul dintre cele 15 filme listate în acest sondaj.

Studiul Reuters/ Ipsos a fost realizat online, pe un eşantion de 2.385 de americani şi are o marjă de eroare de plus/ minus 2,3 procente.

“Birdman”, desemnat cel mai bun film de Sindicatul producătorilor americani
Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, a primit premiul pentru cel mai bun film din partea Sindicatului producătorilor americani (Producers Guild of America, PGA), a cărui a 26-a gală a avut loc sâmbătă seară, la Los Angeles, transmite Reuters.

Această dramă cu accente comice, regizată de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea să regăsească gloria de odinioară cu ajutorul unui spectacol de teatru, este considerată unul dintre marii favoriţi la premiile Oscar 2015, care vor fi decernate pe 22 februarie. “Birdman” a fost nominalizat la nouă premii Oscar, printre care cele pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor în rol principal (Michael Keaton).

Lungmetrajul, turnat aproape integral într-un teatru de pe Broadway, îl are în rolul principal pe Michael Keaton, alături de Emma Stone, Edward Norton şi Naomi Watts, şi a fost recompensat deja cu premiile Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor.

Mulţi dintre cei aproximativ 6.700 de membri ai Sindicatului producătorilor americani fac parte şi din Academia de film americană, organizaţia care acordă premiile Oscar, iar preferinţele lor reprezintă un indicator viabil în cursa pentru obţinerea acestor statuete.
Astfel, în ultimii şapte ani, lungmetrajul premiat de Sindicatul producătorilor americani a primit şi premiul Oscar pentru cel mai bun film: 2014 – “12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen, 2013- “Argo”, de Ben Affleck, 2012 – “Artistul/ The Artist”, de Michel Hazanavicius, 2011- “Discursul regelui/ The King’s Speech”, de Tom Hooper, 2010 – “Misiuni periculoase/ The Hurt Locker”, de Kathryn Bigelow, 2009 – “Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire”, de Danny Boyle, 2008 – “Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country for Old Men”, de Joel şi Ethan Coen.

Tot sâmbătă, Sindicatul producătorilor americani a ales cel mai bun film animat al anului – “Marea aventură LEGO/ LEGO Movie”, de Chris Miller şi Phil Lord -, care însă nu a primit o nominalizare la Oscar anul acesta.

birdman-stills-wallpapers

Secvenţă din Birdman

 

De asemenea, premiul PGA pentru cel mai bun documentar i-a revenit peliculei “Life Itself”, de Steve James, despre viaţa şi cariera renumitului critic de film Roger Ebert.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, “Fargo” a primit premiul pentru cel mai bun serial TV, iar “Breaking Bad” şi “Orange is the new black” au primit premiile pentru cel mai bun episod într-o dramă, respectiv o comedie.

Gala premiilor Sindicatului producătorilor americani a avut loc la Hyatt Regency Century Plaza din Los Angeles.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.