25 ianuarie 2018

Orele cele mai negre ale lui Winston Churchill

Film cu opt nominalizări la Oscar

By In A 7-a

Și-a luat rolul de lider în mână ca să poată salva națiunea”. Acesta este sloganul filmului Darkest Hour, 2017, proiectat în această săptămână dar și de vineri încolo în cinematografe. Cu opt nominalizări la Oscar.

Este un film biografic despre controversatul om politic britanic, premier, Winston Churchill. Noi românii s-ar putea să avem amintiri neplăcute despre el, pentru că mulți îl acuză că “ne-a vândut la Yalta lui Stalin”. Poate că da, poate că nu, citiți la finalul cronicii argumentele pe temă.

Cert e că Churchill, desemnat de partid ca premier după eșecurile înregistrate de predecedorul Neville Chamberlain în negocierile cu Hitler, care l-a dus cu zăhărelul și l-a păcălit pe acesta, a jucat un rol decisiv în cel de al doilea război mondial, reușind să salveze, el, cabinetul său de război, împreuna cu armata, în special Royal Air Force, insula de o invazie nazistă. Englezii au fost bombardați, inclusiv cu rachetele V1 și V2, dar nu s-au predat. Nuau fost învinși. “We shall never surrender”, renumita frază din celebrul discurs-o să îl vedeți în film -, a fost firul roșu carel-a avut în minte Churchill pe toată durata războiului al doilea.

El nu s-a înconjurat de yesmeni ci a pus în cabinetul său de război rivali!

Chiar aceștia au complotat împotriva lui, dorind negocieri cu Hitler în timp ce Blietzkriegul făcea zob întreaga Europă. La Dunkirk, (filmul lui Nolan e nominalizat la Oscar),  cel mai mare dezastru militar englez, s-a reușit,totuși,  salvarea a 300.000 de soldați, cu vasele civile, dar cu prețul unui dezastru la Calais, unde 4000 de englezi au murit la datorite, sacrificați de o decizie politică cinică, tipică de război, luată de Churchill.

Ce rol face Gary Oldman in The Darkest Hour, filmul lui Joe Wright dedicat personalitatii lui Winston Churchil… Este despre ce inseamna curaj, talent si simt politic, tăria de a lua decizii dure pe timp de razboi, ce înseamnă să fii om de stat, un adevarat lider, dar și un personaj aparte. Orgoliu bine plasat, orgoliul leului britanic, națiune mare, Imperiu… Un film pe care nu trebuie sa il ratati in cinematografe, regizat, jucat, filmat foarte bine. Gary Oldman, un Churchill credibil, fascinant. Un regizor excepțional, Joe Wright,  care a mizat pe un film biografic de război şi l-a umanizat mult tocmai pentru că experimentează, surprinde vulnerabilitatea şi emoția umană: durere, teamă, speranță.  Imaginile sunt  expresive, intense, în jocuri de lumini şi umbre..

Churchill, un rol excepțional făcut de Gary Oldman Foto imdb.co

Pelicula  scoate în evidență umorul proverbial al lui Churchill , fie el verbal sau conceptual, îl are in prim plan pe acest om plin de contradicții, dificil uneori, cu vicii şi tabieturi. Asta la prima vedere. Descoperi pe parcurs un om sensibil, care are trac înainte de a ține discursuri( peste 8000 conform unor surse istorice), extrem de inteligent, orgolios, având  vulnerabilități şi fobii ( frica de zborul cu avionul, deşi fusese Ministrul aviației). Un film despre patriotism, onoare, curaj, asumare.

Gary Oldman este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol masculin

Darkest Hour este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film.

Roluri excelente fac, Stephen Dillane, în rolul omului politic Halifax, apoi, în rolul soției, cunoscuta  Kristin Scott Thomas dar mai ales, în rolul stenografei personale, frumoasa Lily James ( ați văzut-o jucând excelent o spioană și în Excepția.)

Filmul rulează la Cinema Victoria de luni 17:30, marţi   20:00, miercuri   22:30, joi   15:00 dar și la Vivo și Iulius Cinema City.

 Vezi o cronica din The Independent AICI

Vezi criticile aduse de Regele Mihai lui Churchill  AICI

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.