20 noiembrie 2015

Oraşul Vizibil sprijină iniţiative-experiment extrem de interesante

By In Esenţial

Cea de-a şasea ediţie a expoziţiei de artă şi intervenţii în spaţiul public, Oraşul Vizbil a dat startul joi, 19 noiembrie, la Cinematograful Mărăşti, unor happeninguri şi evenimente care mai de care mai interesante. Expoziţia cu tema ”SHARE/Utilizare Comună”, organizată de Fundaţia AltArt, prezintă proiecte de intervenţie artistică în spaţiul urban – instalaţii, acţiuni, performance, mobilier urban, inserţii temporare – care explorează ideea şi creează situaţii de utilizare comună.

Cabina de schimb

Cabina de proba

“Ideea de share are un mare potenţial politic şi anume că share-itul, datul, cumva constituie o altă economie, care nu este o economie de piaţă, ci este bazat pe generozitate, pe lucruri, nu pe acumulare, nu pe privat. Dacă ne uităm la economia de piaţă ca mergând pe acumulare şi pe individ, pe privat, share-uitul merge pe comun şi pe distribuire. Asta generează o economie alternativă şi această posibilitate nouă ne place”, a spus István Szakáts, preşedinte Fundaţia AltArt.

În acest an Oraşul Vizibil propune şapte lucrări. Proiectul ” Celălalt. 3 zile şi 3 nopţi în Pata Rât” este o acţiune în cadrul căreia Adrian Dohotaru va munci şi va trăi în spaţii în care trăiesc şi muncesc precar romii. În rampă, în pădure, în cartiere, unde va sta şi va colecta selectiv gunoaie, apoi va încerca să spună câte puţin povestea lor.
Instalaţia de lemn/leagăn pentru dialog, Blajin, este un alt happening ce are loc pe malul Someşului. Alin Tănasă a constuit două leagăne a cărui scaune stau faţă în faţă pentru a pune utilizatorii în dialog. Cei ce vor să se relaxeze pe leagănele inspirate din lucrarea Poarta Sărutului a lui Constantin Brâncuşi, le pot găsi pe strada General Dragalina, lângă podul Horea.
Casa de Cultură Permanentă propune o serie de ateliere de reparaţii şi reciclare sub denumirea de Repair Cafe. Aici toţi cei care deţin obiecte stricate, dar care ar mai avea şansa la o a doua viaţă, le pot lăsa la reparat. Echipa oferă reparaţii pentru îmbrăcăminte, calculatoare/laptopuri, electrice şi biciclete.

“Proiectul nostru este o invitaţie din partea locuitorilor Clujului către toţi ceilalţi locuitori ai Clujului să ne întâlnim într-un spaţiu comun în care putem repara împreună obiecte care sunt stricate dar încă nu ar merită să fie aruncate. Un radio căruia nu-i funcţionează un buton, un prăjitor de pâine la care nu-i mai merge arcul, pot să capete o a doua viaţă. Readucându-le în viaţa noastră, reducem impactul asupra gropii de gunoi, în special în situaţia gropii de gunoi a Clujului chiar avem nevoie de o astfel de intervenţie. Aducem oamenii împreună să ne cunoaştem , să ne împărtăşim priceperile şi să ne simţim bine”, spune Adela Fofiu, de la Casa de Cultură Permanentă.

Oraşul Vizibil acoperă şi partea de teatru senzorial pentru câte un spectator. “Priveşte cu ochii închişi” este evenimentul Grupului Instinctiv, care invită spectatorul într-o călătorie senzorială prin care acesta să descopere o altă latură a oraşului în care trăieşte. Reprezentaţiile au loc pe 22 noiembrie, între orele 18-21.
Intervenţia publică “Tot ce-i aici e al meu” reprezintă o expresie ce desemnează acumularea unor posesii sub titlu individual. E parte de necontestat a culturii noastre şi a imperativului “a avea“, ca formă de realizare personală şi asccensiune în piramidă socială. Schimbându-i contextul însă, expresia poate deveni o inepuizabilă sursă a asumării spaţiului public, cu tot ceea ce el conţine. Evenimentul are loc pe 19 noiembrie. Locaţii: Cinema Mărăşti – ora 12:00, Rampă de la Pată Raţ – ora 14:00, Parcul Feroviarilor – ora 16:00, Catedrala Greco-Catolică – ora 18:00-19:00.
Marina Melenti le propune clujenilor să renunţe la comunicarea mediată de computer şi să revină pentru un moment la vechiile scrisori prin proiectul “Scris Oare”. În staţia de autobuz de pe Str Memorandumului este amplasată o cutie poştală împreună cu o serie de cărţi poştale cu textul “Eram aici când m-am gândit la tine”. Trecătorii sunt invitaţi să scrie un mesaj şi adresa cuiva drag pe cartea poştală. Mesajele colectate în cutia poştală sunt apoi trimise de autoare destinatarilor lor.
“Cabina de proba” este un proiect iniţiat de Paula Boarţă şi Simona Or-Munteanu, care explorează ideea de utilizare comună creând un cadru fizic pentru schimbul bunurilor. Fie că vorbim de donaţie, schimb sau cadou, în acest fel abordăm cultura economiei darului. Fiecare doreşte să ofere lucruri de care nu mai are nevoie, şi care, de obicei, sunt lăsate în zona pubelelor de gunoi, la oser sau pieţe alternative libere, dar care se organizează rar în oraş.

“Astfel, mizăm pe dezvoltarea unei convieţuiri urbane sustenabile în care interacţiunile sociale se dezvoltă şi învăţăm să refolosim lucruri utile într-o epocă super-consumeristă”, spun cele două.

Cabina de probă este instalată lângă Cinematograful Mărăşti.

Repair Cafe

Repair Cafe

Orașul Vizibil face parte din proiectul ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt împreună cu Bunker Ljubljana (Sl), Artsadmin (GB), Arts and Theatre Institute (CZ), Empresa de Gestao de Equipamentos e Animacao Cultural (PT), Parc et Grande Halle de la Villette (FR), Rotterdamse Schouwburg (NL), Santarcangelo dei Teatri (IT), Stichting Noorderzon Groningen (NL), Walking Theory (RS), cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.

DSC_1810

DSC_1815

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.