12 decembrie 2017

Opt ani cu Galeria “Șoimii Patriei”

By In Actualitate, Vizual

Galeria “Șoimii Patriei” găzduită de Asociația Culturală Origo a împlinit 8 ani de activitate. Sponsor e Insomnia Cafe, lîngă care are sediul galeria.

Clujulcultural.ro a stat de vorbă cu Mihai Nuțu, curatorul actual al galeriei despre istoria acesteia și planurile de viitor.

“Galeria a fost lansată de artiștii plastici Markos Tunde, Gyula Lorincz și curatorul Bogdan Iacob, cadru universitar la Universitatea de Arte și Design, ca spațiu adiacent cafenelei boeme Insomnia, un reper în viața artistică clujeană. După ce Iacob a plecat curator a fost Mădălina Surducan, absolventă de grafică apoi am urmat eu” rememorează Mihai Nuțu, 30 ani, absolvent de UAD și doctorant al universității.

Curatorul Galeriei Șoimii Patriei, Mihai Nuțu. Foto pagina personală de facebook.

El a venit cu o schimbare de concepție la Galeria “Șoimii Patriei, galerie care a pornit ca platformă de lansare de artiști tineri, talentați, din domeniul instalații, performance, sculptură.

În acest an au avut loc sub egida galeriei mai multe expoziții. În august au avut loc proiecțiile video din ciclul My city, our world heritage, parte din expoziția mondială World Heritage Cities, apoi expoziția personală de pictură semnată Cristina Coza. De asemenea, expoziția de instalații Memories about memories a studentelor Andriana Oborocean și Mădălina Găceanu, cea de grafică intitulată “Lipsa” de Abigel Torok. S-a continuat cu două expoziții de fotografie, “Panica” de Eduard Fulop și cea a Elenei  Neștian.

Vineri, 8 decembrie 2017, a avut loc la Muzeul de Artă expoziția  instalației foto de Luiza Preda, organizată de Asociația Origo,  care administrează Galeria Șoimii Patriei, și, implicit, sub egida galeriei.

Portrete în fier

Vineri, 14 decembrie ia final loc la Urania Palace, expoziția Principalis, constând în 15 portrete în fier a unor personalități, expoziție de a drd.  Darius Hulea. Expoziția este  foarte interesantă.

Planuri în 2018

Galeria “Șoimii Patriei” are planuri importante pentru 2018, în afara altor colaborări, parteneriate sau expoziții.

“Vom acorda o rezidență artistică pentru doi artiști plastici. Li se va oferi spațiu de creație iar selecția se va face pe bază de portofoliu”, anunță curatorul Mihai Nuțu.

“Șoimii Patriei” vor să zboare la înălțime și să se impună cât mai mult în piața artelor plastice din Cluj.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.