16 noiembrie 2017

Opera comică “La Serva Padrona”, prima din istoria muzicii, pe scenă la Cluj

Spectacolul este licența studentei Ada Caraba

By In Actualitate, Spectacol

Pe scena în Sălii Studio a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” va avea loc, joi, 16 noiembrie,  ora 19.00,  spectacolul de opera comică “La Serva Padrona”, prima lucrare de acest gen din istoria muzicii.

Intrarea este libera.

Durata spectacolului este de 50 minute. Acesta va fi interpretat in limba italiana.

Distributia spectacolului este formata din studenti si absolventi ai academiei si Facultatii de Teatru si Televiziune (Uberto – Samuel Barani, Serpina – Alina Maria Griogore , Vespone – Bogdan Sălceanu, Pian – Adelina Sabău, Regia Artistică & Coordonare Proiect – Ada Caraba).

Spectacolul a fost initial prezentat ca examen de licenta al absolventei Ada Caraba si ulterior s-a bucurat de invitatii in cadrul mai multor evenimente si festivaluri. Recent spectacolul a fost programat ca exercitiu pregatitor pentru o competitia de opera independenta ce are loc anual la Bucuresti: Opera Fringe Festival reprogramata pentru primavara 2018.

“La Serva Padrona” (Servitoarea Stapana) de G.B. Pergolesi este un intermezzo considerat “bijuteria” artistica a epocii baroce și totodata motorul nasterii savuroasei opera buffa, prima opera comica din istoria muzicii.

Subiectul urmareste relatia dintre stapanul Uberto si servitoarea sa Serpina care, in final, devine sotia acestuia. Jocul subtil de seductie, orgoliu si framantare interioara, insotite de muzica vesela, prezinta subtil personaje, mentalitati si tendinte pe care le veti recunoaste ca tipar intr-o multitudine de lucrari muzicale și literare ulterioare de referinta (“Nunta lui Figaro”, “Barbierul din Sevilla”, “Avarul” de Moliere etc) dar și un subiect universal valabil: lupta personalitatilor puternice pentru dominare dublat de veșnicul razboi de interese al sexelor.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.