8 iunie 2020

Omul care i-a fascinat pe marii interbelici. Carte despre Nae Ionescu la Humanitas

By In Carte

Unul din cei mai controversați intelectuali români, care însă a inspirat poate cea mai mare elită intelectuală românească, cea interbelică, profesorul de filosofie Nae Ionescu, are parte de o carte biografică la Editura Humanitas.

Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Mircea Vulcănescu, Emil Cioran, Jeni Acterian și mulți alții au fost efectiv fascinați, vrăjiți de cursurile și mai ales personalitatea lui Nae Ionescu. Jurnalele interbelicilor sunt edificatoare în această privință. El fascina cum nimeni nu a fascinat în interbelic. Și, vorba autoarei cărții biografie „Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu,” Tatiana Niculescu, a …sedus.

Volumul a apărut în plină pandemie la Humanitas, editura filosofului Gabriel Liiceanu, care a și publicat din 1990 toată elita interbelică.

” Un profesor de filozofie născut la Brăila spre sfârșitul secolului XIX devine în anii României Mari maestrul unei generații strălucite de gânditori și scriitori a căror faimă va depăși granițele țării. Printre ei, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Constantin Noica. Apariția lui vulcanică într-o Românie abia închegată politic și teritorial are efectul unei mutații de destin.

Îi place să i se spună Nae.  Împământenește un limbaj teologic românesc, face din predarea filozofiei o împărtășire a înțelepciunii, le deschide studenților gustul pentru metafizică și gândire speculativă, învigorează scrisul gazetăresc, participă la primele mari proiecte editoriale românești, se implică în mișcările de tineret, e mândru să fie sfetnic de taină al regelui Carol II. Cu inteligența, umorul și farmecul lui aparte își conduce discipolii pe cărări politice periculoase. 

Este deopotrivă venerat și detestat: un seducător al minților și al inimilor, pentru care Maria Cantacuzino (Maruca), prietena reginei Maria, e gata să se sinucidă.

Imensul orgoliu intelectual îi este zeu și călăuză în toate contradicțiile existenței sale.”, scrie Tatiana Niculescu.

La 130 de ani de la nașterea lui Nae Ionescu, această carte-portret este o incursiune pasionantă în aventura unei vieți care nu și-a epuizat niciodată misterele, prezintă Editura Humanitas cartea.

Volumul discută toate fațele personalității lui Nae, de la filosof la omul politic apropiat de Carol al 2-lea apoi ideologul Mișcării Legionare. De asemenea, conceptele filosofice ale lui Nae, ortodoxismul, preeminența Statului. Ionescu a fost un antidemocrat, un anti liberal convins, intrat în polemici cu gruparea lovinesciană, pro democrtată, pro liberală, pro parlamentară.

Cartea, care costă 35 de lei,  a suscitat deja cronici diverse, unele polemice. 

Puteți citi reacții AICI, AICI si AICI

O discuție cu autoarea AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.