Omul care aduce rockul. Povestea lui Crişan Bibian, realizatorul singurei emisiuni radio de rock din Ardeal

Esenţial Interviu

Face unica emisiune de metal din Transilvania, Supersound, la Radio Cluj,  şi trăieşte rockul la maximum. E un tip absolut normal, cu job, dar cu virusul rock implantat în el. E tobă de muzică deşi e încă tânăr şi a descoperit fenomentul rock mai ales după Revoluţie.

Îl poţi întâlni des, după orele de servici, la Hard Club, barul preferat al rockerilor clujeni şi nu numai, cu o terasă cool unde se ascultă hituri. Un tip dintr-o bucată, deschis şi foarte pasionat de ceea face.

bibBUN

E Crişan Bibian, un rocker pe cinste!

Clujulcultural.ro: De când a început pasiunea pentru muzica rock? Şi de ce rock?

Crișan Bibian: Aveam 9-10 ani când am descoperit rockul. Prin 90 a fost. Trăind cu oameni mai în vârstă, mai experimentaţi ca mine, din rândul prietenilor, în Şomcuta Mare, Maramureş, acolo am copilărit. Exista o mică comunitate de rockeri, imedat după 1989, o explozie a rockerimii, o comunitate foarte restrânsă. Primul meu contact a fost, stai că îmi aduc aminte acum, înainte de 1989, când fugeam la discoteca comunală, mai prindem câte un Scorpions, câte un Europe, am auzit atunci pentru prima oară The Final Countdown, eram copil. 6-7 ani. Am fost mega entuziasmat de albumul respectiv, de melodie. Accesul ăsta pentru muzica rock dar nu neapărat dură, Queen, Purple atunci a fost. Contactul cu muzica asta a fost scurt pentru mine. A venit Revoluţia, barierele au căzut şi libertatea a adus multe trupe în ţară care până atunci nu puteau veni, pe nici o cale.

Revoluţia ce a însemnat pentru tine?

Păi eram în clasa a doua…îţi dai seama, n-am avut ce să simt ca voi…adulţii.

Ai citit despre rock sau ai ascultat?

Prima oară cu radioul am avut legătură la emisiunea Studio Rock al lui Lenţi Chiriac pe Radio Tineret, condus de regretatul Florian Pittiş, când am mai crescut. Imediat după 1989 Lenţi i-a dat drumul, el e cel mai vechi promotor al rockului metalic, şi acum face emisiune pe online.

Apoi, prin 92-93, după şcoală mă duceam la Baia Mare la rockoteci la Casa de Cultură  a Studenţilor, şi era aşa o atmosferă foarte metal, foarte liberă.

Ei…eu am ascultat Europa liberă, tu nu ai mai apucat, se dădea muzică tare faină…

Nu, eu nu am ascultat, că eram prea copil…dar apoi am descoperit radioul lui Pittiş, şi acum radio3net, a trecut pe online încă din epoca Pittiş. Din 1998 a fost director, ei ce slogan fain avea „Un radio în blue jeans”. Cred că e cel mai cool slogan de radio. Acolo am descoperit muzica de calitate care mi-a rămas în sânge. Microbul ăsta nu mai iasă, îţi zic eu, sunt virusat definitiv!

CRISAN

Bibian, de fenomentul radiofonic  cum te-ai apropiat?

L-am avut mentor pe Petre Magdin, cu emisiunea lui rock de la miezul nopţii de la TVR, pe Lenţi Chiriac. Am fost cumva mereu pasionat de radio, de chestia asta să devin disc-jockey, de a promova muzica rock pe un canal media, să mă fac cunoscut, să aduc la un radio o muzică mai puţin comercială. Tânărul rocker pe care şi eu îl simţeam în prima parte a anilor 90 avea nevoie de o schimbare. La toţi ne place Floyd, Zeppelin, dar a intrat partea asta mai extremă începând cu Slayer, Death, Sepultura şi restul.

Apropo, dacă ai dat nume, ai vreo trupă rock românească preferată?

În momentul de faţă nu prea…îmi plac mult Implant pentru Refuz, Negură Bunget pe black metal. A fost prim trupă care a semnat cu un label (casă de discuri n.m.) Bestial Records, autohtonă. Au fost o grămadă de trupe româneşti care mi-au plăcut sau îmi plac dar nici una nu m-a dat pe spate cum au făcut-o trupele de afară. Respect Iris, Compact, Phoenix, Holograf, Celelalte Cuvinte dar nu m-au dat pe spate ca trupele internaţionale de metal.

Să ştii că trupele extreme le-am descoperit mai repede decât pe cele mai puţin extreme. E un paradox. Guns n Roses, glamul, Queen. Prima dată eu am intrat cu metal  extrem. Altar de exemplu sunt emblematici, cu Last Warning, super album pentru anii ăia, 92-93, în România, deschizător de drum. Şi azi e de pus în vitrină, album decisiv pentru drumul metalic…

Crezi că rockul a ajuns un fenomen de nişă, uite că în Cluj avem două  festivaluri de muzică electronică şi doar unul de rock de mult mai mici dimensiuni. Deşi la Electric este metalcore…. Bine că este şi le avem..

Rockul întotdeauna, dacă are momentele lui mai puţin bune, e datorită faptului că intră într-o fază de hibernare nicidecum de dispariţie. Rockul nu va dispărea niciodată. El rămâne acolo, se ascunde din când în când, lasă alte curente, cum a fost cu grunge, cu electrodance, eurodance-Dr. Alban, DJ Bobo-din 93 încolo au venit curentele astea din Germania, din Vest şi foarte mulţi erau fani. Sau Nirvana cu grunge-ul lor. Mulţi rockeri s-au comercializat.

Mă bucur că la Electric avem în line-up nişte trupe foarte bune de rock alternativ, e o chestie foarte mişto că aduc şi aşa ceva, o combinaţie interesantă…

Ai unica emisiune de rock din Cluj şi din Ardeal, la un radio care emite pe 8 judeţe, clasicul Radio Cluj. Dai nişte nume de trupe clujene?

Cred că prima trupă pe care am promovată din 2009, ca realizator al emisiunii Supersound a fost Legion din Seini. Apoi Necrovile, Malpraxis, Sincarnate, din Cluj.

bibian
Crişan Bibian în exerciţiul funcţiuni, noaptea, la Radio Cluj

Tot trupe extreme…

Da, aşa a fost tangenţa. Concertele după 2010 au fost mai mult cu aceste trupe de metal extrem, ele îmi vin acum îmi minte. Dar cunosc să ştii, şi le respect,  şi trupele rock vechi clujene, Semnal M, Desperado, Altar, Luna Amară etc. Am difuzat piese şi de la aceste trupe.

De când  ai această emisiune, Supersound, de promovare a rockului? Să spunem că se difuzează în fiecare sîmbătă noapte la ora 24.00 la 02.00, apoi o pui şi pe pagina de facebook a emisiunii şi chiar a ta.

Din 24 mai 2009, dacă nu mă înşeală memoria. Ca şi colaborator la Radio Cluj am început din septembrie 2007.

De 7 ani…ai vechime în emisiuni! E mult.

E ceva! Prima dată am avut 59 de minute până în iulie 2012 iar din decembrie am două ore de emisiunea.

Cât lucrezi pentru emisiune? Cum alegi melodiile difuzate?

Majoritatea, 80 la sută din melodiile pe care le difuzez fac referire la noutăţi discografice. Iau în calcul şi preferinţele ascultătorilor, am un grup fidel de ascultători şi comunic cu ei. Lucrez din pasiune, cât de mult pot, în timpul liber.

Noutăţile discografice cum ajung la tine? Primeşti de la casele de discuri, câte au mai rămas după valul internetului, faci research, audiţii?

Cele mari încă rezistă, Nuclear Blast, Roadrunner, Osmose Production…au apărut multe case de discuri independente. Ele îmi trimit noutăţi, noi plătim drepturile de autor la UCMR. Încerc să aduc o muzică mai rar difuzată, asta e ideea. Uneori o fac în direct alteori o înregistrez şi o difuzez între 24.00-02.00.

Mai există astfel de emisiuni de nişă?

Eu ştiu două, Studio Rock la radio3net.ro  (vineri, ora 23.00) şi Istoria Rockului la Radio Bucureşti, mai era una la Guerilla, nu ştiu dacă mai e acum şi cred la Radio Transilvania…dar nu sunt multe.

Ce înseamnă să fii rocker în 2016? Umbli la concerte pe afară?

Uff…grea întrebare…îţi trebuie şi o doză de nebunie…pentru că metalul nu aduce bani, că eşti realizator că eşti muzician, nu prea faci bani, e mai mult pasiune pură, artă pentru artă. Nu e rockul de larg consum, unde poţi să facă bănuţi. Dacă ai pasiune, crede-mă nu te mai gândeşti la partea financiară. Sigur, sunt trupe milionare, cele mari, dar ca fenomen rockul nu aduce bani. Trăieşti greu din el. Sau nu trăieşti. O faci din plăcere, ca şi cînd mergi acasă şi desfaci o bere bună şi pui o melodie faină. Cam aşa e…

La concerte? Profit cât pot şi particip la cât mai multe concerte. Nu prea am timp dar când pot merg…

Uite că nu te-am întrebat… Cum ai ajuns în Cluj? Şi cu ce te ocupi în afară de radio?

Sunt istoric, am absolvit Istoria la UBB în 2007. Am lucrat ca profesor, nu prea mi-a plăcut apoi am dat concurs şi sunt inspector la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi  Inspecţia Socială  (Direcţia de muncă). Radio e o pasiune şi o plăcere. Ca şi rockul! Cred că rockul e slab reprezentat în media şi mă bucur că pot să ajut la promovare.

Pe care nu îl vei abandona niciodată?

Rockul ? Never ever!

1 thought on “Omul care aduce rockul. Povestea lui Crişan Bibian, realizatorul singurei emisiuni radio de rock din Ardeal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *