În perioada 15-21 mai 2016 va avea loc la Cluj-Napoca Festivalul Internațional „Sigismund Toduță”, manifestare dedicată uneia dintre cele mai prestigioase personalități din orizontul cultural românesc al secolului X.

Ajuns la cea de a treia ediţie, festivalul  revine și în acest an cu numeroase evenimente care vor atrage atenţia publicului clujean prin complexitate şi unicitate.

Manifestarea aduce pe scena culturală clujeană tineri muzicieni, instrumentişti şi compozitori, precum şi profesori de la importante universităţi de peste hotare.

Intrarea publicului la toate evenimentele Festivalului este liberă, mai puţin la recitalul Ansamblului „Icoane”, la care accesul se face pe bază de invitaţie.

AFIS bun 

Gândit pentru a îmbogăţi activitatea studenţilor, a cadrelor didactice şi a publicului meloman, Festivalul reuneşte trei modalităţi esenţiale de a aborda fenomenul muzicii contemporane: educativă – cursuri de măiestrie, artistică – concerte şi ştiinţifică – conferinţa internaţională.

Astfel, programul cuprinde cursuri de măiestrie, de bizantinologie, critică muzicală, compoziție, dirijat și dans contemporan – urmate de recitalurile cursanților și interpretarea unor lucrări în primă audiție din creația compozitorilor invitați – din Anglia, Austria, Germania, Finlanda, Italia, Olanda, alături de cele ale școlii toduțiene. Fiecare concert este alcătuit dintr-un repertoriu divers, menit să apropie publicul clujean de muzica cultă contemporană. De la concertul de muzică tradiţională, concertele corale şi camerale, până la concertul simfonic, evenimentele artistice evidenţiază imaginea compozitorului clujean, Sigismund Toduţă. Prezentarea muzicii secolelor XX-XXI și a influențelor socio-politice asupra sa este subiectul conferinței internaționale, eveniment care reuneşte specialişti din ţară şi străinătate.

Momentul marcant al vieţii academice a Academiei de Muzică va fi prilejuit de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului finlandez Eero Tarasti, o autoritate în semiotica internațională.

Întrucât în anul 2016 se împlinesc 25 de ani de la înființarea Fundației „Sigismund Toduță”, ediția a III-a a Festivalului este dedicată seniorilor Academiei, celor care au menținut vie în memoria contemporaneității amintirea marelui maestru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.