10 septembrie 2013

Obama la doar 30 de lei, Patapievici la 17. La anticariat!

By In Esenţial

Volumul despre drumul spre putere al lui Barack Obama sau celebra “Politice” al lui Horia Roman Patapievici pot fi cumpărate la preţuri accesibile la anticariat. Cu doar 30 de lei poţi citi cum a ajuns Obama preşedinte în SUA, în “Îndrăzneala de a spera”. Ediţia princep  din celebra “Politice”, volum care a generat un scandal enorm la apariţie, Patapievici fiind acuzat că trădează valorile naţionale şi îl “înjură” pe Eminescu, poate fi achiziţionată la doar…17 lei!

Tot mai mulţi clujeni se orientează spre anticariate  datorită preţurilor destul de ridicate din librării dar şi pentru că în anticariate se pot găsi volume pe care librăriile nu le mai oferă.

clujucultural.ro a luat pulsul anticariatelor din…mall-uri, alt fenomen extrem de interesant de pe piaţa cărţii. Până în 2007, anul apariţiei mall-urilor la Cluj, majoritatea anticariatelor erau situate în centrul oraşului. Apariţia mall-urilor a modificat gusturile de consum iar dezvoltarea anticariatelor din aceste mari centre comerciale  a venit ca un lucru firesc pentru că mii de clujeni îşi petrec aici în special weekendurile dar şi multe ore din timpul săptămânii.

Bătaie pe Sandra Brown şi Sven Hassel !

Dacă cineva a crezut că fenomentul generat de Sandra Brown, cu volumele sale pline de poveşti de dragoste  siropoase sau de danezul Sven Hassel, cu cărţile sale de război,  a dispărut se înşeală amarnic! Volumele de acest tip au încă o multitudine de cititori! Preţurile acestora volume sunt între 10 şi 15 lei pe titlu.

“Merg încă foarte bine, am vândut o mulţime toată vara. Lumea e atrasă încă de ele. Nu avem aici la anticariat un top, dar lumea pe lîngă autorii de mai sus cumpără multă bibliografie şcolară, “Cireşarii” de exemplu de Constantin Chiriac. De asemenea merg bine şi volumele de istorie şi este căutată şi  cartea de filosofie. Clasicii literaturii universale, Tolstoi, Dostoievski, Goncearov etc, merg bine, sunt căutaţi. În general avem cititori pentru majoritatea titlurilor” ne-a spus responsabilul anticariatului Socrate.

Anticariatul poate fi găsit în ambele mall-uri clujene, La început acesta dispunea de câte o tonetă dar în timp acesta s-a extins într-un anticariat modern la Polus Center.

“Oblomov” din 1955 la 17 lei , Tismăneanu la 15 lei. Plus viniluri

În rafturile anticariatelor Socrate se pot găsi de la albume de artă mai pretenţioase, dar care au căutare, la volume de politologie relativ recente, cum e “Scrisori din Washington” al lui Vladimir Tismăneanu, la doar 15 lei!

DSCF0637

La anticariatele din mall-uri se pot găsi cărţi valoroase.

Cine vrea să citească renumita carte a lui Al Gore “Asalt asupra raţiunii”, apărut la editura RAO trebuie să scoată din buzunar doar 25 de lei. “Jurnalul” lui Cărtărescu de  la Humanitas costă mai mult, 35 de lei, dar numărul de pagini e aproape dublu.

Cine însă nu doreşte să cumpere cărţi poate să achiziţioneze…viniluri! La doar 20 de lei cumperi un disc cu Janis Joplin sau cu coloana sonoră din celebrul film Superman.

Anticariatele Academic, cele mai bune din Cluj. Şi cel mai scumpe.

În centrul Clujului mai fiinţează o serie de anticariate de valoare. Unul este situat în faa Casei Matei şi e manageriat de Adrian Petrescu, fiind unul din cele mai bune ca raport calitate/preţ. În plus Petrescu este şi “doctor de cărţi” şi poate să refacă orice volum. Pe strada care  găzduieşte celebrul Donner Kebab, mai sus de sediul Electrica, se află micuţul anticariat Antik. Şi acolo puteţi găsi cărţi din cele mai diverse şi la preţuri acceptabile.

Cele mai complete anticariate sunt cele intitulate Academic, de vizavi de Liceul Brassai Samuel, pe Bulevardul 21 decembrie şi pe Strada I. C. Brătianu, vizavi de Academia de Muzică “Gh. Dima”. Preţurile sunt ca în librării dacă nu chiar mai…mari dar aici practic găseşti aprope orice carte de valoare!

Academic oferă şi rarităţi, cum ar fi “Schimbarea la faţă a României” de Cioran, ediţie princeps la…700 de lei dar şi aproape toate ediţiile princeps ale cărţilor lui Mircea Eliade sau Enciclopedia României coordonată de Dimitrie Gusti. Oferta celor de la anticariatele Academic, manageriate de anticarul Radu Clichici, le-au propulsat între cele mai bune din România.

Una peste alta anticariatele clujene sunt o alternativă pentru amatorii de lectură sau colecţionari sau pentru cei care nu au cumpărat la timp cărţile pe care şi le doreau din librării.

 

 

error: Conținutul este protejat!