4 mai 2018

O stradă din municipiul Cluj-Napoca va purta numele Doinei Cornea. Vezi alte reacții

By In Actualitate

Primarul Emil Boc a anunţat că va propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doinei Cornea, ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist.

„Trecerea la cele veşnice a Doinei Cornea m-a întristat şi marcat profund. Doina Cornea a fost un reper moral al luptei anticomuniste şi un fenomen unic pe axa rezistenţei anticomuniste din Europa Centrală şi de Est. Istoricii o încadrează, pe bună dreptate, în componenta istorică a opoziţiei la comunism, nu numai a dizidenţei. Apreciez curajul Doinei Cornea, de neînvins de către Securitatea comunistă. Doina Cornea va rămâne un model şi un exemplu de demnitate morală pentru societatea românească. Ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea”, se arată în comunicatul remis de Primărie.

 

Boc a mai spus că Doina Cornea a fost o opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii `80, “când a reprezentat cu demnitate şi curaj vocea poporului înlănţuit de dictatura comunistă”.

 

Preşedintele Academiei Române, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, consideră că fosta disidentă Doina Cornea a fost ”conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române, decise să nu mai trăiască în supunere faţă de dictatură şi faţă de comunism”.

”Doina Cornea a fost conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române, decise să nu mai trăiască în supunere faţă de dictatură şi faţă de comunism. Prin aceasta, Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea. Personalitatea sa a fost o sinteză extraordinară între gracilitatea şi delicateţea fiinţei sale fizice şi marea forţă a voinţei sale, ivită din uriaşa concentrare de energie a fiinţei sale spirituale. (…) Odată cu trecerea Doinei Cornea într-o altă lume, lumea noastră – pe care a dorit-o mai bună, mai umană şi mai dreaptă – rămâne mult mai săracă. Calitatea ei de luptătoare împotriva regimului comunist de dictatură, regim care, în faza sa finală, a condus la umilirea poporului român, o aşază între făuritorii noii Românii, de după 1989”, a arătat Pop.

Potrivit acestuia, dispariţia Doinei Cornea are pentru comunitatea profesorilor şi studenţilor UBB o semnificaţie aparte, deaoarece „această Doamnă a spiritului protestatar anticomunist a fost cadru didactic al Almei Mater Napocensis”.

Iohannis: Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti în timpul comunismului. Ea a fost vocea libertăţii şi speranţei noastre.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre dispariţia doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenţei anticomuniste. Aduc un omagiu personalităţii istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea”, arată preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis aminteşte că, în anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv şi a scris numeroase texte şi scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziarişti şi a contactat personalităţi ale lumii contemporane pentru a denunţa abuzurile totalitarismului ceauşist.

Doinea Cornea a suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuţia, anchetele şi umilinţele la care a fost supusă de către Securitate. A susţinut revolta muncitorilor braşoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanţelor, manifestaţiei anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbuşirea comunismului, a rămas o voce autentică a societăţii civile, menţionează preşedintele.

”Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti în timpul comunismului. Pentru mulţi români, ea a fost vocea libertăţii şi speranţei noastre. Acţiunile şi demersurile în numele disidenţei anticomuniste fac din Doinea Cornea o emblemă a afirmării rostului libertăţii umane, iar pentru generaţiile viitoare, imaginea civismului şi a eroismului feminin. Transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o. Odihnească-se în pace!”, îşi încheie Klaus Iohannis mesajul.

Cioloș: ”Mulţumesc, Doina Cornea, Dumnezeu să vă odihnească şi pe noi să ne ierte”

Fostul premier Dacian Cioloş povesteşte cum, în anul 1988, fiind militar în termen, a fost pus în situaţia, alături de alţi tineri soldaţi, să facă de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patruleze pe lângă statuile din oraş unde împrăştia manifeste împotriva regimului. ”Într-un regim totalitar avertizorii de conştiinţă sunt ascunşi, arestaţi, obligaţi să tacă. Personal, trecând prin acea experienţă, am înţeles ce preţ are libertatea şi că nimic nu e prea mult pentru a o apăra”, într-un mesaj pe Facebook.

”Pornind de la acea experienţă, câteva luni mai târziu am înţeles concret ce presupunea rezistenţa şi determinarea în faţa unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber. Azi, după aproape 30 de ani de când românii şi-au câştigat libertatea şi datorită luptei zilnice cu regimul a unor oameni precum Doina Cornea, realizez că încă sunt marcat de acel moment şi îl împărtăşesc pentru cei tineri care trebuie să înţeleagă că un stat totalitar nu îţi dă opţiuni. Într-un regim totalitar avertizorii de conştiinţă sunt ascunşi, arestaţi, obligaţi să tacă. Personal, trecând prin acea experienţă, am înţeles ce preţ are libertatea şi că nimic nu e prea mult pentru a o apăra. Mulţumesc, Doina Cornea, Dumnezeu să vă odihnească şi pe noi să ne ierte”, încheie fostul premier.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.