17 martie 2016

O nouă premieră a Operei Române Cluj-Napoca. REQUIEM în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

By In Operă, Special

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca organizează, în premieră absolută, miercuri, 23 martie, ora 19:30, în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”, un concert extraordinar,”REQUIEM”, de Marțian Negrea!  

La începutul Postului Sfintelor Paşti, în întâmpinarea celei mai importante sărbători a creştinătăţii, spectatorii clujeni sunt invitați la un eveniment ce ne aminteşte de profunzimea acestei perioade şi ne pregăteşte pentru a o  întâmpina cu speranţă şi lumină.

”Requiem” reunește o orchestră completă și soliști în Catedrala Mitropolitană din Cluj pentru prima dată în istoria acesteia, la invitația onorantă a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Concertul aduce în fața publicului o distribuție importantă: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, coordonați muzical de Maestrul Gheorghe Victor Dumănescu. Evenimentul se bucură de participarea specială a Corului de cameră ”Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.   

Concertul vocal-simfonic este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului  și Radio Renașterea are un important scop caritabil, donațiile colectate fiind oferite profesoarei de religie Crina Cîrcu. Evenimentul va fi transmis live pe un ecran LED de mari dimensiuni, instalat în Piața Avram Iancu, pentru ca un număr cât mai mare de spectatori să se poată bucura de acest concert.

REQUIEM, Concert-eveniment,23martie

”Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ”Requiem” s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten. Alături de operele acestora, creația lui Marțian Negrea se individualizează printr-o compoziție impresionantă, ”Requiem” pornind de la tradițiile europene cărora le-a îmbogățit semnificația cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălțător. Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică și titlul său complet, creația lui Marțian Negrea este dedicată, asemeni Requiemului clasic, unui ansamblu de patru soliști, cor și orchestră, care rezonează împreună într-o compoziție impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cântărilor funebre românești, fiind  inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.  

”Requiem Parastas pentru soliști, cor și orchestră”, sub titlul original, este o operă de inspirație neoclasică și este considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marțian Negrea, precum și o operă fundamentală a muzicii românești, aflată la intersecția inedită dintre tradiția veche românească și tradiția europeană cultă. Fiind interzis de cenzură, Requiem Parastas a fost prezentat pentru întâia oară în fața publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica din Cluj-Napoca.

Intrarea se face pe bază de donație, în valoare de 20 de lei. Tichetele se găsesc la Agenţia Teatrală, Catedrala Mitropolitană și la magazinele Arhiepiscopiei din Piața Avram Iancu.  

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.