29 ianuarie 2016

O nouă premieră la Naţional, “Bzzap” de Robert Cohen în regia lui Răzvan Mureşan

By In Teatru

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Bzzap de Robert Cohen, traducerea: Eugen Wohl, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, vineri, 29 ianuarie 2016, de la ora 19:00.

 Robert Cohen este pedagog de teatru, regizor, critic, traducător si dramaturg fiind preocupat de formarea practică în artele spectacolului. A publicat numeroase volume, eseuri si articole referitoare la antrenamentul psiho-fizic al acestuia. Este fondatorul departamentului de teatru de la California Irvine (UCI), unde desfășoară o prodigioasă activitate cu studenții săi. La sfârșitul anilor ʹ80, a reușit să îl aducă la UCI pe Jerzy Grotowski, creând, împreună cu acesta “Objective Drama Program”.  La UCI, Cohen a regizat peste șaptezeci de spectacole de teatru.

În 2006, a înființat propria companie teatrală, “The UCI Field Station at the Hayworth Theatre” la Los Angeles. Robert Cohen a vizitat România în 2006 și 2007 și a fost invitat la Întâlnirile Internaționle de la Cluj Est-Vest, în 2012. La Editura Casa Cărții de Știință din Cluj, au apărut, în anul 2012,  patru volume ale omului de teatru american: Banda lui Moebius, Machiavelli: Arta terorii, Eseuri despre teatru și Puterea interpretării scenice.

sala plina

La Teatrul Național din Cluj, regizorul Răzvan Mureșan a mai montat două texte ale autorului american: Machiavelli: Arta terorii în 2011 și Panglica lui Moebius în 2013. Acum se află la a treia întâlnire cu un text al lui Robert Cohen, Bzzap, tradus de Eugen Wohl. Povestea este a unui bărbat de succes, matur și copilăros în același timp, cu două secretare, dintre care una îi este și amantă, cu o soție care-și exhibează frustările în febra cumpărăturilor, cu fantasme tratate de un medic psihiatru, deci cu toate metehnele omului modern/contemporan. Istoria se petrece în cadrul multifuncțional – birou, cameră de hotel, spațiu spre un dincolo care se inserează aici, pe un fond muzical obsedant – creat de regizor și de actorul Radu Lărgeanu.

regia: Răzvan Mureșan
scenografia: Radu Lărgeanu , Răzvan Mureșan
design video: Marius Mureșan
asistent design video: Cristian Grosu

Distribuţia:
Moris Lieberman: Matei Rotaru
Domnișoara Coldflower: Cristian Grosu
Benjamin Yusseldorff: Radu Lărgeanu
Doamna Lieberman: Diana Buluga
Cyana: Alexandra Tarce
Domnișoara Tangier: Patricia Brad
Sam Stronheim: Miron Maxim
Sol Goldblatt: Cristian Rigman

           

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.