25 ianuarie 2016

O monografie despre Aron Pumnul, lansată la Uniunea Scriitorilor Cluj

By In Actualitate, Carte

Carte Aron Pumnul a a apărut, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, la Editura Şcoala Ardeleană, într-o ediţie a II-a, revăzută şi adăugită, cu o prefaţă de V. Fanache.

Teză de doctorat în ştiinţe filologice, la origine, monografia lui Ilie Rad valorifică, pentru prima dată, tot ceea ce se cunoaşte la această oră (cărţi, articole, studii) despre viaţa şi opera lui Aron Pumnul. În plus, sunt utilizate, unele în premieră absolută, documente descoperite în arhivele din Viena şi Budapesta, la Biblioteca Academiei Române, la Arhivele Naţionale din Bucureşti, la Biblioteca Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române sau la Arhivele Statului din Cluj-Napoca, în biblioteci publice din Alba Iulia, Blaj etc. Prima ediţie a apărut în 2002, la Fundaţia Culturală Română – Centrul de Studii Transilvane.

coperta Rad - AronPumnul ESA.cdr

 

Monografia de faţă lămureşte definitiv, pe baza unor cercetări temeinice de arhivă, o serie de aspecte necunoscute, puţin cercetate sau controversate în legătură cu viaţa şi opera lui Aron Pumnul. S-au stabilit astfel cu maximă precizie anii de studiu – clasele gimnaziale şi prima clasă de liceu de la Blaj, un an la Liceul Piariştilor din Cluj, studiile de teologie la Universitatea din Viena (şi nu la „Sf. Barbara”, care era, în acel moment, un simplu convict). S-au comentat scrieri importante ale lui Aron Pumnul, pe care lucrări fundamentale ale istoriografiei noastre le ignoră. S-a stabilit paternitatea lui Pumnul asupra unui număr de nouă texte nesemnate, publicate în ziarele Bucovina sau Foaia Soţietăţii pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina. Au fost valorificate integral toate scrisorile care ni s-au păstrat de la Aron Pumnul, câteva descoperite de autor la Arhivele Naţionale din Bucureşti. De altfel, autorul are în lucru o ediţie Aron Pumnul. Epistole şi alte scrieri.

Prima ediţie a cărţii s-a bucurat de o bună primire din partea criticii literare şi a publicului larg, ea fiind comentată de Irina Petraş, Constantin Cubleşan, Mircea Popa, Iulian Boldea, Ion Buzaşi, Al. Ruja, Petru Zugun, Teofil Răchiţeanu, Viorel Mureşan, Ion Hangiu, Marian Barbu, Aurelia Lăpuşan, Const. Miu, Ionuţ Ţene, Horia Blidaru, Ioana Macrea ş.a., dar şi de Paul Schveiger, în Viaţa noastră, din Israel, şi Gh. Naghi, în Cuvântul românesc din Canada.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.