O întâlnire fericită. Despre România, Europa și lume la Serile Clujul Cultural

Esenţial

Discuții atractive ieri seară la ediția a 5-a a Serilor Clujul Cultural, intitulată „Semne și simboluri. Spiritualitate și căutare de absolut în Europa secolului 21”, în Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Evenimentul a fost organizat de siteul clujulcultural.ro în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

A fost o discuție despre viață, experiențe spirituale și jurnalism, având-o ca invitată pe jurnalista Iulia Badea-Gueritee, de la săptămânalul „Courrier International”, Paris, Franța.

Iulia Badea-Gueritee și-a lansat cărțile, „Serendipity. Despre Europa, România și lume”, (editura Libris) o colecție impresionantă de reportaje, interviuri, publicistică de călătorie, portrete și „Dialogul religiior în Europa Unită” (în coordonare cu Alexandru Ojică, la ed. Adenium).

Despre cele două volume au vorbit jurnalista Diana Găucă de la Radio Renașterea și profesorul universitar de politologie Vasile Boari, de la UBB.

La pian a cântat coveruri celebre Călin Lăcătuș, un nevăzător foarte talentat premiat de festivalul Jazz in the Park.

Gazdă a fost istoricul Tudor Sălăgean, directorul muzeului. Moderator a fost jurnalistul Tiberiu Fărcaș, proprietar al siteului Clujulcultural.ro, singurul site de cultură clujean.

Iulia Badea- Gueritee (mijloc, cu ochelari) de la Paris la… Serile Clujul Cultural

Circa 40 de clujeni au participat, deși afară era un ger crâncen, la ediția a 5-a din Serile Clujul Cultural.

Discuția s-a prelungit de la ora 18.00 până la ora 21.00.

Iulia Badea-Gueritee de la Courrier Internațional a povestit cu maximă sinceritate despre experiențele spirituale prin care a trecut, a învins de două ori cancerul, despre ce înseamnă jurnalismul onest, profesionist, jurnalism refugiat și la Paris în oaze de freelanceri sau în proiecte de finanțare si autofinanțare chiar dacă Franța are altă tradiție a jurnalismului și are publicații renumite global. A povestit și ce înseamnă lupta cu o boală necruțătoare, oferind o lecție de sinceritate cum rar poți vedea la o dezbatere publică. A lăudat și meseria de jurnalist, prin intermediul căreia a cunoscut oameni și locuri extraordinare. Ea a călătorit foarte mult și a adunat în carte textele despre aceste călătorii.

A discutat cu o sinceritate care a uimit asistența. Iulia Badea-Gueritee a răspuns tuturor întrebărilor puse de cei din sală.

„Jurnalismul mi-a dat posibilitatea să văd și să scriu despre obsesiile mele, întrebările mele. Cred în Europa, sunt o europeană convinsă, cu toate pericolele pe care o pândesc. Când am fost PR la Reprezentanța  Comisiei Europeană în România nu am publicat un an, nu era voie. Apoi am revenit, mi-a fost dor. Am adunat multe din textele mele în cartea mea cu titlul Serendipity, știu că termenul e cam prețios, dar acum a intrat și în Dex, avem serendipitate. O liniște care ține mai ales de interior. Trebuie să luăm lucrurile în viață cu încredere, cu liniște și răbdare. Și să acceptăm că există eșecul, să ni-l asumăm, să nu cosmetizăm inutil lucrurile”, a spus Iulia răspunzând unei întrebări din sală.

Diana Găucă de la Radio Renașterea a explicat cum a cunoscut-o pe jurnalista Iulia Badea-Gueritee, pe facebook, de modul în care s-a legat prietenia cu aceasta, de faptul că iată, pe rețele sociale sunt și oameni frumoși nu doar chestiuni superficiale. Pornind de aici cele două jurnaliste au legat o prietenie trainică și au dezvoltat proiecte diverse, traininguri, întâlniri cu publicul, lansări de carte.

Profesorul de politologie Vasile Boari a făcut un excepțional excurs despre legătura dintre religie, politică și democrație, pornind de la volumul coordonat de Iulia Badea și Alexandru Ojică, Dialogul religiilor în Europa Unită. Un excurs care a trecut prin Platon, Aristotel, Biblie, democrația ateniană,  Luther,Toqueville, democrația modernă. El a criticat christofobia din Europa actuală, care și-a negat oficial moștenirea iudeo- creștină prin neincluderea acesteia în fundamentele Constituției Europene. Acesta a pledat pentru ideea că nu există Europa în afara moștenirii iudeo-creștine. De asemenea, a spus că dialogul dintre religii pare blocat dar cel despre religii nu. Prelegerea a fost aplaudată la scenă deschisă.

Vă oferim și o filmare dar ne cerem scuze pentru calitatea ei:

Serile Clujul Cultural vor continua cu ediția a 6-a,  miercuri, 7 martie, ora 18.00, la Biblioteca Central Universitară, sala Ioan Mușlea,  cu o conferință importantă intitulată „Regele Mihai, Ion Antonescu și actul de la 23 august”, susținută de istoricul Ottmar Trașcă, specializat pe relații româno-germane. Intrarea e liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *