26 aprilie 2016

Noul film al lui Mitulescu, Dincolo de calea ferată”, proiecție în prezența echipei, la Cluj

By In A 7-a, Special

Cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, ,,Dincolo de calea ferată, a fost proiectat, ieri seară, la Cluj, în prezența publicului, a actriței principale, Ada Condeescu și a regizorului peliculei. Spectatorii au urmărit cu interes filmul, iar la final au avut întrebări legate de construcția și tema acestuia.

În ,,Dincolo de calea ferată” este ilustrat un aspect extrem de important pentru o bună parte din români și anume emigrația masivă în Vest, dar mai ales cum înstrăinarea afectează relațiile interumane.

Filmul spune povestea de dragoste dintre Radu, interpretat de Alexandru Potocean și Monica (Ada Condeescu), un cuplu tânăr care locuiește la marginea Bucureștiului. Personajul masculin se întoarce din Italia după o absență de un an și își găsește soția total schimbată. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească. Cu toate că Radu speră la posibilitatea unui nou început, distanța fizică a fost amplificată de cea sufletească, ducând la neîncredere și confuzie.

Dincolo de calea ferata_2

Filmul trece barierele unei simple comedii romantice, având nuanțe pregnante de dramă. Majoritatea secvenţelor sunt concentrate pe cele două personaje, iar replicile au un rol determinant în crearea tensiunii pe care cei doi reuşesc să o transmită. Muzica din film contribuie și ea la crearea atmosferei, piesele lăutărești din anii ’70 îmbinându-se armonios cu zgomotele sacadate ale trenului. Dincolo de calea ferată se află un București viu și uman, dar și problema legată de emigrația în Occident, înspre o lume aparent mai bună, dar care o lasă în urmă, spre uitare, pe cea veche.

dincolo-de-calea-ferata

Regizorul filmului, Cătălin Mitulescu, a vorbit despre problematica filmului ce reflectă un adevăr al societății românești. ,, E o poveste care a plecat, pentru mine, de la distanță și de la o reîntoarcere într-o relație. De fapt, a plecat de la problema pe care o are acest cuplu pentru că mie mi s-a părut că subiectul e suficient de puternic, miza e suficent de importantă și am vrut să fac un film despre asta. Aveam și tema trăirii la distanță, am văzut asta la prieteni de-ai mei care pleacă fie din motive economice, fie pleacă pur și simplu separat.(…) Nu știu unde o să ajungem și ce o să se întâmple pentru că noi, aici, parcă nu reușim să ne găsim o normalitate. Voi, aici, în Ardeal, poate stați mai bine ca la București, dar nu reușim să ne găsim o liniște, un echilibru. Am vorbit cu mulți care pleacă în străinătate și am încercat să înțeleg care e adevărata motivație, că nici cea financiară nu e, ci adevărata motivație e că își găsesc mai ușor acolo o normalitate, au mai multă încredere în lumea din jurul lor” , a spus acesta.

În ceea ce o privește pe actrița principală a filmului, Ada Condeescu, aceasta a mărturisit că personalitatea ei din viața reală nu se potrivește cu cea a personajului din lungmetraj. ,,După una dintre premiere m-a sunat actorul pe care eu îl admir și la care țin foarte mult, Marius Stănescu, care mă știe de când eram foarte mică, și mi-a spus că e fericit pentru mine că am făcut acest rol pentru că lui i se pare incredibil cum am reușit să fiu așa și e foarte încântat de construcția pe care am făcut-o.”

ada1

Ada Condeescu

Legat de rolul cel mai greu pe care l-a interpretat, actrița a afirmat: ,,Acum sunt într-o altă etapă a carierei mele, a evoluției mele. Mie mi-a fost mult mai greu să mă apropii de rolul de aici pentru că erau foarte multe lucruri pe care trebuia să mi le asum, începând cu rolul de mamă și apoi partea de singurătate. E clar că aici mi-a fost mai greu pentru că am construit foarte mult, de la biografie până la machiaj. Rolul din „Eu când vreau să fluier, fluier” a fost pentru mine și pentru George Piștereanu ceva foarte aproape de noi, să zicem că am livrat mai mult material brut, aici a fost mult mai greu.”

Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecția la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, „Trafic”, a fost laureat cu ,,Palme d’Or” în 2004. Debutul în lungmetraj, în 2006, a fost de asemenea un succes. Filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” a avut premiera în secțiunea ,,Un certain regard” la Cannes, la fel și următorul său film, „Loverboy”.

Ada Condeescu este apreciată ca fiind unul dintre cei mai buni actori tineri ai Europei. Rolul principal din „Eu când vreau să fluier, fluier” (un film în regia lui Florin Șerban) marchează debutul ei actoricesc într-un lungmetraj, laureat al Ursului de argint la Berlinale. Colaborarea cu regizorul Cătălin Mitulescu începe în 2011, odată cu rolul din filmul „Loverboy”, care îi aduce Premiul pentru cea mai bună actriță „Heart of Sarajevo” la Festivalul de film de la Sarajevo.

Alexandru Potocean a debutat în 2005 în filmul „Moartea domnului Lăzărescu”, după care au urmat „Hârtia va fi albastră”, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, „Nunta mută”, „Boogie”, „Amintiri din epoca de aur” și numeroase alte producții autohtone. Notabile sunt și rolurile din filmele „The Whistleblower”, unde a jucat alături de Monica Bellucci, Rachel Weisz și Benedict Cumberbatch, sau „The Way Back”, unde colegi de platou i-au fost Ed Harris și Colin Farrell.

Text de Manuela Moroșanu, studentă la Jurnalism, anul I, UBB

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.