25 septembrie 2014

Alexandru Dabija, înainte de premiera “Logodnicii din provincie”: prin vodevil ating mai uşor deplinătatea fiinţei umane

By In Spectacol, Teatru

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a lansat astăzi cele două premiere care vor avea loc pe 4 şi o5 ctombrie, Logodnicii din provincie, de Alexandru Dabija şi Cel care închide noaptea de Nona Ciobanu.

Sunt două piese complet diferite, două spectacole complet diferite, a precizat Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar.

Renumitul regizor Alexandru Dabija se întoarce după 30 de ani să monteze la TMS, însoţit de scenograful multipremiat Dragoş Buhagiar şi dramaturgul Visky Andras. Clujulcultural.ro a scris deja despre intenţiile noii stagiuni aici

BUN

Regizorul Alexandru Dabija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logodonicii din provincie de Georges Feydeau, piesă tradusă în limba maghiară de Andor Horvath,  îi are în distributie pe  Demény Áron, Zsolt Bogdan, Andras Buzasi, Lorand Farkas, Attila Orban, Csilla Varga, Csilla Albert, Kati Panek, Melinda Kantor, Csaba Marosan, Zsolt Vatany si Alpar Fogarasi.

“Am ales Feydeau pentru ca prin comedie, prin vodevil ating mai uşor deplinătatea fiinţei umane, mai ales din punct de vedere teatral. La noi în teatrul nu se prea practică vodevilul, dar el corespunde cel mai bine modului cum văd eu viaţa şi teatrul. Feydeau este un autor important. El se înscrie pe panta nebuniei pentru că era cocainoman, îşi înşela nevasta deopotrivă cu femei şi bărbaţi. Asta ţinea de un tip de nebunie exprimată bine prin vodevil. El nu scria singur, scria în colaborare, aşa cum la un spectacol lucrează mulţi oameni, nu e un spectacol de. Feydeau exprimă esenţa omului de a se distra dar reflectă şi idioţenia zilelor noastre. E un dans, aşa, piesa asta. Toate momentele sarcastice din piesă rămân intacte, aşa cum sunt redate în text. Dimensiunea sarcastică rămâne” a spus Dabija, astăzi, la conferinţa de presă.

Spectacolul va avea loc în 4 octombrie, ora 20.00.

“Cel care închide noaptea” sau despre suferinţă , iertare şi asumare.

Spectacolul este a doua premieră a toamnei şi scenariul este inspirat de filmul Portarul de noapte de Liliana Cavani, film care a stârnit polemici mari. Subiectul reprezintă reîntâlnirea, la Viena,  după 13 ani de la cel de al doilea război mondial al unui ofiţer nazist şi o femeie de care a abuzat sexual. Cei doi protagonişti sunt în cuşca destinului lor întunecat şi in cea a istoriei. Au nevoie de reconstituirea trecutului lor, în scopul de a se curăţa / înţelege / pedepsi reciproc, şi pe ei înşişi.

“Cred că şi astăzi relaţia dintre dominant şi submisiv, este extrem de actuală şi, poate, exista în familie sau într-un cadru mai larg al societăţii. Cred că şi astăzi suntem responsabili de felul în care acceptăm aceste abuzuri, şi participăm de multe ori în menţinerea lor” a explicat Nona Ciobanu, regizoare care locuieşte în Slovenia.

Bun 3

Regizoarea Nona Ciobanu-foto Dan Bodea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actorii care joacă în acest spectacol sunt Gabor Viola si Eniko GyorgyJakab.

Premiera are loc în 5 octombrie, ora 20.00.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.