12 septembrie 2015

Niciun premiu pentru actoria clujeană la Gala Tânărului Actor – HOP

By In Esenţial, Teatru

Premiul “Ștefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, a fost acordat vineri seară, în Gala de închidere, actriței Dana Marineci, în vârstă de 28 de ani, absolventă în 2012 a UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, transmite Agerpres.

 

Dana Marineci a prezentat monologul “Sonata sunetelor primordiale” de Kurt Schwitters la secțiunea individual iar la proba obligatorie, “Amor estival” de Stela Popescu.

Premiul i-a fost înmânat de președintele UNITER și directorul general al Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București, actorul Ion Caramitru.

Marele Premiu al Galei, premiul “Ștefan Iordache”, se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediții ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment și al susținerii tinerilor la început de carieră. Dacă inițial, începând cu ediția 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secțiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul “Ștefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Tot ea a câștigat și Premiul “Vox Maris”, oferit de gazda galei, care constă într-un sejur de o săptămână în cadrul complexului în stagiunea estivală viitoare în valoare de 1.500 de euro.

“Am sperat că o să iau acest premiu, n-am avut niciodată o certitudine. Materialul cu care m-am prezentat în concurs l-am pregătit la mine în sufragerie. Am căutat vreo două săptămâni tot felul de texte dadaiste, am citat, m-am informat să văd despre ce e vorba în curentul dadaist, după care am dat absolut întâmplător peste un performance pe internet care avea acest text la bază. Este un text foarte mare compus numai din sunete, compus în 1920. (…) Față de preselecție nu am mai avut ce să îmbunătățesc la text, dar l-am învățat mai bine”, a declarat tânăra pentru AGERPRES.

Premiul pentru cea mai bună actriță la secțiunea individual i-a fost acordat actriței Maria Teodora Filip, absolventă a UNATC București, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoția 2014. Ea a interpretat la proba la alegere monologul “Un dada clown” iar la secțiunea obligatorie “Ești… unde?”, colaj după Romeo Fantastik — “Carolina”, Sweet Kiss — “Tu Alin, Alin, Alin” și Vama — “Scrisoare către Făt-Frumos”.

Premiul i-a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiță.

La categoria Cel mai bun actor, distincția i-a revenit tânărului Nicholas Cațianis, în vârstă de 23 de ani, absolvent al Univesității Hyperion, Facultatea de Arte, la clasa prof. univ. dr. Eusebiu Ștefănescu și prof. asoc. Rodica Mandache, promoția 2014. El a prezentat în concurs monologul “Trifoiul cu patru foi” după “Râs nervos” de Christopher Durant și “Trifoiul cu patru foi” de Eugene Ionesco, iar la proba obligatorie “Îmi place să mă plimb pe stradă” de Manuela Fedorca.

Distincția i-a fost înmânată de actrița Ana Ularu.

Premiul “Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actor, distincție susținută începând cu ediția a XVI-a de familia Todea, nu s-a acordat.

Premiul Sică Alexandrescu, premiul special al juriului, a fost câștigat de actrița Cătălina Bălălău, în vârstă de 25 de ani, absolventă a UNATC București, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoția 2014. Ea a fost prezentă la secțiunea grup, cu rolul Ada, în “With a little help from my friends” de Maria Manolescu, regia Irina Crăiță-Mândră, iar la proba obligatorie a prezentat “Maneaua sfântă” de Vasile Oprea.

Premiul i-a fost înmânat de Luiza Zan.

Au fost acordate și premiile publicului, pentru Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor. La prima categorie, câștigătoare a fost Corina Borș, în vârstă de 26 de ani, absolventă a Universității “George Enescu”, Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru, la clasa prof. univ. dr. Emil Coșeru, promoția 2011.

La proba la alegere, actrița, originară din Brăila, a prezentat “Evadarea”, colaj după două melodii ale formației Vama Veche (“Vara asta am să mă îndrăgostesc” și “Vama Veche”), fragmente din “Jocul din Ialta” de Brian Friel și monologul Corinei din “Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, iar la proba obligatorie, monologul “Tăte șogorițele” de Angela Rusu.

Cel mai bun actor a fost desemnat Adrian Loghin, în vârstă de 24 de ani, absolvent al UNATC București, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoția 2014. Suceveanul a adus în fața publicului, în proba la alegere, fragmente din spectacolul “Un Om”, inspirat și adaptat din poeziile lui Tristan Tzara, iar la proba obligatorie, “Part Of Your World”, din muzicalul “The Little Mermaid”.

La categoria Cea mai bună trupă de actori, câștigători au fost desemnați Amelia Toaxen, Raul Hotcaș, Corina Vișinescu și Radu Tudosie, cu spectacolul “Da Da Vacanța!”.

Premiile au fost înmânate de actorul Bogdan Dumitrache și reprezentantul sponsorului principal al evenimentului — MOL România—, Erzsebet Felmeri.

În cadrul evenimentului au fost oferite și o serie de premii găzduite de Gala Tânărului Actor. Astfel, premiul pentru prestanță și rostire scenică, oferit de actrița Dorin Lazăr, i-a fost acordat actorului Cosmin Dominte, în vârstă de 30 de ani, din Galați, absolvent al UNATC, clasa prof. univ. dr. Adrian Titieni, promoția 2013. El a interpretat, în cadrul Galei, monologul “Vacanță la mare” de Theo Herghelegiu, iar la proba obligatorie a prezentat “Super femei” după Body & Soul.

Premiul “Șansă!”, acordat începând cu ediția 2014 de regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, în care unul dintre concurenții Galei HOP are șansa de a face parte din programul “10 pentru FILM la TIFF”, inițiat în 2012 de Festivalul Internațional de Film Transilvania, a fost câștigat de Nicholas Cațianis, câștigător și al premiului pentru Cel mai bun actor.

Programul aduce în atenția publicului, a presei și a cineaștilor zece actori talentați de teatru. “10 pentru FILM” își propune să promoveze figuri noi în filmul românesc și vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum șansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflați la debut sau cu roluri minore avute deja în producții autohtone.

Juriul ediției din acest an i-a avut în componență pe actrița Maia Morgenstern, regizorul Radu Jude, muzicianul Tudor Chirilă, cântăreața și profesoara de jazz Luiza Zan și pe scenografa Iuliana Vîlsan.

Prezentatorul Galei HOP a fost actorul Alexandru Bogdan.

La eveniment au fost prezenți actori precum Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Bogdan Dumitrache, Dorina Chiriac, Ana Ularu, directori de teatre din București — directorul TNB și președintele UNITER — Ion Caramitru, directorul Teatrului de Comedie — George Mihăiță, directorul Teatrului “Ion Creangă” — Lucian Ghimiși, directorul Teatrului Excelsior — Adrian Găzdaru, patronul Green Hours — Voicu Rădescu, Iași — actorul Adrian Carauleanu, Târgu Mureș — actorul Gasparik Attila, Brăila — teatrologii Claudiu Groza,  Lucian Sabados,  — dramaturgul Mircea M. Ionescu, Oradea — actorul Daniel Vâlcu, Ploiești — actorul Lucian Frâncu, Satu Mare — regizorul Andrei Mihalache, directorul Teatrului Național Radiofonic — regizorul Attila Vizauer și Teatrul Național de Televiziune — Andras Demeter, cronicarii Ion Parhon, Ileana Lucaciu, Doina Modola, alături de tineri cronicari și jurnaliști.

A XVIII-a ediții a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim, s-a desfășurat în perioada 8-11 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costinești.

Gala Tânărului Actor — HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton, și are ca scop promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic de stat și particular.

Evenimentul este organizat de UNITER și Vox Maris Grand Resort Costinești iar coorganizator este Ministerul Culturii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.