29 octombrie 2019

Neverland, spectacol într-un singur personaj, cu Ioana Flora, vine la Cluj

By In Teatru

Spectacolul într-un singur personaj, interpretat de actrița Ioana Flora, în regia Iuliei Rugină, va fi prezentat toamna aceasta publicului din Cluj-Napoca, pe 5 și 6 noiembrie în spațiul ZUG.Zone.

Realizat în 2018, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, după un text original având la bază experiențe comune actriței și regizoarei, Neverland este debutul în teatru al regizoarei de film Iulia Rugină, cunoscută, printre altele, pentru regia filmelor Breaking News (2017), Love Building (2013), Să mori de dragoste rănită (2014) sau Captivi de Crăciun (2010).

Neverland va fi prezentat publicului din Cluj-Napoca în spațiul ZUG Zone din strada Traian nr. 40-42. ZUG este un spațiu cultural independent unde publicul poate participa la spectacole produse de trupa de teatru clujeană Váróterem Projekt, ce își desfășoară activitatea aici din octombrie 2014, dar și la spectacole invitate. ZUG asigură condiții pentru inițiative noi, pentru realizarea unor proiecte teatrale, de muzică și de film. În noul centru cultural din Cluj au loc programe diverse pentru toate vârstele.

Spectacolul multimedia Neverland este construit în jurul unui singur personaj și folosește diverse mijloace de expresie: text, dans, proiecție video, muzică live. Spectacolul urmărește viața unei femei de la 16 la 42 de ani, prin prezentarea unor momente distincte din evoluția ei, pe tot parcursul celor 27 de ani, între 1992 și 2019. E o privire pe furiș în intimitatea ei, ce îi scoate la iveală traseul emoțional pe parcursul vieții, vulnerabilitatea, fricile, iubirile, raportarea la locul din care provine și o dorință de evadare, cronicizată în timp.

Ioana Flora în Neverland

Neverland pune lupa pe unul dintre cele mai discutate fenomene antropologice la nivel mondial, așa numita generație Peter Pan. Deși mai puțin resimțit în societatea românească, oarecum tradiționalistă, generația Peter Pan se referă la acea categorie de vârstă care, potrivit studiilor recente, refuză să își asume normele sociale ce caracterizează de multe ori viața adultă în societățile dezvoltate economic, ajungând la vârste de 30-40 de ani fără să fi bifat realizări precum căsătoria, un job stabil, copii, o casă sau posesiuni materiale importante.

Foarte de ancorat în realitatea socială a României prezente, spectacolul propune și o dezbatere antropologică privind rolul femeii în societatea românească post comunistă.

Neverland e realizat de o echipă ce provine în mare parte din cinema. Experiența de lucru în cinematografie este evidentă în punerea în scenă, pentru că, la nivel de formă, spectacolul împrumută foarte multe elemente din cinema.

“Orice s-ar crede în final despre acest spectacol, oricum s-ar numi el, că e teatru, că e film pe scenă, că e performance multimedia, atât de mult adevăr și atât de multă emoție sunt puse în el, încât, atunci când un spectator iese din sală cu lacrimi în ochi sau când mărturisește că poveștile de pe scenă sunt parte din povestea lui personală, pentru mine e finalul unui drum foarte, foarte valoros: procesul de a descoperi Neverland, drumul către ceva ce nu am mai făcut niciodată, unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am făcut vreodată.” , spune regizorul Iulia Rugină.

Rezultat al colaborării și complementarității dintre regizor și actor, Neverland “a fost o bucurie pură de la primul moment de căutare. De la primele discuții despre el. Ce e cel mai uimitor este că povestea continuă prin toate reacțiile pe care le-am avut de la spectatorii care au văzut spectacolul. E incredibil de frumos sentimentul, nu cred să mai fi simțit vreodată o comunitate de oameni atât de strânsă în jurul unui spectacol pe care l-am făcut.”, explică și actrița Ioana Flora.

Despre prezentarea spectacolului în Cluj-Napoca, regizoarea Iulia Rugină declara: “De când mi-am început cariera în cinema, din studenție chiar, majoritatea filmelor mele au fost proiectate la Cluj, iar întâlnirea cu publicul de aici a fost întodeauna una dintre cele mai emoționante. În toamna anului trecut am adus la Cluj expoziția multimedia DISCO BTT, tot cu sprijinul AFCN. Acum venim cu Neverland. Mi se pare că dacă ceva din ce fac nu ajunge și la publicul din Cluj, e cumva incomplet. Sunt foarte recunoscătoare că se întâmplă.”

Neverland e produs de Asociația Culturală Control N, ce are în portofoliu, pe lângă programele educaționale din zona filmului (LIM – Less Is More, Second Draft, ARCS Summer Camp), producții proprii din zona artelor vizuale și performative: Expoziția DISCO BTT – Discotecile Perioadei Comuniste, expoziția itinerantă Acsinte.100, spectacolul de coregrafie Dorian.

Detalii despre cele două reprezentații de la Cluj se pot găsi AICI

Biletele se pot procura AICI

Mai multe detalii  despre Asociația Culturală Control N și spectacolul multimedia Neverland pot fi aflate pe site-ul asociației pe paginile de Facebook Asociația Culturală Control N

Turneul național al spectacolului multimedia Neverland este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.