16 aprilie 2018

Muzicolog clujean, prelegeri la New York și Alabama

By In Actualitate, Muzica

Muzicologul clujean Bianca Țiplea Temeș de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” a participat în 4-6 aprilie, la conferința cu titlul ”Musicology in the Age of (Post)Globalization”, organizată de City University of New York și Brook Center,  cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea acestui vizionar în ale muzicologiei, Barry S. Brook.

Activitățile întreprinse de acesta au fost diverse și au marcat adevărate pionerate în numeroase domenii: de la iconografie muzicală, istoria cataloagelor tematice (RILM, RIdIM), sociologia și estetica muzicii, folosirea computerelor în muzicologie, la simfonia franceză din secolul al XVIII-lea și muzica lui Haydn și Pergolesi.

În concordanță cu perspectiva internațională a muzicologului american, genericul conferinței a vizat o temă de maximă importanță și actualitate: schimbările politice și culturale ale secolului XX – XXI și felul în care acestea influențează muzicologia și demersurile de cercetare.

.

 

În acest sens, prezentarea Biancăi Țiplea Temeș a surprins o panoramare a evoluției muzicologiei în România și modificările survenite odată cu schimbările de regim politic, abordând tema cu titlul De la izolarea comunistă la rețeaua globalizată: muzicologia românească la răscruce.

După această conferință, Bianca Țiplea Temeș a fost invitată să susțină o prelegere și la Universitatea din Alabama

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.