Muzeul al Francmasoneriei inaugurat la Oradea

Actualitate

O expoziţie de fotografii memorabile din arhiva AGERPRES despre Oradea, inaugurarea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, unic în România şi în estul Europei şi redeschiderea Turnului Primăriei spre vizitare vor fi trei evenimente speciale care vor avea loc pe 12 octombrie – Ziua oraşului Oradea. Programul evenimentelor este unul restrâns, din cauza pandemiei.

„În cadrul acestei expoziţii cu totul deosebite sunt expuse 58 de fotografii din arhiva imensă a agenţiei naţionale AGERPRES care surprind evoluţia oraşului începând din anul 1950 până în zilele noastre. La vernisaj a fost invitat şi va participa şi directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae. Ne bucurăm să o avem ca oaspete al oraşului şi îi mulţumim foarte mult pentru colaborare. Această expoziţie este acum într-un obiectiv turistic, în Sinagoga Sion, dar este un proiect Oradea Heritage pe care dorim să-l itinerăm, în primul rând la Facultatea de Arhitectură, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor, pentru a se dezbate, şi ca studenţii să poată să vadă diferenţa dintre vremuri şi evoluţia oraşului în timp”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea.

 

 

 

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO

Programul zilei va debuta, de la ora 10, cu deschiderea Turnului Primăriei, obiectiv turistic, după încheierea lucrărilor de reabilitare, în interiorul căruia vor fi vernisate două expoziţii fotografice dedicate Zilei oraşului Oradea.

Prima expoziţie este realizată de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor în colaborare cu ISU Crişana Bihor.

Cea de-a doua expoziţie, internaţională, intitulată „Oradea fermecătoare”, este realizată în colaborare cu Asociaţia Euro Foto Art şi cuprinde 25 de fotografii color de o înaltă ţinută artistică realizate de reputaţi artişti fotografi: Claudiu Szabó, Ovi D. Pop, Ovidiu Gabor şi Ştefan Tóth István, din Oradea, Mészáros Ödön (Budapesta) şi Zhu Ruisheng (Beijing – China). Alături de ei, expun şi alţi şase artişti fotografi, membri ai asociaţiei.

Festivităţile oficiale anunţate de primărie se vor limita, marţi, în intervalul orar 12.00 – 12.40, la discursuri şi depuneri de coroane la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Programul manifestărilor va fi deschis cu intonarea imnului de stat şi o slujbă de Tedeum oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea.

Alocuţiunile pe tema importanţei zilei de 12 octombrie în istoria oraşului vor fi rostite de primarul municipiului Oradea, Florin Birta şi profesorul universitar doctor Gabriel Moisa. După ceremonia depunerii de coroane va urma defilarea Detaşamentului de Onoare.

Vernisajul expoziţiei „Oradea – fotografii memorabile din arhiva AGERPRES” va avea loc, la ora 14.00, în Sinagoga neologă Sion, din strada Independenţei nr. 23, a treia ca mărime din Europa, reabilitată de Primăria Oradea şi transformată într-un spaţiu destinat artelor contemporane. Restaurarea integrală a sinagogii a avut ca scop reconversia funcţională a acesteia şi introducerea în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Expoziţia va rămâne în acest spaţiu cultural în intervalul 12 octombrie -12 noiembrie, urmând să fie itinerată la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din Oradea.

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice va organiza, de la ora 16.00, deschiderea Muzeului Francmasoneriei, iar publicul va putea vizita acest obiectiv începând de miercuri, 13 octombrie.

Lucrările de restaurare şi conservare la clădirea de patrimoniu a fostului templu mason au fost finalizate la sfârşitul anului 2020, fiind realizate cu fonduri europene de aproape 6 milioane de lei. De atunci s-a lucrat pentru amenajarea acestuia ca muzeu în vederea introducerii în circuitul turistic.

Ziua de 12 octombrie are dublă semnificaţie pentru Oradea. La această dată, în 1918, a fost semnată în casa avocatului Aurel Lazăr Declaraţia de la Oradea care a fost apoi citită pe 1 Decembrie la Alba Iulia şi tot în această zi, în anul 1944, a avut loc eliberarea oraşului de sub ocupaţie hortystă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *