14 iunie 2014

Moroşanu, Asociaţia Cluj Capitală Europeană: declaraţiile lui Gigel Ştirbu sunt nefondate! VEZI reacţia completă!

By In Esenţial

Conducerea Asociaţiei  Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană a reacţionat la declaraţiile făcute de Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaților. Acesta a declarat la Sibiu, ieri, cp nici un oraş din România nu e pregătit pentru a deveni  Capitală Culturală Europeană.

Clujulcultural.ro a  prezentat declaraţiile fostului ministru al Culturii aici

Iată reacţia conducerii Asociației Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană:

“Vă prezentăm opinia echipei Asociației Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană cu privire la declarațiile d-lui Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, cu privire la stadiul pregătirilor la nivelul țării și al orașelor candidate pentru găzduirea Capitalei Culturale Europene în 2021.

Vă prezentăm mai jos atât argumentele conform cărora declarația domniei sale este nefondată, cât și detalii cu privire la procesul de pregătire a candidaturii, aflat în derulare în Cluj-Napoca.

În ceea ce privește declarația d-lui Știrbu, deși chiar dânsul afirmă că nu este în măsură să spună cine este pregătit, totuși face, în același paragraf, această afirmație, fără a oferi argumente care să îi susțină opinia. Dânsul mai spune că a făcut apel către toate autoritățile locale să “nu neglijeze” experiența de la Sibiu 2007 – acesta este doar o declarație. Nici Camera Deputaților, nici Ministerul Culturii și nici domnia sa (în orice calitate) nu au comunicat vreodată în vreun fel cu Cluj-Napoca, în calitate de oraș candidat.

Moorsanu BUN

Florin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Europeană 2021 îl contrazice pe Gigel Ştirbu

Când susține că orașele nu sunt pregătite, domnia sa nu este informat. Când vorbește că țara nu este pregătită, are mare dreptate, guvernul și ministerul pe care l-a reprezentat sunt entitățile care trebuie să organizeze competiția internă. Într-adevăr, nu există nici o informație publică despre modul în care guvernul pregătește acest proces.

Exemplul Sibiu 2007 este relevant pentru orașele care aspiră la titlul Capitală Culturală Europeană la diferite niveluri, însă merită reținut faptul că în 2007 orașul Sibiu a fost numit Capitală Culturală Europeană, netrecând printr-un proces de candidatură. Pregătirile pentru candidatură implică diferențe semnificative față de pregătirile de implementare a programului de către orașul care va câștiga titlul de Capitală Culturală 2021.

O altă dovadă a faptului că dl. Știrbu vorbește în afara subiectului este declarația prin care afirmă că ”demersurile nu au pornit”. Realitatea din teren îl contrazice, mai multe dintre orașele care au anunțat dorința de a candida la titlul de Capitală Culturală au început demersurile pentru candidatură de câțiva ani deja, iar presa locală și națională a scris în numeroase ocazii despre aceste activități.

Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană s-a întâlnit cu reprezentanții Comisiei de Cultură din Senat, în 2013, și le-a înaintat acestora o scrisoare cu recomandări legate de pregătirea țării pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. La fel, Coaliția Sectorului Cultural Independent a adus în atenția Ministerului Culturii, sub conducerea d-lui Barbu, apoi a d-lui Știrbu, mai multe probleme urgente ale sectorului cultural, printre care și necesitatea demarării pregătirilor pentru competiția Capitală Culturală Europeană 2021. Conform informațiilor pe care le deținem, Ministerul nu a răspuns la nici una dintre adrese sau solicitările de audiență ale sectorului independent.

Servus Cluj

 

Stadiul pregătirilor

Cât despre stadiul pregătirilor orașului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană comunică periodic – prin media, prin raportul de activitate și prin pagina sa web (www.clujnapoca2021.ro) – activitățile sale și modul în care acestea contribuie la îndeplinirea criteriilor de candidatură. Vă reamintim că în procesul de pregătire a Clujului pentru acesta competiție a fost realizată strategia culturală a orașului, a fost dezvoltat conceptul de candidatură și a fost lansat concursul pentru dezvoltarea identității vizuale a proiectului. Sunt derulate constant activități care contribuie la elaborarea dosarului de candidatură: grupuri de lucru și întâlniri cu experți pentru dezvoltarea programului, a sistemului de evaluare și monitorizare, a strategiilor de finanțare și comunicare etc. In același timp încercăm să atragem comunitatea în susținerea acestui proiect prin inițiative precum Clujul Merită (www.clujulmerita.ro), Cluj-X (www.cjx.ro)și campanii de informare publică.

Celor interesați le stăm la dispoziție pentru a discuta aspecte concrete ale pregătirilor de candidatură ale orașului Cluj-Napoca.

În numele echipei de pregătire a candidaturii orașului Cluj-Napoca

Florin Moroșanu,

Director executiv
Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană”

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.