21 mai 2018

“Mogâldeață” este noua premieră absolută a Operei Maghiare Cluj

By In Operă, opera

“Mogâldeață” este  noua premieră absolută a Operei Maghiare Cluj. Aceasta va avea loc pe 24 mai, ora 18.30. Este vorba de un musical în trei acte.

Romanul cu draci de Orbán János Dénes (scriitor) și Csillag István (grafician) este o carte de tineret. Textul a fost adaptat ca piesă pentru teatrul de păpuși, respectiv ca piesă de teatru pentru tineret.

Mogâldeață este un bildungsroman: puiul de drac cu un singur corn, elevul repetent al Școlii de Draci fuge din iad de frica mamei sale vitrege și ajunge să parcurgă universul pământean, unde reușește să își însușească cunoștințele lipsă, devenind un drăcușor priceput, în stare să prevină un complicat război între iad și rai.

Povestea inversă, cu locațiile și figurile sale ciudate este cât se poate de comică, însă oferă și multe referințe intertextuale, captând astfel atenția publicului adult. Apar rând pe rând personaje precum Beelzebub, ministrul de afaceri interne al iadului, Durum, ministrul injustiției, magul Parmeniu, cotoroanța Combinezon sau mica vrăjitoare Bulbucata.

Scenariul musicalului Mogâldeață urmează acțiunea adaptării romanului pentru scenă, versurile cântecelor utilizează poeme din roman și poeme scrise de către autor în special pentru acest musical. Muzica spectacolului în premieră absolută este semnată de către compozitorul Venczel Péter, autor al muzicii piesei omonime pentru teatrul de păpuși, prezentată timp de patru ani.

Spectacolul este regizat de Béres Lászlóconsultant artistic al Operei Maghiare Clujene, dirijat de Kulcsár Szabolcs, scenografia este semnată de Bíró Nóra, costumele de Ledenják Andrea, coreografia de Jakab Melinda. De asemenea, Venczel Péter, – compozitor, Ledenják Andrea -costume, Ábrahám Gellért (actor), Farkas Loránd (actor), Szilágyi János(solist)

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.