Mitropolitul ortodox al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei, a comentat scandalul colindului antisemit difuzat pe TVR 3 de postul regional TVR Cluj.

”Cred că a fost un eveniment nefericit. Nu ştiu dacă lucrul acesta a fost făcut conştient de colindătorii respectivi, eu cred că nu au făcut-o cu bună ştiinţă. Nu ştiu dacă poate fi taxat folclorul nostru. Oricum, poporul român nu este antisemit. Mântuitorul Isus Hristos, după trup, este evreu şi noi prăznuim naşterea Lui şi ne bucurăm, cum am putea fi antisemiţi? Cred că i s-a dat prea mare amploare cazului, nu cred că s-au gândit deloc cei ce l-au colindat. Până la această vârstă am auzit multe colinde şi am colindat multe colinde, dar colindul respectiv, până când nu s-a făcut caz de el, nu l-am auzit”, a spus Mitropolitul Andrei.

In urma scandalului directorul  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, in acelasi timp  director artistic al Ansamblului ”Dor transilvan” al RATUC, a fost nevoit să îşi dea  demisia. TVR a primit deja o amendă de 50.000 de lei de la CNA. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat RATUC și Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei, pentru colindul antisemit. 5.000 de lei amenda a primit si  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, care a ales colindul cântat la TVR 3.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.