Mister Jazz. Povestea celui mai vechi profesor de jazz clujean, Ştefan Vannai

Muzica

EXCLUSIV. Au trecut prin mâna lui sute de iubitori de jazz. Unii au devenit mari valori. Ştefan Vannai e de o viaţă în jazzul clujean şi românesc. L-am denumit Mister Jazz. Profesorul se confundă practic cu acest gen muzical la Cluj.

Vannai se confundă şi cu celebrul Big Band GAIO, pe care îl conduce de zeci de ani. E de găsit mereu la Casa de Cultură, la Academia de Muzică Dima, la Şcoala Populară de Artă Tudor Jarda. Acesta este cadru universitar.

Mai multe despre activitatea lui Vannai puteţi citi aici

Clujulcultural.ro a dialogat cu profesorul Vannai:

1476068_313225148888396_352888791720141608_n
Mister JAZZ, profesorul Ştefan Vannai

Ce înseamnă pentru dumneavoastră jazzul?

El e totul, e familia, mea, pasiunea mea, nu as putea trai fara jazz. Desi  parintii mei s-au despărţit, tatăl meu a avut o influenţă extraordinară. L-am văzut cum dansa un fel de step, pseudo.-step, asculta tot felul de bucăţi, de teme de jazz. Asta se întâmpla în cluburile muncitoreşti al anilor aceia, anii 50-60, Pielaru, Metalul, Lemnul. Am învăţat muzică la liceu şi am cântat la absolut toate instrumentele.

Nu mai există acele cluburi muncitoreşti…au fost înlocuite cu cluburi studenţeşti ori au dispărut, pur şi simplu…

Nu din păcate, nu au fost înlocuite de nimic. S-a pierdut tradiţia ceaiurilor dansante, lumea s-a schimbat. E păcat.

Domnule profesor, ce credeţi, în Cluj-Napoca există un public de jazz şi de blues?

Asa si aşa. Uneori e sala arhiplină, ca la International Jazz Day, altădată e jumate sala plină. Cel mai greu e să prinzi susţinători, sponsori. Foarte greu acceptă aceştia să intre, să sponsorizeze, să se implice. Este foarte important, trebuie manageri pricepuţi. Sponsorii ar trebui să fie pasionaţi de jazz, da iată că nu prea sunt…

E şi muzica asta mai pretenţioasă, trebuie să o înţelegi, jazzul nu e simplu…

Nu e un gen muzical nici la ora actuală foarte iubit. Eu am făcut în anii 80 si 90 investigaţii socio-muzicale, să văd câţi dintre melomanii clujeni ascultă acest gen muzical şi am ajuns la concluzia că ascultă jazz cam 6-7 la sută. Cea mai ascultată muzică la Cluj este cea populară, apoi uşoară, dance etc. Asta e situaţia, nu cred că s-a schimbat…

Extraordinar! Deloc, ba s-a înrăutăţit, că după ultimul Barometru de Consum Cultural, din 2013,  la Cluj se consuma jazz şi blues cam 3 la sută. E clar deci că fără sponsori nu poţi susţine spectacole profitabile….

Dar domnule profesor, avem valori, avem în România muzicieni talentaţi?

Da, absolut, sunt foarte talentaţi. Elena Mândru de exemplu dar mai sunt şi alţii.

Vannai 2
Vannai, in tinerete, dirijand-foto arhiba personala

Da? Elena Mândru a făcut carieră. Care e povestea ei?

A fost la mine la Palatul Copiilor, am observat că are o voce specială. Dar ea nu a vrut la început să cânte jazz, dar am luat-o cu melodii mai uşoare, gen Summertime, şi i-a plăcut tot mai mult. A fost o elevă foarte disciplinată, ambiţioasă, muncitoare, şi-a dat seama că prin jazz se va realiza. E la doctorat în Finlanda, nu se mai întoarce decât pentru concerte, va fi în curând singura solistă de la noi cu doctorat.

Alţi muzicieni, solişti…

Uite, solista Oana Mureşan, Cătălin Milea, saxofonist, soliste ca Luiza Zan, Irina Sârbu, Teodora Enache, Maria Răducanu. Valori mari. Apropo, la ce spuneaţi mai sus, cred că aceste cafenele actuale, Atelier, Cizmarie, etc, de Diesel Cafe ce să mai spun, au înlocuit vechile cluburi muncitoreşti.

Domnule Vannai, îi încurajaţi pe tineri să plece să studieze afară, cu riscul să îi pierdem…

Da. Şi eu am tot fost în  SUA, mi-am găsit de muncă si tot m-am întors. Este o concurenţă îngrozitoare şi un nivel extraordinar de ridicat…

Dar pianistul Lucian Ban cum a reuşit la New York ?

Lucian Ban este un tip inteligent, un mare pianist şi muzician dar şi un impresar bun. El reuşeşte să sensibilizeze muzicieni foarte buni din New York, afro-americani, cu care dă concerte si reuşeşte să vină să concerteze. E o mare reuşită.

VANNI 3
Big BAND GAIO

De câţi ani sunteţi în jazz?

Cred că de 30 de ani, cam aşa….toata viaţa aproape în jazz.

Pe ce ascultaţi muzică acasă?

Ascult discuri, pe pickup…

Am citit că faceţi o şcoală de vară la munte, o şcoală de jazz…

În fiecare an, din 86 tot fac. Am o căsuţă la munte, la Beliş, acolo merg vara, ascult muzică, înot în lac, fac tabăra de jazz.

Domnule profesor, aveţi un ucenic? Artişti creşteţi, mulţi nu ar fi existat fără dumneavoastră, dar cineva să vă ducă munca mai departe?

Bună întrebare. O să mă gândesc. Acesta este meritul meu cel mai mare, că nu m-am lăsat, am 18 ediţii din Festivalul Jazz Napocensis.

De fapt, cum e cu jazzul?

Nu ştiu, îţi întră în oase, în sânge şi nu mai scapi de el

Mulţi ani înainte domnule Vannai!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Mister Jazz. Povestea celui mai vechi profesor de jazz clujean, Ştefan Vannai

  1. Tot respectul pentru cel care a sustinut aproape singur cultura jazzului in Cluj, si care s-a luptat cu un sistem invechit si rigid ca sa infiinteze o sectie de jazz la Academia de Muzica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *