Misiune grea pentru Juriul Comedy. Cum se jurizează un festival

A 7-a Actualitate

Comediile sunt filmele cele mai greu de finanțat, de realizat, dar și de distribuit – de la primul până la ultimul pas, un film de comedie are de depășit mai multe obstacole decât dramele sau filmele de acțiune, conform membrilor juriului Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.

Florian Mischa Boder, Domnica Cîrciumaru, Ronan Doyle, Sophie Freeman și Carl Haber vor avea misiunea de a decide care din cele opt filme din competiția festivalului a reușit cel mai bine în încercarea dublă de care orice comedie trebuie să treacă: să fie atât convingătoare ca poveste, cât și amuzantă.

„Comedia nu trece foarte ușor granițele dintre culturi. Trebuie în primul rând să fie un film de calitate, iar apoi să stârnească și râsul – dificil, pentru că oamenii din Arabia Saudită și cei din România râd la alte tipuri de glume”, a declarat Carl Haber, scenarist, producător și profesor.

Domnica Cîrciumaru, director de casting cu un palmares foarte bogat și prezentă pentru a treia oară la Comedy Cluj, a remarcat că în ultimii ani cinematografia orientală a avut o evoluție excepțională pe partea de comedie. Competiția Comedy Cluj a inclus între cele 8 titluri „Barakah se întâlnește cu Barakah”, filmul propus de Arabia Saudită în cursa pentru Oscar.

Ronan Doyle, critic de film cu o mare afinitate pentru filmul românesc, căruia i-a dedicat adesea recenzii, a mărturisit o preferință neașteptată: „Mai degrabă am răbdare să urmăresc timp de trei ore o dramă românească bine scrisă, bine regizată și bine jucată decât să văd un film de trei ore de-a lui Tarantino în care opt versiuni de-ale lui vorbesc între ele!”. Pasionat de noile filme românești, Doyle speră că vor deveni tot mai cunoscute acele filme în care e mai preponderent umorul decât părțile sumbre. Exemplul său preferat e „Amintiri din Epoca de Aur”, un film pe care îl apreciază, deși nu a devenit la fel de celebru la nivel internațional ca alte filme din Noul Val Românesc. Membrii juriului recunosc și existența unui filtru foarte personal și subiectiv, prin care orice spectator vede o comedie.

conferinta-juriu

Carl Haber a remarcat și că sunt țări privilegiate când vine vorba de a realiza comedii: „Datorită culturii în care s-au născut, unii oameni au un talent înnăscut, un instinct pentru a spune și a crea povești. Alții au mai degrabă abilitatea de a crea o atmosferă captivantă. Acest lucru e foarte vizibil în cinematografia italiană, unde filmele nu se mai bazează atât de mult pe poveste, cât pe o atmosferă vizuală senzațională”.

Față de începuturile cinematografiei, când filmul mut avea o componentă universală, comedia contemporană, bazată pe limbaj, își găsește mai greu drumul spre public. „E nevoie de dialoguri foarte bune, care pot fi transpuse în cât mai multe culturi!” – s-au pus de acord membrii juriului Comedy Cluj când a venit vorba de criteriul de bază pentru o comedie care să aibă succes internațional. De-a lungul timpului, comedia s-a dovedit a fi genul de film cel mai aspru judecat – atât de public, cât și de critici; ultima comedie care a câștigat Oscarul la categoria „Cel mai bun film” a fost „Annie Hall”, a lui Woody Allen, în 1977!

Sâmbătă seara, însă, vom avea cu siguranță comedii câștigătoare în cadrul Galei de Închidere #ComedyCluj 2016, când  vor fi decernate premiile pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună interpretare actoricească, Cel mai bun scenariu, precum și Premiul Publicului.

Concurează pentru aceste trofee opt filme: „Buzz Radio” din Italia, „Barakah se întâlnește cu Barakah” din Arabia Saudită, „Bun venit în Grecia” din Germania, „Lorna” din Filipine, „Noaptea în care mama l-a ucis pe tata” din Spania, „Atomic Falafel” din Israel, ” „Jules și Dolores” din Brazilia și „Cum mi-am cunoscut tatăl” din Franța.

*

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj are loc la Cluj‑Napoca, în perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele pot fi vizionate în patru spații: cinema „Florin Piersic”, cinema „Victoria”, Cinema City – Iulius Mall și cinema Dacia. Proiecții speciale vor avea loc și în Studio 26.

Comedy Cluj 2016 este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei.

Festivalul beneficiază de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *