6 iunie 2020

Mircea Cărtărescu, între cei 5 finaliști pentru Premiul Nobel pentru Literatură

By In Actualitate

Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul “El cuerpo” al lui Mircea Cărtărescu, a anunţat că, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află şi scriitorul român, potrivit stiripesurse.ro.

“Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, a scris Redel pe Facebook.

Potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în El Pais, Academia Suedeză a avut o listă iniţială de 200 de candidaţi dintre care, în luna mai, au fost selectaţi cinci pentru premiul care va fi acordat în a doua joi din luna octombrie. Din total, mai puţin de zece au fost scriitori europeni, potrivit unor surse din for – românul Mircea Cartarescu, ungurul László Krasznahorkai, franţuzoaica Nina Bouraoui, finlandeza Sofi Oksanen, norvegianul Jon Fosse şi rusoaica Liudmila Ulitskaya.

Între aspiranţi se numără kenyanul Ngugi wa Thiong’o, guatemaleza Maryse Condé şi israelianul David Grossman.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.