29 noiembrie 2014

Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, solicită audit independent la Federaţia SHARE

By In Actualitate

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, solicită printr-o scrisoare deschisă adresată primarului Emil Boc un audit independent la Federaţia Share, cea care manageriază proiectul Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Publicaţia Ziar de Cluj.ro a semnalat în repetate rânduri MARI nereguli în manevararea unor mari sume de bani publici de către directorul SHARE, Bogdan Buta.

Share

Iată scrisoarea ministrului Aurelia Cristea: 

Stimate Domnule Emil Boc,

 

Încep prin a vă mulţumi pentru disponibilitatea pe care aţi arătat-o în privinţa colaborării cu mine personal şi cu Guvernul Ponta pentru proiectul de interes naţional Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015. Am avut, ce e drept, un început mai greu, însă, în cele din urmă, lucrurile au început să intre pe un făgaş normal, pe o direcţie bună. Aceasta riscă însă acum să fie deviată, întârziată şi chiar oprită de suspiciunile care planează asupra directorului executiv al Federației, Bogdan Buta.

 

Ţinând cont de buna intenţie manifestată de Guvern, de tot ceea ce se va întâmpla anul viitor, pe de o parte, dar şi de informaţiile apărute în presă, precum și de sesizările pe care le-am primit, vă rog să utilizați toate mijloacele și instrumentele pe care le aveți la dispoziție astfel încât Federația SHARE să asigure transparența activităţii și să se delimiteze de orice fel de asociere cu orice formă de corupție.

 

În consecință, vă solicit să procedaţi la o analiză serioasă şi, în calitate de asociat al Federaţiei Share (vă reamintesc, aţi semnat un protocol de parteneriat, consemnat în HCL 299 din 29 iunie 2013) să luaţi măsuri pentru clarificarea tuturor aspectelor semnalate.

 

Dacă acum câteva luni v-am solicitat să faceţi publică o evaluare a activităţii Federaţiei, în acest moment, date fiind noile circumstanţe, cred că o evaluare nu mai este suficientă. Este nevoie de un audit independent de asigurare a transparenţei totale, având în vedere că e vorba de proiecte finanţate din bani publici, şi de sesizarea organelor abilitate să investigheze fapte de evaziune fiscală, fraudă, corupţie.

 

Consider că este un risc pentru proiect orice situație neclarificată și, totodată, susțin că, pe perioada auditului și până la clarificarea oricăror suspiciuni, persoanele din conducerea Federației Share suspecte de astfel de practici ar trebui suspendate.

 

Vă rog, domnule primar, în calitatea dvs. de gestionar al impozitelor şi taxelor plătite de cetăţeni, să vă delimitaţi de persoanele asupra cărora planează aceste suspiciuni, să vă gândiţi la imaginea Clujului şi să faceţi toate demersurile pentru a evita girarea unor noi situaţii de tip Sorin Apostu.

 

Îmi menţin în continuare sprijinul pentru proiectul Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015 şi, tocmai de aceea, vreau să ne asigurăm, împreună, că nu va fi confiscat de “băieţi deştepţi”, ci va aparţine tuturor  tinerilor care, prin creativitatea, inteligența și entuziasmul lor, vor face din Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015 un real succes!

În data de 15 octombrie 2014 a avut loc, la Palatul Victoria, în prezența premierului Victor Ponta și a ministrului delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, o întâlnire cu reprezentanții Federației SHARE, Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Uniunii Studenților din România și cu cei ai Consiliului Tinerilor din România și a Forumului Tinerilor din România.

 

Ca urmare a acestei întâlniri, în ședința din 29 octombrie 2014, Guvernul a luat act de NOTA privind aprobarea acordării de sprijin guvernamental în perioada imediat următoare și pe parcursul anului 2015, pentru programul de interes național și european Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015.

 

Ulterior, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a solicitat încheierea unui acord de parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Federația SHARE Cluj-Napoca, acesta urmând a fi semnat de fiecare dintre părți.

 

Obiectul acordului de parteneriat constă în asigurarea cofinanțării startului programului (etapa I) și identificarea de linii de finanțare (etapa a II-a), care se vor constitui într-o Hotărâre de Guvern.

 

Vor fi identificate liniile de finanțare astfel încât fiecare minister implicat să poată fi un partener viabil pentru organizațiile de tineret, asigurând în acest fel atingerea obiectivelor proiectului Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015.

 

Bugetul estimat pentru proiectele strategice şi activităţi din cadrul programului Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015 este de 10.000.000 euro.

1 Comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.