Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, de Ziua Unirii: Cultura a pătruns în ţesutul social, a pregătit şi a însoţit unirea

Actualitate

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a publicat pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Unirii, marcată anual pe 24 ianuarie, considerând că cea „care a pătruns cel mai profund în ţesutul social” a fost cultura, care „a pregătit şi a însoţit unirea”.

„Ceea ce mi-ar plăcea să nu uităm, de 24 Ianuarie, este că România modernă a început la Iaşi, în Moldova. Aici s-a luat decizia dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, aici s-a aflat «nucleul dur» al unioniştilor, aici a fost gândită procedura prin care Europa – care nu dorea decât o unire formală a principatelor – să fie pusă în faţa faptului împlinit. Iaşii s-au sacrificat pentru triumful Unirii. Tocmai de aceea se cuvine să reafirmăm statutul simbolic de capitală culturală al Iaşilor, atât de frumos formulat de Călinescu, care descria vechea capitală a Moldovei drept «această Florenţă a noastră»”, a scris Ionuţ Vulpescu pe Facebook.

vULPES U

Ministrul Culturii consideră că „cea care a pătruns cel mai profund în ţesutul social şi a cimentat unirile” a fost cultura.

„Liderii politici şi elitele intelectuale ale celor două principate au folosit inteligent o oportunitate, un moment geopolitic favorabil, pentru a promova proiectul unionist. Nu existăm pentru că aşa vor alţii, ci pentru că am vrut şi vrem noi. Suntem parte cu drepturi egale a comunităţii europene şi avem ce oferi partenerilor noştri. Cât priveşte cultura, este cea care a pătruns cel mai profund în ţesutul social şi a cimentat unirile. Cultura a pregătit şi a însoţit unirea, iar unirea, la rândul ei, a fost realitatea şi suportul dezvoltării prin cultură, prin ştiinţă şi educaţie. Să nu uităm niciodată asta. La mulţi ani, România!”, este mesajul transmis de ministrul Culturii de Ziua Unirii.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unirea statelor Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate pe 5 ianuarie 1859, în Moldova, şi pe 24 ianuarie 1859, în Ţara Românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *