27 iunie 2014

Ministrul Culturii inaugurează un parc artistic într-un sat clujean

By In Actualitate, Vizual

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, va fi prezent duminică, 29 iunie, în localitatea clujeană Vlaha, la ceremonia de inaugurare a parcului artistic în aer liber Arkhai. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00.

Arkhai Sculpture Park a fost înfiinţat în 2008 de către artistul vizual clujean Ernő Bartha, iar evenimentul de duminică este primul pas spre transformarea parcului într-un centru cultural de anvergură.

Parcul se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân. În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi club de film.

Spaţiul a găzduit în ultimii ani evenimente organizate în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) – anual, invitaţii speciali ai festivalului au vizitat parcul.

La Arkhai au avut loc, de asemenea, evenimente destinate copiilor şi tinerilor, o expoziţie de câini, precum şi degustări de vin.

Inaugurarea oficială de duminică este un prim pas spre realizarea obiectivelor artistului Ernő Bartha în ceea ce priveşte viitorul parcului Arkhai:

● construirea unui atelier pentru artişti

● construirea unei galerii de artă contemporană

● amenajarea unei pensiuni pentru artişti

Green Theater – centru pentru concerte în aer liber, spectacole alternative de teatru, performance-uri (capacitate de 150-200 de locuri)

● tabere de creaţie pentru artişti plastici

● seri tematice cu invitaţi

● ceremonii de premiere (Premiul Arkhai Sculpture Park)

● expoziţii şi târguri de artă plastică

● programe pentru petrecerea timpului liber

● team-building

arkhai

Prin intermediul evenimentului de duminică se doreşte găsirea de posibili parteneri care pot contribui (financiar şi/sau prin alte modalităţi) la dezvoltarea proiectului.

 

“Doresc să împart această lume pe care am creat-o cu toţi cei care îşi doresc, pentru a ne bucura de ea şi pentru a o transmite ca moştenire generaţiilor viitoare. În această oază de linişte, vizitatorul se întâlneşte cu arta şi natura, în armonie totală”, a spus artistul Ernő Bartha.

 

Despre Ernő Bartha:

 

este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia (Nature in the City, sculpturile în fân ca parte a Olimpiadei Culturale din Londra, 2012).

este cunoscut şi ca fondator al barului şi spaţiului cultural alternativ Music Pub, unde timp de zece ani a organizat peste 800 de evenimente culturale (festivaluri internaţionale de jazz, concerte, spectacole de teatru, expoziţii arte plastice, carnavaluri, etc). Music Pub a fost unul dintre spaţiile culturale cu o importantă rezonanţă emoţională în comunitatea clujeană.

Vlaha se situează la 20 de kilometri de Cluj-Napoca (ieşirea prin Floreşti), iar adresa Arkhai Sculpture Park este strada Principală nr. 442.

1 Comment
  1. Ioana 29 iunie 2014

    Trecand des pe langa locatie prin drumurile noastre spre familia care locuieste la cateva sate distanta, cand am auzit despre eveniment eram curiosi sa vedem ce e cu adevarat dupa portile acelea dat fiind ca fiica mea a studiat la arte plastice ne-a intrebat daca putem sa mergem si sa o ducem si pe ea. Nu stiam ca e exclusiv pentru magiari sau cunostinte personale, ne-am decis sa mergem putin mai devreme cu gandul ca nu vom ajunge la timp. Asi vrea sa presupun ca este datorat faptului ca am ajuns inaitea orei 16 de ni s-a vorbit doar in maghiara la inceput ca apoi sa fim anuntati ca numai cu invitatie se poate si ca defapt nimeni nu stie exact ce sa ne spuna. Am pasit prin poarta curiosi si nu am facut nimic sa starnim un comportament atat de nepotrivit si sa fim tratati precum niste inferiori dupa tonalitatea si indiferenta cu care ni s-a vorbit. Daca ne luati asa de la inceput cu nepolitete si ignoranta fata de pasiunea cu care am pornit inspre eveniment imi pare rau dar nu cred ca ne vom mai intoarce pentru nici un fel de oficialitate sau eveniment, desi sunt sigura ca de am fi fost maghiari ne-ati fi luat altfel sau explicat cu ceva mai mult respect si mai putina indgnare. Cu toate acestea sunt sigura ca oricum va merge de minune locul, doar sunt multi maghiari in Transilvania cu care va comportati exemplar si pe care nu ii alungati cum va trec de poarta.

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.