Ministrul Culturii: Cuvântul de ordine acum este adaptabilitatea

Clio

Statul nu va aloca, cel puţin pentru moment, sume suplimentare pentru sprijinirea sectorului cultural românesc afectat, la fel ca toate celelalte, de pandemia de Covid-19. Vor fi organizate în continuare concursurile obişnuite şi derulate programele de finanţare cunoscute. Autorităţile au anunţat că pe 15 mai vor fi relaxate unele dintre măsurile impuse în încercarea de a stopa răspândirea Covid-19 şi, între altele, vor putea fi redeschise muzeele şi bibliotecile. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a clarificat într-un interviu acordat News.ro cazul redeschiderii muzeelor: cele care au bani pentru achiziţia de materiale necesare repornirii activităţii în siguranţă o vor face, celelalte nu. Demnitarul consideră că, odată ce bugetul nu a fost redus în cazul niciunui muzeu, ele nu ar trebui să aibă dificultăţi în a implementa noile măsuri, deşi acestea costă câteva zeci de mii de lei care nu au fost prevăzute în bugetul pe anul acesta.

 
Gheorghiu a vorbit în interviu despre Declaraţia miniştrilor Culturii din UE pe care a semnat-o săptămâna aceasta, document ce exprimă angajamentul politic de a susţine sectoarele culturale şi creative, şi a spus că, în mod concret, cel din România va fi mai bine conectat la iniţiativele europene din domeniu, va avea acces la resurse financiare UE şi va beneficia de măsuri de susţinere aliniate cu cele din alte state membre.

Cât priveşte măsurile de susţinere venite din partea statului român, acestea rămân, practic, aceleaşi din anii trecuţi. În plus, 2% din sumele colectate la buget de la operatorii jocurilor de noroc care vor ajunge la Fondul cinematografic.

Astfel că operatorii culturali români au în continuare variante precum programele Europa Creativă şi Acces şi concursurile organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

„Încă de la începutul acestei crize m-am gândit cum pot veni mai repede în sprijinul artiştilor şi ce proiecte ar putea fi eficiente acum, aşadar m-am gândit la mediul online”. Aici vor continua câteva programe pentru artiştii independenţi. 

Dacă la nivelul mai multor ţări europene statul a alocat recent zeci de milioane de euro pentru sprijinirea domeniului cultural afectat de pandemie, fără a face o comparaţie cu Spania – care a întocmit un „pachet de urgenţă” de 76 de milioane de euro – şi Germania – care alocă suplimentar doar pentru industria cinematografică 50 de milioane de euro -, în România muzeele, instituţiile de spectacole şi sectorul cinematografic nu vor primi alţi bani decât cei prevăzuţi în bugetul de la începutul anului. 

La începutul săptămânii, producătoarea Ada Solomon declara pentru News.ro că din partea Centrului Naţional al Cinematografiei nu a venit „niciun fel de semnal, nicio invitaţie la dialog, de propunere de măsuri, de alocări de resurse pentru situaţii punctuale”. Lucru susţinut, într-un fel, de afirmaţiile lui Gheorghiu: CNC nu şi-a încetat activitatea, continuă desfăşurarea concursurilor obişnuite. Deci, niciun sprijin special.

Într-un interviu acordat News.ro tot săptămâna aceasta, managerul Muzeului Naţional a Ţăranului Român a spus că a semnalat MC că se află în imposibilitatea de a cumpăra materialele necesare pentru redeschiderea în siguranţă a instituţiei spre vizitare pe 15 mai.

La această problemă, ministrul a răspuns că cele care vor avea posibilitatea vor fi redeschise, celelalte nu. El susţine că, în cazul în care bugetul este insuficient pentru implementarea măsurilor sanitare, instituţiile se pot adresa MC în vederea stabilirii de fonduri.

În ceea ce priveşte domeniul audiovizual, a propus reluarea filmărilor cu echipe de până la 50 de participanţi, în condiţii de siguranţă şi cu respectarea unor norme de distanţare şi protecţie pentru participanţi în studiouri stabilite de autorităţi prin consultare cu breasla, imediat după ridicarea stării de urgenţă.

„Cuvântul de ordine la acest moment este adaptabilitatea. (…) Ne reinventăm, dacă este cazul”, a concluzionat demnitarul întrebat cum vede revenirea sectorului cultural românesc.

Prezentăm integral răspunsurile oferite News.ro, prin e-mail, de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu:

Ce înseamnă, concret, semnarea Declaraţiei miniştrilor Culturii din UE pentru sectorul cultural românesc?

Bogdan Gheorghiu: Prin această Declaraţie, miniştrii culturii îşi exprimă angajamentul politic de a susţine sectoarele culturale şi creative, conturând, totodată, paşi importanţi de acţiune pentru viitor. Dincolo de reafirmarea solidarităţii cu sectorul afectat de criză, Declaraţia vizează obţinerea unor rezultate financiare tangibile, prin menţinerea unui buget substanţial la nivel UE alocat domeniului cultural, în perspectiva viitoarei propuneri a Comisiei Europene privind cadrul financiar multianual 2021 – 2027.

Ţările semnatare consideră astfel că programele şi fondurile UE trebuie să fie mobilizate pentru susţinerea sectoarelor culturale şi creative, în vederea redresării rapide a acestora. Cu alte cuvinte, acest document programatic reprezintă o garanţie a faptului că eforturile la nivel UE, într-o perspectivă multianuală, vor completa măsurile naţionale în vigoare, o atenţie specială urmând să fie acordată flexibilităţii şi iniţiativelor digitale din cadrul programului Europa Creativă.

În contextul în care Comisia Europeană a anunţat că viitorul Plan de redresare economică va include cel puţin 14 sectoare de acţiune afectate de criza COVID-2019, declaraţia reafirmă importanţa menţinerii culturii pe agenda priorităţilor europene. Declaraţia reiterează, de asemenea, necesitatea acordării unui sprijin consistent sectorului media, jucând, astfel, un rol major în accelerarea demersurilor de elaborare a unui Plan de acţiune UE în domeniul media, pe care Comisia Europeană ar trebui să-l prezinte în următoarele luni.

Nu în ultimul rând, schimbul de bune practici şi de expertiză între statele membre UE este indispensabil pentru o susţinere adecvată a sectorului cultural. Fiecare ţară a luat măsuri de sprijinire a întreprinderilor şi a persoanelor afectate de criză, cu bugete mai mari sau mai mici, în funcţie de situaţia existentă şi de specificul naţional.

Declaraţia oferă, aşadar, un cadru de acţiune pentru consolidarea cooperării dintre ministerele culturii din statele membre UE semnatare, pentru ca fiecare autoritate naţională să găsească cele mai potrivite metode de susţinere, adaptate situaţiilor locale. De exemplu, Austria ne-a solicitat informaţii legate de programul Acces Online 2020 lansat de Ministerul Culturii din România, în timp ce noi ne-am inspirat, în lansarea programului de achiziţie de artă contemporană, din experienţa colegilor din Grecia. Periodic, vor fi realizate evaluări ale activităţilor pentru a vedea ce programe au avut un mai mare succes la nivel naţional sau european, aşa încât să putem acţiona corespunzător în viitor.

Concret, sectorul românesc va fi mai bine conectat la iniţiativele europene din domeniul cultural, va avea acces la resurse financiare UE şi va beneficia de măsuri de susţinere aliniate cu cele din alte state membre.

La nivelul mai multor ţări europene, statul a alocat recent milioane de euro pentru sprijinirea domeniului. Managerii mai multor instituţii şi reprezentanţi ai sectorului cinematografic românesc au semnalat şi semnalează în continuare lipsa unei reacţii clare din partea autorităţilor privind sprijinirea acestora. Au fost planificate măsuri în acest sens? Cum le veţi sprijini?

Bogdan Gheorghiu: Centrul Naţional al Cinematografiei, aflat în subordinea Ministerului Culturii, are rol de reglementare a activităţilor din domeniu. De asemenea, conform legii, finanţează operatorii economici din domeniu, pentru producţia de filme şi alte activităţi în domeniu, în baza concursurilor naţionale de selecţie şi a sesiunilor de finanţare, şi nu prestează activităţi în domeniul de producţie, distribuţie sau exploatare de filme, nefiind operator economic. Centrul nu şi-a întrerupt activitatea în această perioadă, îndeplinindu-şi atribuţiile conform legii, limitând doar programul cu publicul. În consecinţă, în această perioadă a continuat desfăşurarea concursului  de  proiecte cinematografice, început în luna martie 2020.

Tot în această perioadă se desfăşoară şi sesiunea pentru selecţia proiectelor pentru organizarea de festivaluri, manifestări în domeniu, publicaţii de carte de specialitate etc. Au continuat alocările de fonduri pentru proiectele în curs de desfăşurare şi s-au efectuat cesiuni de filme pentru mediul online.

Mai mult, vă informăm asupra faptului că domeniul cinematografiei va primi mai mulţi bani din sumele colectate la buget de la operatorii jocurilor de noroc, după ce Camera Deputaţilor a adoptat în data de 3 aprilie 2020, un proiect de lege care prevede majorarea de la 2% la 4% a procentului alocat cinematografiei din sumele colectate la buget de operatorii jocurilor de noroc. Banii sunt destinaţi Fondului cinematografic pentru încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice şi vor fi viraţi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală până la data de 31 mai a anului în curs, pentru anul precedent. 

Managerul MNŢR a declarat pentru News.ro că situaţia financiară actuală a muzeului şi a altor muzee din subordinea MC face imposibilă revenirea în activitate, redeschiderea, la 15 mai fără o suplimentare a subvenţiilor de la stat pentru că nu există bani pentru achiziţionarea celor necesare ca activitatea sa decurgă în siguranţă. Aţi luat legătura cu Ministerul Finanţelor pentru asta? Când ar trebui să se aştepte la un răspuns?

Bogdan Gheorghiu: Am discutat cu managerii muzeelor, data de 15 mai este data la care se ridică restricţiile, dar muzeele se deschid în momentul în care fiecare instituţie va fi pregătită. Poate că vor fi muzee care nu vor putea să implementeze măsurile de siguranţă sanitară recomandate şi vor rămâne închise. Bugetul niciunui muzeu nu a fost redus, aşa că nu ar trebui să aibă dificultăţi în a implementa noile măsuri. În cazul în care bugetul este insuficient pentru implementarea noilor măsuri, instituţiile se pot adresa Ministerului Culturii în vederea stabilirii de fonduri.

Au fost trasate în linii mari recomandări destinate instituţiilor (muzee, teatre, săli de concerte, cinematografe) pentru momentul în care vor fi redeschise? Va fi un ghid comun de măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19?

Bogdan Gheorghiu: Am transmis Ministerului Sănătăţii un set de propuneri de reluare etapizată a activităţii pentru sectorul cultural-creativ. Într-o prima etapă, instituţia noastră a propus să se permită redeschiderea bibliotecilor, muzeelor şi librăriilor. Redeschiderea muzeelor a fost acceptată până în momentul de faţă.

Muzeele care vor fi redeschise sunt cele unde se vor putea implementa normele necesare pentru a crea cadrul de siguranţă pentru angajaţi şi vizitatori, cum ar fi: instalarea de tuneluri dezinfectante la intrarea în muzee, crearea de circuite clare pentru vizitatori, fără a se intersecta sau păstrarea distanţei de siguranţă între persoane. Recomandăm ocuparea de maximum 50% a spaţiului respectiv.

La intrarea în muzee, avem în vedere luarea temperaturii, la Muzeul Peleş deja s-a achiziţionat un astfel de dispozitiv, suntem în discuţii cu Muzeul Satului, cel mai vizitat din România şi aşteptăm cu interes decizia Guvernului şi a Administraţiei Prezidenţiale cu privire la parcuri, pentru că din punctul de vedere al Ministerului Culturii, vizitarea muzeelor în aer liber va avea un interes crescut din partea societăţii.

În ceea ce priveşte domeniul audiovizual, am propus reluarea filmărilor cu echipe de până la 50 de participanţi, în condiţii de siguranţă şi cu respectarea unor norme de distanţare şi protecţie pentru participanţi în studiouri stabilite de autorităţi prin consultare cu breasla, imediat după ridicarea stării de urgenţă.

În etapa a doua, de la 1 iunie, avem în vedere să permitem desfăşurarea de evenimente culturale cu un public restrâns care să nu depăşească 50 de persoane atât în spaţii deschise, cât şi în cele închise. De asemenea, am propus permiterea desfăşurării etapelor de producţie cu echipe de până la 100 de participanţi.

Ce sprijin va primi sectorul independent?

Bogdan Gheorghiu: Încă de la începutul acestei crize m-am gândit cum pot veni mai repede în sprijinul artiştilor şi ce proiecte ar putea fi eficiente acum, aşadar m-am gândit la mediul online. Am lansat programul Acces Online 2020 şi sper să aibă succes şi continuitate pentru că este un mod prin care artiştii îşi pot continua activitatea. Sectorul cultural mai are la dispoziţie şi linia de finanţare a Unităţii de Management a Proiectului, Consolidarea antreprenoriatului cultural şi dezvoltarea audienţei şi a publicului. De asemenea, Administraţia Fondului Cultural Naţional a lansat până acum două apeluri de proiecte.

Am început procedura pentru alocarea unei sume de 2 milioane de lei din bugetul ministerului pentru a achiziţiona şi lucrări de artă contemporană. Este o soluţie de sprijin pentru artiştii români, cât şi o investiţie pe termen lung în artă a Statului Român. Acest proiect va fi implementat de Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Toate măsurile pe care le-am luat şi pe care dorim să le continuăm fac parte din strategia de a construi o cultură puternică şi sustenabilă care să facă faţă tuturor provocărilor. Acestor iniţiative li s-au alăturat şi altele din mediul privat cum ar fi Fundaţia Scena 9 şi MARe/ Muzeul de Artă Recentă care au anunţat în această perioadă proiecte de finanţare a artiştilor.

De menţionat sunt şi măsurile financiare luate la nivelul Guvernului României, prin OUG 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, ce vine în sprijinul artiştilor independenţi care, în marea lor majoritate, realizează venituri din drepturile de autor şi drepturi conexe, fiind afectaţi de măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei. Ordonanţa menţionată cuprinde o prevedere specială pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, conform reglementărilor în vigoare. Aceste persoane pot primi o indemnizaţie egală cu 75% din salariul mediu brut pe ţară garantat din bugetul general consolidat prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sau Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti.

Persoanele vizate trebuie să nu obţină venituri din alte activităţi şi trebuie să declare pe propria răspundere că se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă.

Cum vedeţi Cultura în urma acestei crize sanitare? În cât timp preconizaţi că va reveni la nivelul din 2019?

Bogdan Gheorghiu: Lumea trebuie să se adapteze noilor condiţii de lucru şi de trai. Cuvântul de ordine la acest moment este adaptabilitatea. Vedem cum lumea afacerilor se adaptează în perioade de criză pentru a supravieţui. La fel şi ONG-urile sau organizatorii de evenimente. Această industrie se presupune că este cea mai creativă şi îmi exprim convingerea că va găsi mereu noi resurse pe care să le exploateze. Noi, toţi, trebuie să găsim şi să ne adaptăm noilor condiţii. Astfel, căutam granturi, dezvoltăm proiecte noi, concepem platforme online şi, desigur, ne reinventăm, dacă este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *