10 august 2020

Mihnea Măruță, moderator InspiraTIFF: ”Puiu ne-a cerut să gândim, fiecare cu capul nostru”

By In A 7-a

Jurnalistul clujean Mihnea Măruță, moderatorul seriei de interviuri din ciclul InspiraTIFF, care a debutat, online, pe platforma de streaming TIFF Unlimited  chiar cu un interviu cu Cristi Puiu, și a continuat pe perioada TIFF 2020,  a reacționat și el pe profilul personal de Facebook la declarațiile controversate ale regizorului.

Reamintim că Mihnea Măruță a realizat în trecut o serie de interviuri cu regizorul Cristi Puiu pe diverse siteuri.

Redăm postarea lui Mihnea Măruță:

”Ce-a făcut Cristi Puiu?

Și-a cerut scuze spectatorilor că acea copie a filmului “Malmkrog” pe care urmau s-o vadă mai are câteva greșeli de subtitrare. Și i-a rugat să plece pe aceia care nu vor rezista, cu masca pe față, la un film despre care el însuși recunoaște că e foarte lung.

S-a pus, adică, în locul nemulțumiților, înainte ca ei să fie nemulțumiți. N-a contestat măsurile luate de organizatori: dacă ar fi fost așa, era mai simplu să nu permită proiecția filmului la TIFF.

Ce l-a stârnit? E limpede că tonul disprețuitor cu care prezentatorul i-a cerut să își pună mască, deși se găsea la metri buni distanță de primul rând de scaune.

Ce-a mai făcut Cristi Puiu, așa cum a făcut cu fiecare film pe care l-a realizat?

Ne-a cerut să gândim, fiecare cu capul nostru, să fim atenți la realitate și la aparențe, să căutăm sensul lucrurilor, să nu devenim “turmă”, să chestionăm puterea, să nu facem răul cu bună-știință.

Artiștii – zice Jung – “sunt primii care ghicesc misterioasele curente care își croiesc drum în obscuritate. Ei fac cunoscute, asemeni unor adevărați profeți, tresăririle inconștientului colectiv (…) care trebuie în timp, inevitabil, să iasă la suprafață ca fenomene colective, dar ei o fac fără a ști ce fac, sunt guri prin care se rostește ceva ce îi depășește.”

În “Aurora”, Cristi Puiu vorbește, înaintea vremurilor, despre violența care se naște când suntem incapabili să ne gestionăm eșecurile personale.

În “Sieranevada”, despre cum ne judecăm unii pe alții și cum ne punem etichete ca niște sentințe definitive.

“Malmkrog” este, îndrăznesc s-o spun, poate cel mai profund film gândit vreodată de un regizor român – un dar făcut culturii române de un om care a riscat să fie catalogat drept nebun fiindcă s-a gândit la nuanțe la care alții nu se vor gândi niciodată.

Da, nu e un film de văzut la mall. Nu e un film pentru marele public, dimpotrivă: dialogurile sunt atât de dense, iar firul argumentării e dificil de urmărit și pentru spectatorii cu lecturi solide.

E un film pe care fie îl vezi pe bucăți, tot reluându-l și mestecându-l, fie nu poți să i te sustragi nici un singur minut.

Dar, așa cum a mărturisit acum câteva luni, Cristi Puiu face filme pentru acei singuratici care, oriunde ar fi ei, caută răspunsuri la disperarea acestei lumi și le găsesc în arta altor singuratici.

Datorită temelor și trimiterilor sale secrete, “Malmkrog” va rezista mulți ani de acum înainte, pentru că vorbește despre cele mai importante întrebări ale vieților noastre: ce este răul; pentru ce merită să trăiești și pentru ce merită să mori; ce rost are tradiția, ce sens are războiul, unde e limita dintre crimă și dreptate, cum se iscă o revoluție și cum se instaurează teroarea.

Între timp, noi vom continua să-l judecăm pe Cristi Puiu pentru că se încăpățânează, cu riscul de a greși, să vorbească liber.

Îl vom judeca și-l vom pune la zid, adăugând încă un capitol la istoria românească a artiștilor condamnați să-și piardă mințile, să se retragă din lume sau să emigreze doar pentru că și-au iubit semenii și au ținut, cu orice preț, să le spună adevărul.”

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.