Mihai Măniuţiu, manager şi regizor la Teatrul Naţional: nu există nici un spectacol al TNC, produs în timpul direcțiunii mele, pe care să nu mi-l asum

Interviu Teatru

Stagiunea 2015-2016 a Teatrului Naţional Cluj (TNC)a luat sfârşit, s-a intrat în vacanţă. TNC a avut o stagiune importantă, remarcată şi de UNITER, care a premiat un spectacol de la TNC. De asemenea, sălile au fost mereu pline.

Cum s-a văzut dinspre teatru stagiunea încheiată ne spune chiar managerul acestuia, renumitul regizor Mihai Măniuţiu.

Clujulcultural.ro: Personal, cum caracterizaţi această stagiune la Naţional? „Clasa Noastră” a luat un important premiu la Uniter.

 

Mihai Măniuţiu: A fost o stagiune bună, chiar foarte bună, de vreme ce am atins, de mai multe ori, pragul excelenței. Premiul pentru Cel mai bun spectacol al anului, acordat spectacolului nostru „Clasa noastră” ( în regia lui László Bocsárdi) a venit să confirme valoarea trupei TNC și a compartimentelor tehnice și administrative care susțin activitatea la scenă. De fapt, ceea ce mă încurajează și îmi motivează eforturile pe care le fac ca manager al TNC este tocmai calitatea trupei, dedicația ei, sacrificiile constante pe care le face pentru a oferi publicului din Cluj și din țară creații teatrale de vârf.

Există spectacole de care să nu fiţi mulţumit?

Așa cum spectacolele pe care le montez, ca regizor, în diferite teatre din țară sau străinătate, nu sunt egale între ele, deși implicarea și investiția mea sunt întodeauna totale, nici spectacolele Naționalului nu poartă toate aceeași amprentă fermă a succesului de public ori de critică. Dincolo de previziunile ori așteptările noastre, există întotdeauna o zonă de mister, un fel de magie greu de definit, care face ca un spectacol să se nască sub o stea norocoasă, sau sub una mai puțin fericită.  Prin urmare, aș fi înclinat să răspund întrebării dumneavoastră în felul următor: nu există nici un spectacol al TNC, produs în timpul direcțiunii mele, pe care să nu mi-l asum.

Regizorul Mihai Maniutiu tine o conferinta de presa despre desfiintarea teatrului "Tony Bulandra" din Targoviste, la terasa Green Hours din Bucuresti, luni, 1 septembrie 2008. ANITA VIZIREANU / MEDIAFAX FOTO
Regizorul Mihai Măniuţiu (c) ANITA VIZIREANU / MEDIAFAX FOTO

Cum apreciaţi participarea publicului la spectacolele Naţionalului? Vă doriţi un public mai numeros sau credeţi că TNC stă  bine la acest capitol?

Vă răspund fără ezitare : Stăm bine ‒ și tocmai din pricina asta eforturile noastre se vor dubla, spre a atinge cote și mai înalte ale participării spectatorilor la viața TNC. Pentru că publicul vine, din ce in ce mai numeros, în întâmpinarea noastră, vom căuta ‒ și vom reuși ! ‒ să nu-l dezamăgim.

Cum vi se pare că a funcţionat spaţiul teatral de vizavi de TNC? E un succes?

Mai multe spectacole, produse în noul spațiu experimental al sălii ArtClub, au participat deja la importante festivaluri internaționale.  Iată, ca exemplu, spectacolul „Spectatorul condamnat la moarte” de Matei Vișniec, regia Răzvan Mureșan, care a strălucit la cel mai important festival internațional din Portugalia ‒ Festivalul Internațional din Almada.

În același timp, stagiunea 2016-2017 va aduce un plus de vitalitate acestui spațiu. Datorită unui sponsor inimos și tenace, împătimit al teatrului și prietent fervent al TNC, domnul Feri Koós, acest spațiu va fi modernizat și va ajunge să fie, sperăm, spre finalul stagiunii, un spațiu teatral hiper-performant.

clasaa
Aspect din spectacolul premiat de UNITER, Clasa Noastră

Ne puteţi dezvălui câteva premiere pentru la toamnă?

Cu mare plăcere! Pe 25 septembrie vom avea premiera cu spectacolul „Don Juan” de Molière, în regia lui Roberto Bacci, iar la finele lui noiembrie vom aduce pe scena clujeană un text celebru, un text-cult, și anume „Portocala mecanică” de Anthony Burgess. Și, sa nu uităm noua ediție a festivalului internațional al TNC  „Întâlnirile Internaționale de la Cluj” ‒ ediția a șasea, intitulată „În căutarea autorului”.

Mulţumim şi succes!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *