23 iulie 2017

“Metaliști” versus “depeșari”. Sau de ce merg la concertul Depeche Mode

By In Cooltura, Esenţial

” Vine Depeche la Cluj, ai auzit? “, “Cine, expirații ăia ai tăi?”, “Du-te măi cu metaliștii tăi terminați, că nu mai existați”, “Ei ce o mai luați pe cocoașă în liceu, voi depeșarii”…

Am auzit discuția asta recent, între doi amici buni ai mei, soț și soție. Și brusc mi-au venit anii liceului în cap, înapoi…

Anii liceului comunist, 1985-87, acel Barițiu din ceaușismul târziu, dar care, paradoxal, nu-i așa, pentru mine, băiat de Mănăștur care a dat examen să intre, după ce părinții au făcut eforturi pentru mine să am gimnaziu ok a fost paradisul….Doi ani  la Barițiu, în centru,  eu venit din cartier-dormitor direct pe actualul Emil Isac,  au însemnat enorm. Ok, eram catastrofă la mate și fizică, am fost prigonit de către profa de fizică…pus la colț, note mici tot tacâmul.

Dar salvarea a venit de la câteva întâlniri de destin și de la muzică. Rockul era pentru mine a doua mea natură…Dar Depeche m-a atras…de atunci. Căci da, mulți eram  și atunci asemenea taberelor ireconciliabile din politică.

Eram metaliști  și depeșari iar întâlnirile nu erau tocmai….easy going. 

Rockul prin esența lui, muzică de protest social, politic, mă captivase demult. Erau anii de aur al New Wave of Bristish Heavy Metal-ului, iar apropierea de Ungaria lui Kadar, un “paradis” sovietic mai lejer ca dictatura lui Ceașcă aducea muzica repede spre Clujul anilor 80…

Atunci scotea Iron Maiden celebrul Live after Death, Scorpions rupea cu Big City Night, Judas ne zdruncina cu . Breaking the Law… eiiii în ce mare fel suna piesa aia atunci…cum mai rezonam noi, în blocul comunist cu mesajul. În plină dictatură ceașistă, comunistă, România era o cușcă fără scăpare.  Din SUA se pogora glamul lui Motley Crue, metalul lui WASP, powerul greilor de la Manowar. Metallica era Metallica cu albumele epice Ride the lighting si Master of Puppets. 

Pe fondul ăsta, al luptei cu direcțiunea liceului de telecomunicații, ajutați de prieteni rămași pe viață gen Jerry Cătănescu sau Robi Iris, că așa ne ziceam noi atunci, am reușit să înfrângem conducerea de ne-au lăsat să punem la boxe muzică în pauza mare. 20 de minute rupea Metallica cu Master sau făceam aroganța să punem chiar un Regn in bloooood de la Slayer.

Mai asezonam cu un Sting frumos, apropo, mergem la concert la Polivalentă, da națiune? , sau un Dire Straits fain de pe Alchemy, dar regula era metalul în toate frumoasele lui forme.

Ok. Și pe fondul ăsta apare o trupă britanică miștooooooo care m-a rupt. Flerul meu care veci nu mă trădează, că daia am îmbătrânit în media, mi-a spus că aici avem valoare!

Era Depeche Mode. Erau și ei tineri, frumoși, liberi și de valoare mondială.

Tabăra în care intrasem îi detesta și, să știți că eu chiar am văzut, au fost și fighturi între depeșari și metaliști. Bine era o trilaterală care se bătea, că cei deja de anul 1 la facultă erau nu doat depeșari sau metaliști dar erau în zona noastră și celebrii csöves (cső înseamnă conductă în limba maghiară, ei trăiau underground, prin conducte și tunele din zone industriale, periferice, diverse pasaje abandonate, pe unde apucau n.m. T.F.). Erau rockeri protestatari maghiari ardeleni, dar și un un fel de punkiști estici foaaaarte mișto, cu blugi rupți și ace prin urechi. Mișcarea venea din Ungaria, de la Miskolc și trupa  Edda era zeul suprem. Și pe Edda îi vedem pe 7 octombrie la Polivalentă, mergem, că rup și acum!

Epic, ce mai!

Din liceu mi-au plăcut Depeche Mode fără să fiu vreodată fanul lor. Metalul anilor 80 curge și acum prin sângele meu iar altoirea cu Depeche nu s-a produs. Dar ce contează asta,  DM sunt legendari, da, ce truism, ce clișeu. Au mers pe drumul lor muzical, erau și ei să se despartă, drogurile și-au spus cuvântul dar și celebritatea, exact ca la rockeri, dar iată deseară sunt aici, la Cluj, acasă la mine cum ar veni.

Să îi ai la tine în oraș și să nu mergi? Cum, nu veniți? Ei na!

Ne vedem pe Cluj Arena deseară la Deeeeppeecchhhee!

Respect #depechemode

 

 

1 Comment
  1. Anonim 23 iulie 2017

    Puneam metal in pauza spre disperarea fetelor :))

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.