12 ianuarie 2017

Măști și costume rituale din Transilvania expuse la MET

By In Vizual

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prezintă expoziția „Ciclul sărbătorilor de iarnă: măști și costume rituale”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 11-31 ianuarie 2017, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21. Program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10-18.
Cele douăsprezece zile ce încadrau cumpăna dintre ani, precum și perioada anterioară Lăsatului de Sec constituiau în satul tradițional transilvănean un interval sacral marcat de ceea ce denumim, în general, ”obiceiurile de iarnă”.
Vestimentația de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la toate etniile transilvănene. Practicile erau grupate la Crăciun și Anul Nou în mediul românesc și la așa-numitul Fărșang, sărbătorit anterior Lăsării de Sec preponderent de către comunitățile maghiare și săsești.

Puternicul substrat ceremonial și social al acestor obiceiuri explică conservarea lor – în grade diferite – și în actualul context cultural rural, constituind și în prezent un prilej aparte de trăire comunitară. Este motivul pentru care expoziția propune, prin intermediul unor artefacte și a unor materiale vizuale (filme, fotografii de arhivă și contemporane), câteva repere semnificative prin care prezentul se racordează la trecutul tradițional.
Expoziția a fost prezentată la Veneția, în timpul Carnavalului din anul 2015, atrăgând peste 6.000 de vizitatori.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.